Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Samisk kultur du kan oppleve digitalt

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

fredag 5. februar 2021

Samefolkets dag feires 6. februar, og Periskop tipser om noen digitale samiske kulturopplevelser for barn og unge.

↑ Øverst: Fra «Jiknon 2», foto: Disney. Elin Anna Labba, foto: Hugo Thambert/Pax. Nederst: Illustrasjon fra «Lemen – fjellets hjerte» av Nina. E. Eide og Inger Lise Belsvik, foto: Mangschou. Skjermdump fra videoen med eventyret om Stállu og nordlyset ved Beaivváš.

Feiringen av Samefolkets dag blir i stor grad gjort digital i år. Dermed kan flere barn og unge få mulighet til å markere dagen med en samisk kulturopplevelse. Periskop har hentet frem noen forslag til digitale samiske kulturopplevelser for barn og unge.

Lihkku beivviin! (nordsamisk)

Læhkoeh biejjine! (sørsamisk)

Vuorbbe biejvijn! (lulesamisk)

Fortellinger om Stállu

Det samiske nasjonalteateret Beaivváš har lagt ut flere eventyrfortellinger på sine hjemmesider. Med en liten, liten dukketeaterscene spilles eventyr om Stállu, en mystisk og litt skummel figur fra samisk folketro. Stállu er en slem skikkelse, som et troll, og tradisjonelt ble denne figuren brukt for å skremme barn i oppdragelsen. Mary Sarre forteller blant annet om Stállu og nordlyset. De korte forestillingene er tekstet på norsk.

Beaivváš har også filmet flere eventyropplesninger i ekte God bok-stil, for dem som vokste opp med Minken Fosheim på Barne-TV på åttitallet. Disse opplesningene er på nordsamisk, og de fleste er ikke tekstet.

«En skikkelig flink liten reingjeter» av Anne-Grethe Leine Bientie og Meerke Laimi Thomasson Vekterli. Foto: Iđut

Reingjeter-lesestund

Forfatteren av barneboka En skikkelig flink liten reingjeterAnne-Grethe Leine Bientie, leser fortellingen i en nylig innspilt video fra Trøndelag fylkesbibliotek. Bienties bok var også nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2018. Boka er også en del av Bærekraftsbibliotekets mål 15: «Livet på land skal behandles på en god måte».

Boken handler om Jacob, som må være reingjeter alene på vidda. Søsteren Nella drar for å hente mat, men kommer ikke tilbake. Dagene går, og Jacob passer på dyra. Men det blir stadig mindre mat i sekken.

Boka leses på norsk, med noen eksempelinnslag av sørsamiske setninger som blir forklart i sammenhengen. Det finnes tre innlesinger: En med norsk undertekst, en med sørsamisk undertekst, og en uten undertekst. Alle kan ses på Trøndelag fylkeskommunes Vimeo-kanal. 

«Lemen – fjellets hjerte» av Nina E. Eide og Inger Lise Belsvik. Foto: Mangschou

Lemenliv

Litteraturhuset i Oslo har også et program knyttet til den samiske nasjonaldagen. For de yngste inviterer de til lesestund der boka Lemen – fjellets hjerte / Goddesáhpán – duoddara váibmublir lest på både norsk og nordsamisk. Boken er skrevet av Nina E. Eide og illustrert av Inger Lise Belsvik.

Viktor Bomstad og Marianne Ek Malmåsen tar barna med på en reise gjennom lemenets bunnår, oppgangsår og toppår, og forteller om hvordan denne rytmen påvirker livet i fjellet.

«Herrene sendte oss hit» av Elin Anna Labba. Foto: Pax

Digitalt foredrag for ungdom

For ungdom og voksne blir det foredrag med Elin Anna Labba, den svenske forfatteren og journalisten som har gjort stor suksess med boken Herrene sendte oss hit.

Boka tar for seg tvangsflyttingen av samer fra Norge til Sverige for hundre år siden, og samler et stort antall vitnesbyrd fra involverte, og deres barn og barnebarn.

Foredraget kan følges via litteraturhusets nettsider 6. februar klokken 13.

 

Elin Anna Labba. Foto: Hugo Thambert / Pax

Jiknon 2 / Frost 2. Foto: Disney

Samisk kino hjemme

Disneys Jiknon 2Frost 2 med nordsamisk tale skulle vært vist som utendørskino ved Riksscenen i Oslo lørdag. Dette arrangementet er avlyst, men filmen med samisk dubbing finnes på strømmetjenesten Disney+.

 

Periskops anmeldelse av Frost 2 kan du lese her. 

«Lappjævel» av Kathrine Nedrejord. Foto: Aschehoug

Gode ungdomsbøker

For dem som ønsker å lese en bok i anledning dagen, er Kathrine Nedrejords forfatterskap blant dem det er verdt å stifte bekjentskap med.

Lappjævel fra 2020 er tydelig i sin kritikk av interneringspolitikken samene ble utsatt for av norske styresmakter. Men også romanene Det Sara skjuler og Slepp meg er romaner som foregår i et samisk miljø – der det å være ungdom er like hardt som alle andre steder på kloden.

Periskops anmeldelse av Slepp meg kan du lese her.

Foto: Aschehoug

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·