Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Periskops fenomenale julegavetips

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

fredag 11. desember 2020

I tvil om hva du skal gi bort til jul? Periskop hjelper deg!

↑ Foto: Any Lane / Pexels

Vi har spurt våre fabelaktige kritikere om hva de selv ville gitt bort av litteratur, musikk, film og kunst til barn og unge til jul. I denne artikkelen presenterer vi listen over våre stolteste julegavetips i en tid der å gi bort opplevelser ikke er like enkelt som det pleier å være.

Samtidig: Periskop har de siste årene forsøkt å anmelde alle debutantene som har gitt ut barne- og ungdomsbøker. Ta gjerne en kikk på debutantbøkene fra i vår eller de som er gitt ut i høst. Debutanter fortjener å bli lest!

«Ulf er uvel» av Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn. Foto: Ena

Til de minste (0-6)

Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn: Ulf er uvel (Ena, 2020). Årets morsomste bok, ifølge vår kritiker. Akkurat idet du tror den ligner en bråte andre bøker om å føle seg annerledes, slår Wexelsen og Kuhn på stortromma med en herlig overraskende vending. Døden blir aldri den samme etter dette.

 

Frode Grytten og Mari Kanstad Johnsen: Leggetid (Samlaget, 2020). En bok som tar leseren med til den fine og intime stunden det er når godnattfortellingen skal ta barnet i retning drømmeland. En ny verden åpner seg når far og datter begynner å lage godnattfortellingen sammen.

 

«Leggetid» av Frode Grytten og Mari Kanstad Johnsen. Foto: Samlaget

«Dyrenes rekordbok» av Katharina Vestre og Linnea Vestre. Foto: Aschehoug

Katharina Vestre og Linnea Vestre: Dyrenes rekordbok (Aschehoug 2020). Til barnet som fascineres av dyrelivet, er dette en bok å glede seg over lenge. Søstrene Vestre deler dyrene inn etter egenskaper, eller rettere sagt rekorder, og i denne boken er det mye å lære og undre seg over. For hvilket dyr spiser sin egen hjerne? Hvem stinker verst?  Og hvem tisser på de rareste stedene?

 

Shel Silverstein: Det gavmilde treet (Figenschou 2014, oversatt av Siri Nilsen). Vil du legge en klassiker under treet, anbefales denne allalderboken. Shel Silversteins bildebok kan leses som en fortelling om oppofrende kjærlighet med utspring i et møte mellom en liten gutt og et tre. Men i våre dager er den også svært aktuell å lese som klimafortelling.

«Det gavmilde treet» av Shel Silverstein. Foto: Figenschou

Fra «Knerten og Sjøormen» (2020). Foto: SF Studios.

DVD: Knerten og Sjøormen (2020). En film som er fornøyelig og lettfattelig fortalt, med klart skildret miljø og rollefigurer, fine skuespillerprestasjoner, stødig regi og tiltalende visuelt uttrykk. Denne gangen må Knerten konkurrere med ei jente om Lillebrors oppmerksomhet. Tillatt for alle. Her kan du lese Periskops anmeldelse.

 

DVD: Elleville Elfrid (2020). Når den populære NRK-serien er blitt film, har Elfrid-universet ikke bare fått langt mer avansert animasjon, men lykkes i å portrettere vennskap på en kompleks og interessant måte. Filmen problematiserer det å tilpasse seg et nytt miljø, og reflekterer over viktigheten av vennskap. Tillatt for alle. Her kan du lese Periskops anmeldelse av filmen.

«Elleville Elfrid». Foto: Norsk Filmdistribusjon

Meg og kammeraten min: «Sjeldne skjell». Foto: Meg og kammeraten min

Musikk som passer for små og store

Meg og Kammeraten min: Skjeldne skjell (Me Records 2020). På denne platen utforsker Meg og kameraten min strandkantens vidunderlige verden, og fantasiene som kan oppstå ute ved havet. Albumet består av 12 klassiske, melodiske popsanger som både er lekkert fremført og iørefallende – men også snodige og med plass til det uventede. Les Periskops anmeldelse her.

 

Eli Storbekken/Sigurd Hole: Spellstenen (Grappa 2020). Utøverne leker seg med norske folkemusikktradisjoner, og plata låter på samme tid både futuristisk og gammel som haugene. Den er godt stoff for fantasien, og sånn er det jo gjerne med god folkemusikk. På Spellstenen finnes mystikk, harde kanter, lyder og melodier som kan overraske ferske lyttersinn, men den er også dypt fengende gjennom å insistere på sine egne premisser. Her er Periskops anmeldelse av plata.

 

En kunstopplevelse

Om du befinner deg i Agder i jula, kan et besøk på Barnas kunstmuseum være en spennende mulighet. Utstillingen Abstraksjon! gir mulighet for barn og voksne til å fordype seg i abstrakt kunst sammen. Abstrakt kunst er bilder som vi ofte ikke forstår med en gang. Vi må utforske kunsten gjennom sansene våre, ved å se nøye på farger, former og linjer. Ligner det på noe? Eller er det bilder av ingenting?

Utstillingen er kuratert av Heidi Kukkonen, som også forsker på museal formidling av modernistisk og abstrakt kunst. I Abstraksjon! har hun skapt et rom for hele familien hvor abstrakt kunst kan utforskes med bevegelse, sansene og aktiviteter. Utstillingen står til 24. januar. Les mer om den her.

Foto: Barnas kunstmuseum

«Kråkesøstrene» er tredje bok i Nordlys-serien til Malin Falch. Foto: Egmont

Til store barn (7-12)

Malin Falch: Nordlys: Kråkesøstrene (Egmont 2020). Malin Falchs Nordlys-univers har allerede fått filmkontrakt. Kråkesøstrene er tredje bok i dette nordlige fantasy-universet, og Falch leverer også i bind tre. Historien vikler seg ut, og vennskap settes på prøve.

 

Nora Dåsnes: Ti kniver i hjertet (Aschehoug 2020). Det er mye som forandrer seg i unge kropper i løpet av en sommer. Dåsnes skriver og tegner fint om oppdagelsen av skeiv kjærlighet i denne tegnede dagbokromanen. Ti kniver i hjertet er en lett tilgjengelig bok som formidler et viktig budskap klart og utvetydig positivt. Periskops anmeldelse kan du lese her.

«Ti kniver i hjertet» av Nora Dåsnes. Omslagsillustrasjon av Nora Dåsnes. Foto: Aschehoug.

«Klode-klubben» av Ruth Lillegraven og Jens Kristensen. Foto: Samlaget

Ruth Lillegraven og Jens Kristensen: Klode-klubben (Samlaget 2020). I flommen av detektivbøker har Ruth Lillegraven laget en serie som skiller seg ut, blant annet fordi den handler om miljøkriminalitet. Tilgrisede svaner og oljesøl i fjorden får Vanja, Mo og Sivert til å lure: Forurenser noen fjorden med vilje?

 

Lydbok fra Endre Lund Eriksen og Gisle Normann Melhus: Hvem forgiftet Hennie Hvalen? (Cappelen Damm 2020). Eriksen selv leser engasjerende og med rik stemmebruk i denne lydbokversjonen av Hvem forgiftet Hennie Hvalen?. Med denne livlige innlesningen holder forlaget ord når de sier at boken er «en skikkelig grisete og morsom krimhistorie fra et sted der ingen skulle tro at noen kunne bo, i alle fall ikke kriminelle».

Endre Lund Eriksen og Gisle Normann Melhus: «Dyrenes detektivbyrå 2: Hvem forgiftet Hennie Hvalen?». Foto: Cappelen Damm

«Inn i munnen» av Malin Hellebø og Bård Torkildsen. Foto: Gyldendal

Malin Hellebø og Bård Torkildsen: Inn i munnen. Ei bok om dyremunnar (Gyldendal 2020). Forfatteren bak Dyras beste sjekketriks og programleder for Dyrevenn på NRK Super, Malin Hellebø, har skrevet en spennende bok om den delen av dyr som mennesket noen ganger frykter mest: Munnen. Her kan en lese om dyr med tenna på tørk, dyr med føtter i munnen og om manetens munn – til opplysning, frykt og fornøyelse.

 

Bår Stenvik og Rune Markhus: Ti utrulege oppfinningar (Samlaget 2020). Oppfinnelser forandrer verden. Bare tenk på atombomben, p-pillen, telefonen og antibiotika. Men hvor kommer ideene fra? Og hva blir konsekvensene av den vidunderlige nye verdenen vi håper nyvinninger fører med seg? Fulgt av Rune Markhus’ gjenkjennelige strek har Bår Stenvik skrevet en bok som er til å kaste seg over for det nysgjerrige barnet.

