Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Boktips: Bøker om rasisme

KATEGORI

Litteratur, Scenekunst,

SJANGER

Anbefaling, Notis,

PUBLISERT

onsdag 3. februar 2021

Foreningen !les har samlet et knippe gode bøker om rasisme som er kommet ut på norsk de siste årene. To av dem blir til teaterforestillinger i løpet av våren.

↑ Her er listen over boktips for den som vil lese bøker som handler om rasisme. Utvalget er utarbeidet av Foreningen !les. Foto: Forlagene. Fotomontasje: Foreningen !les

For å snakke med barn og unge om identitet og rasisme kan det vært nyttig å ta litteraturen til hjelp. Men hvordan få oversikt over nyere bøker som oppleves relevante? Til hjelp har Foreningen !les nylig publisert en liste over lesverdige bøker som tematiserer rasisme.

Leselisten spenner over bøker for både små og store barn, ungdom og unge voksne. Her presenterer vi et utvalg bøker for barn og unge – den fullstendige listen finnes på hjemmesiden til Foreningen !les. Handlingen spenner fra Groruddalen til Sápmi – og helt tilbake til slavehandelen på 1600-tallet. Av de nevnte bøkene skal to bli teaterforestillinger i løpet av våren. La oss håpe at korona spiller på lag, slik at de også kan spilles for et publikum!

I stedet for å rette anklagene spesifikt mot den som slår, setter Joof søkelyset på den som stod ved siden av og ikke gjorde noe.

Rasisme i oppveksten

Teaterstykket Eg snakkar om eg snakkar om det heile tida er en forestilling for ungdom, unge voksne og voksne. Det er basert på Camara Lundestad Joofs bok Eg snakkar om det heile tida. Boken handler om Joofs erfaringer med rasisme i oppveksten, og om hvordan den griper inn i og styrer dagene og tankene hennes. I boken rekonstruerer Joof minner. Som at en dame slo henne da hun som barn gikk i bunad på 17. mai. Men i stedet for å rette anklagene spesifikt mot den som slår, setter hun søkelyset på den som stod ved siden av og ikke gjorde noe. Å la være er komplisert. Det er fortellinger om avmakt som rammer.

Det er Riksteatret som viser stykket Eg snakkar om eg snakkar om det heile tida. Regien er ved Kjersti Horn, og manus er blitt utarbeidet i samarbeid med skuespillerne.

Etter planen skulle premieren vært i Bodø 10. februar. Forestillingen denne og de påfølgende dagene er avlyst, og planlagt premieredato er nå i Melhus 24. februar.

Foto fra Riksteatrets forestilling «Eg snakkar eg snakkar om det heile tida». På bildet: Ameli Isungset Agbota. Foto: Leban Hussein

«Eg snakkar om det heile tida» av Camara Lundestad Joof. Foto: Samlaget

«Dette livet eller det neste» av Demian Vitanza. Foto: Aschehoug

Syriafareren

En annen bok som også står på lista og som det blir teaterforestilling av i løpet av våren, er Demian Vitanzas bok Dette livet eller det neste. Boken er et resultat av et møte mellom Vitanza og en hjemvendt og fengslet fremmedkriger i et fengsel i Norge. Dette livet eller det neste er syriafareren Tariqs historie om radikalisering, oppvekst og livet som fremmedkriger i Midt-Østen.

Vitanza fikk Ungdommens kritikerpris for denne utgivelsen i 2018. I sin uttalelse sa juryen blant annet:

«Vi mener at dette er en utrolig viktig bok, både på grunn av temaene den belyser, men også på grunn av den nye vinklingen vi får. Boken gir et innblikk i hvordan en ung gutt formes av samfunnet, kulturen og religionen som omgir ham. Fremmedkrigeren gjøres mindre fremmed ved at vi får hans historie i hans eget muntlige språk. Fremmedkrigeren går fra å være et begrep i media om personer som tar ufattelige valg og gjør grusomme og uforståelige ting, til å bli et menneske vi kan føle med og forstå.»

I mars er det urpremiere på en teaterversjon av boka ved Østfold Internasjonale Teater. Miriam Prestøy Lie har regi, og hun står også bak dramatiseringen sammen med Idun Vik.

Fremmedkrigeren går fra å være et begrep i media om personer som tar ufattelige valg, til å bli et menneske vi kan føle med og forstå

Samuel er samisk, og plages så mye av medelever og lærere at han til slutt rømmer.

Rikt utvalg

På lista til Foreningen !les finnes ellers et rikt utvalg bøker som egner seg for barn og unge. Blant det som beskrives finnes både smertelige og håpefulle erfaringer.

