Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Utlånstall til værs

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 27. april 2020

Utlånet av e-bøker til barn og unge økte med 356% da skolene stengte. Spenning og humor går igjen på topplistene.

↑ Foto: Annie Spratt / Unsplash

Da skolene ble stengt og bibliotekene låste dørene, var e-bøker eneste mulighet for gratis litteraturlån for den som har pløyd seg gjennom bokhylla hjemme – og for den som kanskje ikke har en bokhylle.

I flokk og rad ankommer bokbærerbarna nye Deichman Bjørvika med sekkene fulle av barnelitteratur. Biblioteket skulle åpnet 28. mars. Grunnet koronapandemien kan det bli lenge til barna igjen kan strømme til biblioteket. Foto: Didrick Stenersen

700% økning i Oslo

Selv om flere bibliotek fortsatt bruker eBokBib, en utlånstjeneste som skulle vært nedlagt ved årsskiftet og som stenger ned for godt 1. mai i år, økte altså lånet av e-bøker og e-lydbøker til barn og unge med 356% mellom 12. mars og 15. april sammenlignet med utlånet måneden før. Dette viser tall Periskop har fått tilgang til fra Nasjonalbiblioteket. Størst var økningen i Oslo og Bergen med henholdsvis 726% og 514% – dette gjelder utlån til barn og unge.

På landsbasis ble det mellom 6. februar og 11. mars lånt ut 10.244 e-bøker og e-lydbøker til barn og unge. Fra 12. mars til 15. april er tallet 46.687. I Oslo, som har den største prosentvise økningen, var utlånstallet mellom 6. februar og 11. mars lavt, med 1332 utlån. Etter nedstengningen – og innføring av ny utlånsapp hos Deichman – økte e-lånene til 10.998.

23. mars bevilget Regjeringen en krisepakke på 20 millioner kroner for å styrke bibliotekenes e-bok-kapasitet. Midlene ble fordelt til fylkesbibliotekene etter folketall, og bibliotekene selv bestemmer hvordan pengene skal fordeles mellom e-bøker og e-lydbøker. Fra bevilgningen kom og til 15. april var om lag en fjerdedel av midlene brukt. De resterende midlene vil fylkesbibliotekene fordele ut over året, opplyser seniorrådgiver ved Nasjonalbiblioteket, Tordis Holm Kverndokk, til Periskop.

 

Tordis Holm Kverndokk forteller om stor økning i utlån av e-bøker til barn og unge i koronanedstengningen. Foto: Nasjonalbiblioteket

Foto: Canoa

Dette lånte barna

Mellom 12. mars og 23. april ble det lånt ut om lag 1650 ulike barne- og ungdomsboktitler gjennom biblioteker som bruker BookBites-appen fra Biblioteksentralen. Over 300 kommuner i Norge låner ut digitale bøker via BookBites.

Tallene for e-bøker og e-lydbøker er slått sammen i denne oversikten fra Biblioteksentralen, og den omfatter både barne- og ungdomsbøker. Jørn Lier Horst dominerer fortsatt listene både digitalt og på papir, slår kommunikasjonssjef i Biblioteksentralen, Kristin Lande, fast. Samtidig viser topp 10-listen bredde i utlånet: Både Ingeborg Arvolas Buffy By er talentfull og Maria Parrs Vaffelhjarte er representert på topplisten.

 

De ti mest populære titlene i koronatid:

  1. Operasjon Lurifaks av Jørn Lier Horst
  2. Godteposen av Martin Nygaard
  3. Operasjon Radius av Jørn Lier Horst
  4. Bukkene Bruse drar til Syden av Bjørn Rørvik
  5. Jakten på Jungelens dronning av Jørn Lier Horst
  6. Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola
  7. Operasjon Svartskog av Jørn Lier Horst
  8. Vaffelhjarte av Maria Parr
  9. Jakten på Tyven-tyven av Jørn Lier Horst
  10. Verdens verste leirskole av Marius Horn Molaug

 

Det er fortsatt ikke på plass en avtale om e-lydbøker mellom Lydbokforlaget og norske biblioteker. Dermed er e-lydbøker basert på utgivelser fra Aschehoug og Gyldendal gjennom Lydbokforlaget fortsatt ikke tilgjengelig via bibliotekene og heller ikke med på utlånslisten over.

 

«Buffy By er talentfull» av Ingeborg Arvola, illustrert av Nora Brech. Foto: Cappelen Damm

På lyttetoppen: «Verdens verste barn» av David Walliams. Foto: Aschehoug

Strømmeoppgang

Aschehoug og Gyldendal eier 50% hver av Lydbokforlaget, som igjen har utviklet strømmetjenesten Fabel. Også Fabel har opplevd økt trykk i lockdown-tid.

Snitt-økningen av lytting har økt med 40% siden landet stengte ned sammenlignet med lytting før denne perioden, ifølge Ann-Kristin Vasseljen, forlagssjef i Lydbokforlaget.

I starten var mesteparten av økningen lytting til barnebøker. Etter hvert har fordelingen mellom lytting til barne- og voksenbøker jevnet seg ut til en mer normal fordeling.

Topp fem-listen over Fabel-lyttinger blant barn og unge ser slik ut:

  1. Verdens verste barn av David Walliams
  2. En pingles dagbok. Greg Heffleys dagbok av Jeff Kinney
  3. Tullball. Verdens kuleste gjeng 5 av Maja Lunde
  4. Brillebjørn sklir av Ida Jackson
  5. Brillebjørn: fire historier av Ida Jackson

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

 

Lyttes mye til hos Fabel: «Brillebjørn sklir» av Ida Jackson. Foto: Gyldendal

Hørespill holder stand

En del barn har også funnet veien til NRKs hørespillarkiv. NRK har merket et betydelig trykk på bruken av hørespill i NRK Radio, og også bruken av hørespill for barn økte.

– Sammenligner vi påsken i fjor med påsken i år, har det vært en økning i lytting på rundt 40%, sier Marit Wågønes, mediearkivar i NRK.

– Tidligere har det kun vært krim som har nådd opp på topplistene, men siden midten av mars har blant andre Matilda, Katakombens hemmelighet, Nøkkelen til gåten, Drømmen om Narnia og Tordivelen flyr i skumringen hatt en økning i lytting. Dessuten hadde Marianne Borgen, ordføreren i Oslo, et Facebook-innlegg hvor hun anbefalte Matilda – noe som gjorde et stort utslag på brukerstatistikken, forteller Wågønes.

Her er hørespill-topplisten for barn og unge i forrige uke:

  1. Matilda av Roald Dahl
  2. Kokosbananas av Rolf-Magne Golten Andersen
  3. Jørgen + Anne er sant av Vigdis Hjorth
  4. Mio, min Mio av Astrid Lindgren
  5. Den avskyelige påskehønen av Arnfinn Christensen
  6. Katakombens hemmelighet av Tom Egeland
  7. Mesterdetektiven Mali av Rolf-Magne Golten Andersen
  8. Drømmen om Narnia av C. S. Lewis
  9. Karlsson på taket av Astrid Lindgren
  10. CLUE av Jørn Lier Horst

Flere hørespill-tips finner du i denne saken.

 

Oslos ordfører Marianne Borgen anbefalte NRKs hørespill «Matilda» - og lyttertallene økte betraktelig. Kanskje har hun «Matilda» på øret på kontoret? Foto: Oslo kommune/Sturlason

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · ·