Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Her er de nominerte barneplatene til Spellemannprisen

KATEGORI

Musikk,

PUBLISERT

mandag 10. februar 2020

Barnedikt, orkestermusikk, roots-touch og bråkebøtter.

↑ «Over byen», «Så rart!», «New Orchestral Hits 4 Kids» og «Bråkebøttebaluba» kan vinne Spellemannspris. Foto hentet fra spellemann.no

Fra coveret til Even Jenssens «Over byen».

Fredag 7. februar kunngjorde Kultur- og likestillingsminister Abid Raja årets nominerte til Spellemannprisen. I kategorien Årets barnemusikk har disse utgivelsene fått nominasjon:

Even Jenssen – «Over byen» (Diket)

«Rampefri ro», skrev Periskops Filip Roshauw om Over byen. Videre mente han at i Jenssens univers «ligger erkjennelsen av at man må forsøke å takle en god del ting alene (…). Det er i det her feltet Jenssen graver med forsiktige spatak. Overbevisningen han gjør det med, trangen han har til å si ting rett fram, nesten bevisst upoetisk til tider, gjør ham til en egenartet stemme i norsk alternativ barnemusikk». Her kan du lese hele anmeldelsen av Over byen.

Maria Solheim og Silje Sirnes Winje – «Bråkebøttebaluba» (Kirkelig kulturverksted)

«Hvorfor så retro?» spurte Periskops Roshauw i sin ameldelse av denne plata. Albumet er ifølge ham en oppsummering av mye av den alternative barnemusikken som lages i Norge for øyeblikket: «Et livlig og fargerikt knippe låter, skrevet for å appellere til det rampete og fantasifulle barnesinnet. Sjangermessig er det en pastisj som i all hovedsak nikker tilbake mot retropop og rock fra 60-tallet, ironisk nok musikk som i sin tid ble avskrevet som nettopp tyggegummipop, ikledd et tight og forholdsvis moderne bandbasert lydbilde.» Hele anmeldelsen av Bråkebøttebaluba leser du her. 

Bråkebøttebaluba av Silje Sirnes Winje og Maria Solheim. Foto: Kirkelig kulturverksted

«New Orchestral Hits 4 Kids» med Mr. E & Me. Foto: Spellemann.no

Mr. E & Me – «New Orchestral Hits 4 Kids» (Naxos)

«Hagfors og Johannessen tar ikke barn utelukkende på alvor, de tar dem på senga, de tar dem ved nesen og de tar dem med på eventyr,» skrev Periskops anmelder om dette albumet. Og undret seg videre: «Det er uansett vanskelig å si noe om hva som skal til for at orkesterbasert popmusikk for barn opprinnelig skrevet på norsk og senere tilrettelagt på engelsk, gitt ut på verdens største selskap for klassisk musikk, skal lykkes.» Nå har de i alle fall oppnådd en spellemann-nominasjon. Les hele Filip Roshauws anmeldelse av New Orchestral Hits 4 Kids her.

 

Så Rart! – «På havets bunn» (Grammofon)

I albumet På havets bunn presenterer trioen Så Rart! Inger Hagerups dikt med helt nye melodier. Trioen består av Marianne Halmrast, Asbjørn Ruud og Freddy Holm, og det er de to førstnevnte som har skrevet melodiene.

Spellemannprisene deles ut fredag 28. mars.

«På havets bunn» med Så rart! er nominert til Spellemannprisen. Foto: Spellemann.no

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · ·