Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Fra filmen No Simple Way Home, regi: Akuol de Mabior, 2022 Foto: Emma Nzioku og de Mabior

– Det er ikke mange steder unge får sett film fra Sør-Sudan

KATEGORI

TV og film,

SJANGER

Intervju, Nyhet,

PUBLISERT

mandag 24. oktober 2022

HVOR
BIFF, Bergen

BIFF, Bergen internasjonale filmfestival, tar imot 25 000 elever gjennom sin satsing mot barn og unge. Men hvem bestemmer hva elevene skal se – og hvordan foregår utvelgelsen av filmer?

Ansvarlig for BIFF skole: Håkon Tveit, programmerer og undervisningsansvarlig ved Bergen internasjonale filmfestival. Foto: BIFF

Ansvarlig for BIFF skole: Håkon Tveit, programmerer og undervisningsansvarlig ved Bergen internasjonale filmfestival. Foto: BIFF

Jakten på de gode filmene

Biff tilbyr et utvalg dokumentarer gjennom hele festivalperioden til barn og unge. Håkon Tveit er ansvarlig for Biff sitt skoleprogram.

– Vi jakter på gode filmer på festivaler gjennom hele året og besøker de aller viktigste dokumentarfilmfestivalene. Utvelgelsesarbeidet til BIFF Skole starter allerede i november. I tillegg ser vi mye på nett.  Det er ikke slik at det må være premierer som vises, her er det kvaliteten som teller. Vi vil gi det beste til barn og ungdom. Det ligger mye jobb bak BIFF sitt skolevisningsprogram, men betalingen kommer når du står i salen og ser ungdommene i møte med filmen og merker deres emosjonelle engasjement.

Betalingen er det emosjonelle engasjementet til ungdommene

Vi vil gjerne filmer som er tilgjengelige estetisk og som har et narrativ som er forståelig for et ungt publikum

Vil utfordre

Hva ser dere etter?

– Det er mye å ta hensyn til. Vi vil gjerne vise filmer som er tilgjengelige estetisk og som har et narrativ som er forståelig for et ungt publikum. Også er det jo forskjell på elever fra barne- og ungdomskolen og videregående. Vi samarbeider med lærere, men de kan jo ikke se like mange filmer som oss. Språk spiller også en rolle og påvirker valget. Hvis det er litt vanskelig, vil vi gjerne ha undertekst.

– Filmene skal være tilgjengelige og forståelige, men vi vil absolutt utfordre barna, det kan godt være fremmed og rart. Og det tror jeg bare er bra, for det får de altfor lite av andre steder.

Filmene skal være tilgjengelige og forståelige, men vi vil absolutt utfordre dem, kan godt være fremmed og rart. Og det tror jeg bare er bra, det får de altfor lite av andre steder

Film fra Sør-Sudan

Hvilken film vil du trekke frem som har utfordret elevene i år?

– Vi har vist No simple Way Home som er en sør-sudansk dokumentarfilm av filmskaperen Akuol De Mabior. Hun har laget en personlig dokumentar om politikk og tilhørighet i verdens yngste land. Det er ikke mange steder unge får sett film fra Sør-Sudan, det synes vi er både kult og viktig.

Det er ikke mange steder ungdommer får sett film fra Sør-Sudan, det synes vi er både kult og viktig

Fra filmen: Ellas opprør, regi Anne Marte Blindheim, foto Sven-Erling Brusletto, 2022. Vises på BIFF 2022

Fra filmen: Ellas opprør, regi Anne Marte Blindheim, foto Sven-Erling Brusletto, 2022. Vises på Biff 2022

Da blir det relevant for lærerne også, ikke bare for medieelevene på videregående

Filmer som passer med pensum

Dere samarbeider med lærerne, men hvor tett er dere på skolepensum?

– Vi tenker ganske spesifikt på det de har på skolen. Vi forholder oss til de tre tverrfaglige temaene i skoleverket: demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring. Nå høres det ut som om vi har holdt på med dette i en evighet, men vi har jo nesten det, forteller Tveit og ler.

– Da blir det relevant for lærerne også, ikke bare for medieelevene på videregående. Men at elevene sitter igjen med noe, er styrende for hva vi viser, og at at det vi presenterer kan relateres til pensum.

Håkon Tveit har jobbet med å programmere for BIFF sin barne- og ungdomssatsing i 17 år. Det er ikke alltid lett å forklare hva som kjennetegner en god film for BIFF skole, men han vet det når han ser det.

–Et godt eksempel er den norske dokumentarfilmen Ellas Opprør med Ella Marie Hætta Isaksen – samisk musiker, artist og aktivist. Filmen går inn i aktivisme, samiske rettigheter og klima. Sammen med andre miljøforkjemper engasjerer Ella Marie Hætta Isaksen seg i kampen for å stoppe gruvedrift i Repparfjord.

Vi forholder oss til de tre tverrfaglige temaene i skoleverket: demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring

BIIFF skole viser film for elever fra barne- og ungdomsskoler og videregående skoler under festivalen. Foto: BIFF

BIFF viser film for elever fra barne- og ungdomsskoler og videregående skoler under festivalen. Det har de gjort nå i 17 år. Foto: BIFF

– Filmen som har regi av Anne Marte Blindheim, er engasjerende, tar opp flere viktige tema og har en tydelig hovedkarakter. Også har vi, de gangene det har vært mulig, hentet inn Ella Marie som kommer inn i salen etter filmen er ferdig. Da blir det vill applaus og mange spørsmål. Det er gøy, for vi vet aldri på forhånd hvilke spørsmål elevene stiller. Men det handler om sammensetninger, mennesker og dynamikk i disse møtene. Det kommer ganske mange utrolig samtaler med publikum frem i slike møter. Akkurat i dette tilfelle blir det jo fullt fan-show med autografskriving, forteller Tveit.

Dokumentarfilm skaper spørsmål

Håkon Tveit er opptatt av å gi barn og unge noe de ikke får til vanlig – noe som går dypere enn en nyhetssak. Han vil vekke engasjement og nysgjerrigheten, og viser i hovedsak dokumentarfilmer.

– Dokumentarfilm får dem til å stille spørsmål. De må bry seg om andre land og hvordan folk lever.  Vi jo pretensiøse – vi skal bygge medborgere og bygge demokrati. Vi tenker i de baner.

Tveit også opptatt av å vise film som kunstform frem til et ungt publikum – slik at barn og unge skal få et forhold til den kollektive opplevelsen av kinofilmen.

–Det er en del unge som aldri har vært på kino før, og for mange er BIFF er deres første møte med kinosalen.

Saken fortsetter under bildet.

Dokumentarfilm får dem til å stille spørsmål. De må bry seg om andre land og hvordan folk lever

Fra filmen Shabu, regi: Shamira Raphaela, vises på BIFF 2022

Fra filmen Shabu, regi: Shamira Raphaela, 2022

Favorittfilmen Shabu

Har du en favorittfilm på årets program?

– Jeg vil trekke frem den største humørsprederen på programmet. Den nederlandske dokumentarfilmen Shabu. Filmen handler om 14 år gamle Shabu som har kræsjet bestemorens bil, mens hun er hjemme på sommerferie i Surinam. Shabu vil tjene penger for å betale bestemoren tilbake og vi følger ham på veien. Det er en kult klippet dokumentar. Og Shabu, som er en fantastisk fyr, kommer faktisk til BIFF etter visningen om alt går etter planen.

Det er en del unge som aldri har vært på kino før, og for mange er BIFF skole deres første møte med kinosalen

 

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · ·