Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Hva slags kunst engasjerer ungdom?

SJANGER

Artikkel,

PUBLISERT

tirsdag 2. april 2024

HVOR
Moss

Blikkåpnere er ungdom som formidler kunst til ungdom ved fire museer i Norge. Periskop har fått årets blikkåpnere ved Galleri F15 i Moss til å skrive en sak om hva slags kunst som engasjerer dem.

↑ Blikkåpnerprogrammet oppstod på Momentumbiennalen i 2015, og har siden vært en sentral del av Galleri F15. Også under årets biennale bidro de med kunst. Her blir deler av installasjonen «Rage room» til. Foto: Eivind Lauritzen / Galleri F15

BLIKKÅPNER er ungdom som formidler kunst til ungdom.

Blikkåpner er et prosjekt for kunstinteressert ungdom. Der får vi mulighet til å jobbe på et anerkjent museum et år av gangen og tjene penger på dette. Vi representerer på mange måter ungdom og kunst. Hva inspirerer og gjør oss og ungdom generelt interesserte i kunst?

Vi opplever at det kan være utfordrende å nå dagens ungdom når vi bruker ordet kunst. Det er derfor det er så fint at nettopp ungdommer er de som bestemmer og har ansvar for hvordan vi gjør det spennende for alle. I år har vi blant annet hatt julemarked, finissage av sinnefestival og møtt kunstneren bak den nåværende utstillingen på Galleri F15; Julian Opie.

Vi fikk også en åpen oppgave hvor vi skulle bli inspirert av Julian Opie og lage noe som kunne kobles til ham. Det ble blant annet laget collage, tegnekurs og dikt med video.

Hva er egentlig kunst for oss? Kunst er subjektivt og har ikke noe fasit, vi blikkåpnerene har også hvert vårt syn på det.

Følg blikkåpnerne ved Galleri F15 her!

Å MØTE en verdensstjerne; Julian Opie. Foto: Blikkåpnerne

Vi opplever at det kan være utfordrende å nå dagens ungdom når vi bruker ordet kunst

FAKTA:


Formidlingsprosjektet Blikkåpner er et treårig pilotprosjekt i tidsrommet 2020 – 2023 som nå har fått tilført nye midler frem til våren 2024 fra Sparebankstiftelsen.

Prosjektet er en del av et større samarbeid med flere kunstinstitusjoner:

Seks kunstmuseer i Norge samarbeider om Blikkåpnerprosjektet (Henie Onstad Kunstsenter, Lillehammer Kunstmuseum, Galleri F 15, Astrup Fearnley museet, Kunstnernes hus og Nasjonalmuseet), og Stedelijk Museum Amsterdam har vært inspirasjonskilden for å initiere den norske utgaven av et formidlingsprosjekt av og for ungdom.

Kunstinstitusjonene ansetter ungdom mellom 16 og 19 år, som får veiledning i å se og formidle kunst fra deres perspektiv. De arbeider omtrent fire timer i uken med formidlingsprosjekter eller lager arrangementer for å skape interesse og engasjement for kunst hos jevnaldrende.

De ulike institusjonene får tildelt midler fra DNB Sparebankstiftelsen for å ansette ungdom mellom 16–19 år for å jobbe ca. 4 timer uken. De får opplæring og veiledning for å formidle kunst fra sitt personlige ståsted med formål om å få interesse og forståelse for kunst, og skape engasjement hos jevnaldrende.

Det har blitt utarbeidet en evalueringsrapport av pilotprosjektet av Enhet for innovasjon og kompetanseutvikling ved Institutt for estetiske fag ved OsloMet. Arbeidsgruppen har bestått av professor Venke Aure ved OsloMet, forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning Joar Skrede, og universitetslektorene ved OsloMet Anastasiya Alexeeva, Maria Magdolna Vida og Ingrid Granrud Veiersted.

FAVORITT: Portrait of Ross in L.A., der publikum oppfordres til å ta et godteri og dermed en bit av kunstnerens kjæreste. Foto: Wikipedia

Gaia Livingstone Fore:

– Kunst er for meg et bevisst forsøk på å skape noe som utfordrer, kommenterer eller reflekterer over samfunnet vi lever i. Jeg tror virkelig på ideen om at livet etterligner kunsten, og finner ofte inspirasjon fra andre, spesielt gjennom digitale plattformer som Pinterest. Et enkelt, men vakkert bilde kan plutselig tenne en gnist av kreativitet i meg, og få meg til å ønske å uttrykke meg gjennom tegning eller annen kunstform.          .

En kunstner som virkelig har fanget min oppmerksomhet er Félix González-Torres, spesielt med hans utstillinger som setter fokus på aids-epidemien og menneskelig kjærlighet i møte med samfunnets umenneskelighet. Hans interaktive installasjoner, som å oppmuntre publikum til å ta en bit av en godterihaug som representerer kjæresten hans, er en vakker og samtidig tragisk metafor for hvordan samfunnet kan være medskyldig i lidelsen til tusenvis av mennesker på grunn av deres seksuelle legning.

Et annet verk som har gjort et sterkt inntrykk på meg er Sun Yuans I Can’t Help Myself, samt Jacques-Louis Davids Portrait of a Young Woman in White. Begge disse verkene appellerer til mine egne selvdestruktive tendenser på ulike måter, og utfordrer meg til å reflektere over min egen menneskelighet og sårbarhet gjennom kunsten. 

Jeg tror virkelig på ideen om at livet etterligner kunsten

INSPIRASJON: Favoritt kunstneren min er Hokusai, han med den japanske bølgen, sier en av Blikkåpnerne. Foto: Wikipedia

Birk Pedersen Bakke:

– Kunst for meg er når folk greier å uttrykke ideen sin på en kreativ måte. Det fins så mye kunst at jeg syns man må være nyskapende, og at det nesten er det viktigste. Kunst er alt som prøver å fortelle noe uten å skrive eller snakke, men jeg syns også at veldig mye «kunst» er ræl, sånn som den bananen med gaffatape på veggen.

Sånn all kunstnerisk inspirasjon kommer fra sosiale medier. Pinterest og tiktok aller mest. Men jeg er veldig glad i tegneserier da, og får mye derfra, men det er nok ikke like mange som gjør.

Favorittkunstneren min er Hokusai, han med den japanske bølgen, etter jeg fikk en stor bok med hans tegninger. Han har veldig kreative og veldig annerledes tegninger og trykk enn det noen i Europa på den tiden kunne ha funnet på.

Jeg syns også at veldig mye «kunst» er ræl, sånn som den bananen med gaffatape på veggen

INSPIRASJON: Et annet verk som har gjort et sterkt inntrykk på meg er Sun Yuans I Can't Help Myself. Foto: Solomon R. Guggenheim Museum, New York, The Robert H. N. Ho Family Foundation Collection, 2016 / © Sun Yuan & Peng Yu

FORBILDE: Steve McCurry. Her fotografiet Kabul, Afghanistan fra 1992. Foto: Steve McCurry

Edward Valentin Coates:

– For meg handler kunst om to ting: Menneskets ønske om å pynte på sine omgivelser, og det å utsmykke sin værelse med hva man selv synes er vakkert eller viktig, enten på gaten med street art, eller i sitt eget hjem. Og menneskets ønske om å utrykke seg selv og putte sine følelser i en materiell eller digital form. På fritiden fotograferer jeg hovedsakelig landskap og natur, men det er sjeldent en dyp underliggende mening bak det. Det er rent overfladiske ting som jeg syntes er vakkert.

Inspirasjonen min hentes hovedsakelig fra Instagram, som fungerer som min visuelle kilde, med en variert feed fra fjernere bekjente, memes og diverse kunstuttrykk. Blant mine favoritter skiller dokumentarfotografen Steve McCurry seg ut. Hans 40-årige reise rundt om i verden der han fotograferer ulike mennesker og kulturer både i krig og fred, imponerer meg. Jeg beundrer hans evne til å fange de subtile øyeblikkene i menneskers liv og bruken av sterke farger og kontraster for å forsterke budskapet i bildene.

Inspirasjonen min hentes hovedsakelig fra Instagram, som fungerer som min visuelle kilde

INSPIRASJON: Maria Pasenau. Foto: Maria Pasenau

Ingvild Sørnskog Karlsen:

– Kunst for meg er den beste uttrykksmåten, det hjelper deg å se ting fra andre perspektiver, det er fritt og har mye kraft!

Kunstnerisk inspirasjon får jeg av alt av inntrykk, egentlig. Uansett hvor det kommer fra. Jeg er definitivt mest glad i samtidskunst – det går liksom ikke an å sette det i noen boks, også liker jeg veldig godt at det er så varierte utrykk og ingen regler.

Har vel ikke noen favorittkunstner, men synes Maria Pasenau er veldig interessant, og Tracey Emin! Også selvfølgelig Håkon Bleken – så smaken min er påvirket av veldig masse forskjellig, både nytt og gammelt. Jeg liker at verkene og kunsten har litt dybde, at det ikke føles flatt eller upersonlig. I tillegg liker jeg veldig godt politisk kunst!

Jeg liker at verkene og kunsten har litt dybde, at det ikke føles flatt eller upersonlig

FOR ALLE: Som Blikkåpner vil du jobbe med å nå ut til andre unge, gjennom å blant annet arrangere eventer og lage innhold. Du trenger ingen tidligere erfaring med kunst for å søke, verken utdanning eller en fancy CV er avgjørende. Foto: Blikkåpnerne

SINNEFESTIVALEN under Momentum 2023 og Rage-room på F15 gikk viralt og ble en hit også i Japan. Foto: Blikkåpnerne

Hennie Weibell Eliassen:

– Kunst for meg er noe som gir inntrykk og som har et budskap. Men samtidig må det ikke være det. Jeg føler det er uendelig mange svar på dette spørsmålet. Jeg opplever at mange kan være veldig kritiske til kunst om dagen, at det må være veldig vanskelig og avansert, men det synes ikke jeg. Hvis jeg ser et kunstverk og sitter igjen med noe – en følelse eller inntrykk – så betyr det mer for meg, og jeg vil se mer på det som kunst.

Jeg får mest inspirasjon fra Pinterest og TikTok. Det er trender som går, og det tror jeg gjør mange ungdommer mer interessert i å prøve ut kunst – uten at man egentlig vet det selv. Samtidig blir jeg inspirert av alt jeg ser rundt meg. Natur og folk ute, bygninger, dyr eller bare en liten plante. Jeg har også veldig mange spesielle drømmer, som jeg prøver å gjenskape noen ganger. En gang drømte jeg at jeg var i en stor hage med blomster og trær større enn meg. Den prøver jeg fortsatt å gjenskape.

Jeg får mest inspirasjon fra Pinterest og Tiktok. Det er trender som går, og det tror jeg gjør mange ungdommer mer interessert i å prøve ut kunst

INSPIRASJON: Gwendolyn 2 av Niki de Saint Phalle. Foto: Wikipdia

Magnus Trudesønn:

Kunst for meg er en måte å utrykke seg på, en forlengelse av kropp og sinn. For meg så er det nærmeste jeg får kunstnerisk inspirasjon fra, uten at jeg selv er kunstner, visse erfaringer, minner eller øyeblikk som resonerer hos en, ting som gjør inntrykk.

Det er mye kunst som jeg liker, men hvis jeg måtte ha valgt en kunstner som favoritt hadde nok det vært Niki de Saint Phalle, hennes følelser og måten hun utrykket de ved for eksempel å skyte på malerier. Det syntes rett og slett så uhyre sterkt at det er vanskelig å la være å bli påvirket.

Kunst blir sett på som subjektivt, med ulike tolkninger blant deltakerne. Vi blikkåpnere får inspirasjonen hovedsakelig fra digitale plattformer som Pinterest og TikTok, og fra ulike kunstnere og kunstverk som utfordrer, kommenterer eller reflekterer over samfunnet og menneskelig erfaring.

Kunst for meg er en måte å utrykke seg på, en forlengelse av kropp og sinn

BLIKKÅPNER tegnekurs i forbindelse med utstillingen med Julian Opie på Galleri F15 i 2023. Foto: Blikkåpnerne

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·