Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Rådebank 2: En liten hvit løgn kan få store gutter til å gråte

KATEGORI

TV og film,

SJANGER

Anmeldelse,

PUBLISERT

torsdag 28. januar 2021

Alt kunne ha ordnet seg, men gjør det ikke. Sesong 2 av NRKs rånerserie «Rådebank» pløyer dypt i unge sinn og vekker følelser for gutta på bygda.

↑ Sivert (Sjur Brean) og Maria Solberg Keita (Natalie Bjerke Roland) i Rådebank, sesong 2. Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Sivert (Sjur Brean) forteller sjelden hva han egentlig føler i «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Da første sesong av serien om de unge rånerene i Bø i Telemark kom på skjermen i fjor, ble den av et kvikt hode kalt Skam for bygda. Og sammenligningen er ganske god. Begge serier har en lett og hverdagslig tone, en naturlig omgangsform mellom unge mennesker – i to nokså ulike miljøer. De ler kanskje ikke av den samme humoren, men de strever med de samme utfordringene. Vennskap, kjærlighet og fremtidsdrømmer som får seg et skudd for baugen.

Rådebank står imidlertid godt og solid på egne ben. Den ser dessuten helt annerledes ut. Serieskaper Linn-Jeanethe Kyed loser oss inn i det helt konkrete landskapet der landevei, jorder og skog omkranser et litt løst og tilfeldig sammensatt sentrum, slik det ofte er i norske bygder.

Landskapet virker inn på samhandlingen mellom hovedpersonene. Transportetapper i bil er en helt naturlig del av handlingen. Å ha lappen og dessuten bil er forskjellen på å være sjåfør og passasjer, i konkret og i overført betydning.

Å ha lappen og bil er forskjellen på å være sjåfør og passasjer, i konkret og overført betydning.

Rådebank, sesong 2


NRK-serie på åtte episoder á ca. 25 minutter.

Alle tilgjengelige i NRKs nettspiller.

Produsert av Fenomen og Storyline

Serieskaper: Linn-Jeanethe Kyed

Regi: Daniel Fahre

Produsenter: Tom Marius Kittilsen og Janne Hjeltnes

Premiere i NRK TV 21. januar 2021

Skuespillere: Odin Waage (GT), Sjur Vatne Brean (Sivert), Maja Christiansen (Hege), Natalie Bjerke Roland (Maria Solberg Keita, Sven Nordin (Arvid Klevstul), Kyrre Haugen Sydness (Johannes Rindal), Kasper Dølplads Antonsen (Robert Nilsen), Matthew Rico Henriksen Santos (Kim Eide).

Rådebank er et opprørende, fortvilende, underfundig og vakkert drama.

Smil og tårer

Forrige sesong handlet om Glenn-Tore, kalt GT, (Odin Waage) som ble nærmest forkrøplet av kjærlighetssorg. Den handlet om betydningen av vennskap og om å snakke sammen, eller ikke snakke sammen. Om hvor vanskelig det er å si det som det er, når det går på selvfølelsen løs.

Sesongen som nå ligger ute på NRK TV viderefører denne problematikken, i et intelligent og gripende drama som tross det store alvoret aldri blir tungt. Rådebank er et opprørende, fortvilende, underfundig og vakkert drama som fremkaller en klump i halsen. Den kommer til å bli værende en stund hos dem som ser, men hendelsene framkaller også – heldigvis – smil gjennom tårer.

Odin Waage som GT i «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Hege (Maja Evenshaug Christiansen), G.T. (Odin Waage) og Nilsen (Kasper Antonsen) er sentrale skikkelser i rånergjengen. Fra «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Sivert (Sjur Brean) og Maria Solberg Keita (Natalie Bjerke Roland) i Rådebank, sesong 2. Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Katastrofen

«En liten hvit løgn skader ingen, vettu.» Det er GT som trøster Sivert (Sjur Vatne Brean) med frasen som de ikke er alene om å håpe er sann.

Den lille, hvite løgnen er skapt for å dekke over noe mye større. Noe som ikke hadde behøvd å bli så stort, men som på grunn av hvordan det blir håndtert, ganske raskt begynner å ligne en katastrofe. Og det blir en katastrofe. En altomfattende tragedie som alle hovedpersonene i Rådebank skal bære med seg resten av livet. Alle unntatt én.

Midtveis i andre sesong velger en av hovedpersonene bort livet.

Selvmordet kommer som en overraskelse, også om man har lest om det på forhånd. Selvmord kommer nesten alltid som en overraskelse, selv om det er dødsårsak nummer én blant unge menn i Norden. Om man vil oppleve serien uten å vite hva som skjer, kan man slutte å lese her.

Selvmord kommer nesten alltid som en overraskelse, selv om det er dødsårsak nummer én blant unge menn i Norden.

Far Johannes Rindal (Kyrre Hauge Sydness) og sønn Sivert (Sjur Brean) lever alene i huset etter at mor døde av kreft. Fra «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Fellesnevneren er at alt hadde kunnet ordne seg.

240 inn i solnedgangen

Det er Sivert som er sikker på at han ikke orker mer. Man skjønner fortvilelsen. Han strever med utfordringer på flere plan. Den mest akutte er at han impulsivt har kjøpt en bil for penger han ikke har, og så krasjer han den før han har forsikringen i orden.

På et mer eksistensielt plan har han et sterkt ønske om å hedre sin døde mor ved å velge samme yrkesvei som henne. Men han gjorde det ikke godt nok på matteeksamen til å komme inn på studiet. Han føler seg mislykket og ubrukelig.