Lappjævel! av Kathrine Nedrejord

Romanen handler om Samuel som begynner på internatskole i Finnmark. Samuel er samisk, og plages så mye av medelever og lærere at han til slutt rømmer. Nedrejord har tematisert interneringspolitikken og samisk kultur i flere ungdomsbøker og teaterstykker de senere årene. (Aschehoug 2020)

På vei mot toppen av Angie Thomas

Bri på 16 år drømmer om å bli rapper. Det er ikke enkelt når hverdagen er gjennomsyret av rasisme. På vei mot toppen er en historie om den desperate virkelighet som mange fattige, svarte familier opplever i dagens USA.  (Gyldendal 2020)

Angie Thomas’ store gjennombrudd kom med The Hate U Give. Boken er 16-årige Starrs fortelling etter at bestevennen Khalid blir skutt og drept av en hvit politimann. Boken springer på mange måter ut av Black Lives Matter-bevegelsen, men er også inspirert av inspirert av rapperen Tupac og hans uttrykk «THUG LIFE: The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone». Thomas’ bøker er oversatt av Vibeke Saugestad. (Gyldendal 2018)

«Lappjævel» av Kathrine Nedrejord. Foto: Aschehoug

Foto: Gyldendal

Third Culture Kids. Å vokse opp mellom kulturer av Aon Raza Naqvi (red.)

Boken kan leses som en kollektiv selvbiografi med 30 ulike historier om å vokse opp i Norge med flerkulturell familiebakgrunn. Blant bidragsyterne er Chirag Rashmikant Patel (fra musikkgruppa Karpe), Nora Ibrahim, Iselin Shumba, Mona Berntsen og Zeshan Shakar. (Gyldendal 2019)

Her kan du lese poeten Sarah Zahids bidrag i Third Culture Kids, gjengitt med tillatelse.

Og her kan du lese Guri Fjeldbergs intervju med Zahid i forbindelse med boken. I intervjuet snakker hun om hvordan litteratur som kan forebygge rasisme og fordommer.

Artikkelen fortsetter etter trailer og annonser.

Boken kan leses som en kollektiv selvbiografi om å vokse opp i Norge med flerkulturell familiebakgrunn.

«Polarnatt» av Sunniva Relling Berg. Foto: Samlaget

Flukt og beskyttelse

Polarnatt av Sunniva Relling Berg

Seksten år gamle Ilias bor på asylmottak med søsteren sin Amira. En dag skjer det noe som gjør det farlig å bli værende på mottaket. Ilias og Amira må rømme ut i den iskalde og mørke natta. Boken er illustrert av Bjørn Rune Lie. (Samlaget 2019)

Et hav av kjærlighet av Tahereh Mafi

Det er 2002, og 16-årige Shirin er lei av hverdagsrasismen, alle blikkene, alle kommentarene som blir unge muslimer til del etter angrepet 11. september. Hun har laget en beskyttende hinne rundt seg selv for å håndtere de små angrepene. Men så møter hun en som blir glad i henne. Tør hun åpne opp? Boken er oversatt av Heidi Sævareid. (Gyldendal 2019)

Zenobia av Morten Dürr

Denne grafiske romanen for barn handler om flyktningkrisen og krigen i Syria. Handlingen er sett gjennom øynene til Amina, som er på flukt fra krigen. Hun sitter om bord i en båt som skal krysse Middelhavet når båten veltes av en bølge. Historien er i hovedsak fortalt med bilder av Lars Horneman. (Fontini 2018)

Den norske slavehandelen av Anders Totland

Også nordmenn var delaktige i slavehandelen på 1600- og 1700-tallet. Totland forteller gjennom ti ulike historier skildrer Anders Totland livet og hverdagen til de norske deltakerne i slavehandelen. Boken avdekker en mørk side i norsk historie. Illustrert av Kristian Krohg-Sørensen. (Gyldendal 2018)

Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen av Bjørn Sortland

Syriske Mariam er 17 år og bor i Aleppo. Foreldrene og søsteren er døde. Nå må Mariam og den syke lillebroren flykte. Drømmen er å komme til verdens beste land, Norge. Det er ikke nødvendigvis enkelt. (Piggsvin 2017)

OG av Veronica Salinas

Jeg-personen i denne romanen er ny i Norge. Det gir henne identitetskrise. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig å reise tilbake. OG  handler om identitet og språk. En roman med et annerledes, sårt, friskt og humoristisk blikk på Norge. (Cappelen Damm 2016)

«Den norske slavehandelen» av Anders Totland. Foto: Gyldendal

Shirin er lei av hverdagsrasismen, alle blikkene, alle kommentarene som blir unge muslimer til del etter angrepet 11. september.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·