Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Får pris for å drive med samtidsmusikk blant unge

KATEGORI

Musikk,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 9. desember 2019

Dirigenten i Det Norske Jentekor, Anne Karin Sundal-Ask, er kåret til Årets utøver av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for forbilledlig arbeid med samtidsmusikk i møte med barn og ungdom.

↑ Anne Karin Sundal-Ask. Foto: Morgan Randen/Det Norske Jentekor

Komponistforeningens pris deles ut årlig og går til en utøver eller et ensemble som på høyt profesjonelt nivå har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk.

Om årets vinner sies blant annet dette:

«Som kunstnerisk leder for Det Norske Jentekor har hun bestilt ny musikk av – og samarbeidet tett med en lang rekke norske komponister. Koret holder et forbløffende høyt musikalsk og teknisk nivå. De ser det som sin oppgave å bestille nytt repertoar skrevet for like stemmer. Vi er svært takknemlige og begeistrede for at prisvinneren våger å la unge mennesker i sine mest formende år få ta del i skaperprosessen av nye verker og gir musikken de beste fremføringer én kan tenke seg. Med dette arbeidet viser hun også vei for barn og ungdom til et mangfoldig musikksyn.»

Det Norske Jentekor er en selvstendig videreføring av NRKs jentekor. Koret består av 110 sangere fordelt på 4 ulike kor i alderen 6 til 26 år.

Koret har gjennom mange år bestilt og urfremført verk blant annet av følgende komponister: Ola Gjeilo, Maja Ratkje, Marcus Paus, Ørjan Matre, Andrew Smith, Frøy Aagre, Magnar Åm, Bjørn Kruse, Anine Skatrud Kruse, Martin Romberg, Tone Krohn, Ragnar Rasmussen, Kjetil Bjerkestrand, Tone Bianca Sparre Dahl og Henning Sommerro.

Årets utøver mottar 100 000 kroner til nye konserter og aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister.

Prisen har blitt delt ut siden 1985.

Anne Karin Sundal-Ask fikk pris for sitt arbeid med samtidsmusikk i Det Norske Jentekor. Foto: Hege Eikenes Randen/DNJ

Annonser
Stikkord:
· · · ·