«Ti utrulige oppfinningar» av Bår Stenvik og Rune Markhus. Foto: Samlaget

«Tottori - sommeren vi var alene». Foto: Norsk Filmdistribusjon / Chezville AS

DVD: Tottori – Sommeren vi var alene (2020). I denne norske familiefilmen må to søstre må legge ut på vandring i ødemarken for å redde far, som har falt ned i en hule. Poetiske bilder, hollywoodske virkemidler og en usvikelig tro på det eventyrlige i tilværelsen gjør Tottori – Sommeren vi var alene til en norsk barnefilmklassiker. Det er vanskelig å motstå smarte jenter i fet villmark. Aldersgrense: 6 år. Periskops anmeldelse kan du lese her. 

DVD: Flukten over grensen (2020). Filmen er basert på Maja Lundes roman om et søskenpar må hjelpe to jødiske barn over grensen til Sverige under 2. verdenskrig. Flukten over grensen er en rørende og moralsk oppbyggelig film. Den viser også jødeforfølgelsen sett fra et barns perspektiv. Aldersgrense: 9 år. Periskops anmeldelse kan du lese her. 

«Flukten over grensen». Foto: Norsk filmdistribusjon

«Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug. Foto. Aschehoug

Til ungdommen

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug: Arvingen (Aschehoug 2020). Boka er blitt beskrevet som «Gossip girl møter Mette-Marits historie» og «en moderne Askepott-historie fra nabolaget til TV-serien SKAM». For hva skjer når man havner i klasse med kongelige tvillinger på videregående? Mye. Når man forelsker seg i en kronprins og samtidig bærer en hemmelig historie, er det duket for oppgjør og forviklinger.

 

Eldrid Johansen: Fra du så meg (Cappelen Damm 2020). Ei 17-årig jente tar seg et friår på folkehøgskole. Der forelsker hun seg i læreren. Romanen skildrer et grenseoverskridende forhold mellom lærer og elev, og i lys av den pågående #metoo-debatten er dette en svært aktuell bok. Kjærlighet gjør blind, men kjærlighet er også makt.

«Fra du så meg» av Eldrid Johansen. Foto: Cappelen Damm

«Alene gjennom» er Michael Stilsons andre bok om fotballspilleren Fredrik. Bøkene hans er basert på egne erfaringer som tenåring og eks-fotballspiller. Foto: Cappelen Damm

Michael Stilson: Alene gjennom (Cappelen Damm 2020). Oppfølgeren til Bare spille ball, Uprisen-vinneren fra 2019, bygger videre på fotballtalentet Fredriks proffdrøm. Nå åpner mulighetene seg for utenlandsspill, og det er forlokkende. Men samtidig er det noe som skurrer. Stilsons bøker er skrevet fra et gjenkjennelig og realistisk fotballmiljø. Samtidig klarer Stilson å nå lesere som ikke har fotball som interesse. Det er slike kvaliteter som skaper en Uprisen-vinner.

 

Eili Harboe: Tre meter med kniv (Samlaget 2020). Harboes debutroman følger Lykke, ei jente midt mellom barn og voksen. Livet består av Simeon, som hun er forelsket i, venninner, ei sjuk mor, en far som må fikse alt og ei lillesøster. Samtidig fins det ikke rom til at Lykke kan ta plassen hun trenger. Skildringene av fysiske detaljer, og av nærhet og avstand er vakre. Teksten tar leseren tilbake til en hverdag som bare er der, og minner en av Periskops skribenter om Lukas Moodyssons filmer. Boka er da også skrevet av en skuespiller med filmerfaring. Les Periskops anmeldelse her.

Eili Harboe: «Tre meter med kniv». Omslagsillustrasjon av Tiril Haug Johne. Foto: Samlaget

«Oppdrag abort» av Jenni Hendriks og Ted Caplan, oversatt av Line Almhjell. Foto: Kagge

Jenni Hendriks og Ted Caplan: Oppdrag abort (Kagge 2020, oversatt av Line Almhjell). 17 år gamle Veronica lever et fint, nesten perfekt liv. Men når hun oppdager at hun er gravid, passer det ikke inn i planene til en kristen ungdom som er klar for collegelivet. Eneste utvei er abort. Men da må hun reise til en annen delstat. Sammen med venninnen gir hun seg i kast med det som er blitt kalt en ellevill abort-roadtrip, en fornøyelse å lese og en bok som leker seg med klisjeer samtidig som den har dypere meningslag.

 

Johan Olsen og T. Hjorthaab: Hva er et egg? Boka om vitenskap i hverdagen (Omnipax 2020, oversatt av Nina Aspen. Den naturinteresserte leseren vil finne mye til ettertanke, fascinasjon og latter i denne populærvitenskapelige boken av Johan Olsen. Olsen er musiker, biolog og forsker ved Københavns Universitet. I Hva er et egg? tar han utgangspunkt i hverdag og dagligliv, som en kopp kaffe og et kokt egg ved frokostbordet. Derfra beveger han seg lett og uanstrengt over i større spørsmål som «hva er egentlig tid?». Plutselig handler det om oppslukende tematikk som termodynamikk, molekylærfysikk, proteinkrystallografi. For eksempel.

«Hva er et egg?» av Johan Olsen og T. Hjorthaab, oversatt av Nina Aspen. Foto: Omnipax

Angie Thomas: «På vei mot toppen», oversatt av Vibeke Saugestad. Foto: Gyldendal

Angie Thomas: På vei mot toppen (Gyldendal 2020, oversatt av Vibeke Saugestad). Forfatterskapet til Angie Thomas, som også rommer romanen The Hate U Give, har ikke blitt mindre aktuell etter Black Lives Matter-oppvåkningen i 2020. Historien om 16 år gamle Bri har fått nye perspektiver etter årets sommer. Hun busses til skole i et hvitt nabolag, hun stoppes og sjekkes av vakter fordi hun har brun hud. Drømmen om å bli rapstjerne fører til kompliserte situasjoner. På vei mot toppen er en engasjerende roman med hiphop som bærende beat.

 

Gulraiz Sharif: Hør her’a! (Cappelen Damm 2020). 15-årige Mahmoud ser for seg lange sommerferiedager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin. Men en sommer i ungdomsromaner går sjelden som planlagt. Full av oppfinnsomt språk, lattervekkende onelinere, selvironiske kommentarer og situasjonskomikk gjør Sharifs roman opp med kulturforskjeller. Scenen er satt for grundig harselas som setter ulikheter mellom muslimske og norske verdier i flombelysning. Les Periskops anmeldelse av boken her. 

«Hør her'a!» av Gulraiz Sharif. Foto: Cappelen Damm

«Dødens spill» av Anne Elvedal. Foto: Cappelen Damm

Anne Elvedal: Dødens spill (Cappelen Damm 2020). Dette er en virkelighetsnær og kraftfull roman – samtidig som den rommer en paranormal virkelighet. Rebekka har mistet faren sin, og hun får etter hvert en følelse av at noen kan ha tatt livet av ham. Dette vil hun finne ut av. Forlaget har kalt boken en paranormal grøsser, men det er like mye en krimgåte som tar utgangspunkt i helt vanlig norsk hverdag. Underveis skaper de overnaturlige kreftene gradvis mer frykt både i leseren og hovedpersonen. Periskops anmeldelse av boken kan du lese her. 

 

Siri Pettersen: Jernulven (Gyldendal 2020). Pettersens fantasyserie Ravneringene tok Norge med storm for få år siden. Nå er forfatteren ute med en ny serie. Også denne er forankret i det norrøne. Den handler om blodlesere og udødelige, og om hemmeligheter på avveie. Boken er medrivende og intens. Universet er komplekst, detaljrikt og overbevisende.

Filmtips til ungdom følger etter annonsene.

«Jernulven» av Siri Pettersen. Foto: Gyldendal

Foto: SF Studios

DVD: Alle utlendinger har lukka gardiner (2020). Dette tenåringsdramaet fra Groruddalen er basert på Maria Navarro Skarangers kritikerroste roman. Den handler friskt og frekt om kjærlighet, identitet og grensetesting, og den er full av attitude og energi. Alle utlendinger har lukka gardiner er som tenåringer flest – skråsikker og usikker, tøff i trynet og litt feig. Aldersgrense: 12 år. Les Periskops anmeldelse av filmen her. 

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·