Kanskje er det en ubetenksom bemerkning fra en jente han er forelsket i som tipper ham. Kanskje er det fordi forsikringsselskapet ringer og forteller ham at de aner ugler i mosen. Kanskje er det fordi han tolker farens omsorg og forslag til praktiske løsninger som manglende tro på sønnen.

Fellesnevneren er at alt hadde kunnet ordne seg. Sivert hadde kunnet kjøre Volvo 240 inn i solnedgangen som gammel mann, kanskje med noen riper i lakken, men med et erfaringsrikt og godt liv bak seg.

Natalie Bjerke Roland spiller Siverts sommerflørt Maria i «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Dramatikken øker blant ungdommene i «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Sjur Vatne Brean spiller Sivert uten en falsk note, ifølge Periskops anmelder. Fra «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Utilstrekkelighet

Serieskaper Linn-Jeanethe Kyed bygger dramatikken ettertenksomt og overbevisende, trinn for trinn. Vi ser at Sivert er i trøbbel. Å kjøpe en altfor dyr bil er dumt. Når han lyver for forsikringsselskapet, river vi oss i håret. Vi skjønner at dette kommer til å gå galt på et eller annet plan. Faren kan komme til å bli sint, kanskje til og med rasende. Sivert kan ende med en plett på rullebladet som kan være til hinder i arbeidslivet. Vennene kan bli overrasket og skuffet.

Men ingenting rettferdiggjør løsningen han velger. Tilbake står vennegjeng og far i sjokk. De strever med sorg, sinne og fortvilelse. Og skyldfølelse. På mange måter handler Rådebank om menneskelig utilstrekkelighet, i smått og i stort, både uforskyldt og selvforskyldt. Det kan alt fra slengbemerkningen som falt i et uheldig øyeblikk, til at GTs fraværende far Arvid (Sven Nordin) kommer altfor sent hjem og skal leke pappa.

Anmeldelsen fortsetter etter bildet.

På mange måter handler Rådebank om menneskelig utilstrekkelighet, i smått og i stort, både uforskyldt og selvforskyldt.

G.T. (Odin Waage) og Hege (Maja Evenshaug Christiansen) er barndomsvenner. Kan de trøste hverandre i sorgen? Fra «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Sorgen skaper en hudløs nærhet man kanskje ikke er sikker på at man ønsker seg.

Vennskap og lojalitet

Første sesong endte med at GT røk inn til soning for fyllekjøring. Da andre sesong begynner er han ute igjen, men må bruke bena som fremkomstmiddel en god stund ennå.

Hvordan kompisgjengen tar ham imot er en av mange styrker i Rådebank. Det er ingen moralisme å spore, men det er heller ingen som gir uttrykk for at han ikke har gjort noe galt. Han er GT, han er soleklart medlem i gjengen, de står sammen i tykt og tynt. Rådebank viser oss unge menn – og noen kvinner – som er i stand til å snakke med hverandre på en ordentlig måte. Men som kanskje ikke alltid klarer å si alt. Akkurat det er av stor betydning, både for den dramatiske hendelsen som er handlingens midtpunkt, men også for de gjenværende. Sorgen skaper en hudløs nærhet man kanskje ikke er sikker på at man ønsker seg. Det føles skumlere å blottlegge seg enn å blåse av det.

Anmeldelsen fortsetter etter annonsene.

Glenn-Tore (Odin Waage) slet med psykiske vansker i forrige sesong av «Rådebank». Denne gangen har bestevennen hans det verre. Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Stian Staysman har en liten birolle som bilselger i «Rådebank sesong 2», og i tillegg benytter serien musikken hans. Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Sterkt ensemble

At vi føler så sterkt med rollefigurene, har ikke minst med de unge skuespillerne å gjøre. Odin Waage er en klippe som nærmest kroppsliggjør den utviklingen GT har hatt siden forrige sesong. Han er en mer moden type denne gangen, men fremdeles sårbar. Å miste Sivert, er å miste en konstant i livet, til tross for alle Siverts innfall og uhell og u-svinger. Det har alltid vært dem.

Sjur Vatne Brean spiller Sivert uten en falsk note: En sjarmerende, intelligent fyr som allikevel mangler troen på seg selv. Brean beveger seg uanstrengt i berg- og dalbanen mellom håp og skuffelser, og ikke minst får han oss til å oppleve hvor lite som skal til før Sivert blir såret.

Nilsen (Kasper Antonsen) er gjengens moroklump, men har også en mørkere side. Fra «Rådebank sesong 2». Foto: Max Emanuelson, Fenomen / NRK.

Maja Christiansen og Kasper Antonsen som Hege og Robert har færre strenger å spille på, men er sterke og nødvendige biroller som serien får mye ut av. I det hele tatt er det et samkjørt ensemble av erfarne og ferske skuespillere som gjør at vi reiser til Bø og blir der.

For øvrig fungerer musikken imponerende sømløst som del av seriens lyddesign, som stemningsskaper eller aktiv aktør om hverandre. Hvem hadde trodd det gikk an å svelge gråten til en låt av Staysman? Vel, det går an her.

Rådebanks andre sesong er blitt et drama til ettertanke for alle som ser.

Brean beveger seg uanstrengt i berg- og dalbanen mellom håp og skuffelser, og får oss til å oppleve hvor lite som skal til før Sivert blir såret.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·