Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Årets budsjettvinnere: Mer Fargespill og leselyst

KATEGORI

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 6. oktober 2022

Fra engstelse til jubel: Fargespill, Foreningen !les og Leser søker bok er blant budsjettvinnerne i barne- og ungdomskulturen da statsbudsjettet for 2023 ble lagt frem i dag.

↑ Økt støtte til Fargespill på statsbudsjettet. Foto: Helge Hansen

Martine Berg Olsen, kommunikasjonsansvarlig i Fargespill. Foto: Hans Jørgen Brun.

Flere fargespillere

– Dette er uvirkelig, vi fryktet det motsatte, men se hva som skjedde! Kommunikasjonsansvarlig for Fargespill, Martine Berg Olsen, forteller om full jubel på kontoret i Bergen. For i dag delte Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen ut 2 millioner kroner i økt støtte til Fargespill.

– Jeg fikk vite det i går kveld, og det var en ganske spesiell følelse å gå på jobb i morges å kunne dele nyheten. Vi er stolte og takknemlige, dette er rett og slett en stor anerkjennelse. Vi bare ler og jubler, telefonen har ikke stått stille.

For Fargespill betyr de økte midlene at enda flere barn og unge kan inviteres med. Fargespill debuterte i 2004 under Festspillene i Bergen og har i dag også et kompani i Oslo. Fargespill har ukentlige øvelser der barn og unge mellom 7–25 år deltar med sang, dans og musikk. Berg Olsen forteller at drømmen er en nasjonal organisasjon som kan spre Fargespill-metodikken til hele landet.

– Vi har så mange som har lyst til å være med. Fargespill-metoden handler om at vi møtes på tvers av forskjeller. Når vi møtes, beriker vi hverandre og ser kanskje litt annerledes på verden rundt oss. Dette er så viktig, aller mest fordi flere barn og unge kan delta.

Fargespill-metoden handler om at vi møtes på tvers av forskjeller

Vikeke Røgler er daglig leder i Foreningen !les. Foto: Kristin Strøm

Mer leselyst for barn og unge

På kontoret til Foreningen !les er det lignende tilstander. De har fått en økt støtte på 1 million kroner i neste års statsbudsjett.

– Dette er en fantastisk dag. Jeg har gått fra å være utrolig engstelig til å bli euforisk lykkelig, sier daglig leder Vibeke Røgler i Foreningen !les.

Hva betyr økningen for dere i praksis?

– Vi kan ansette en person til slik at vi kan gjøre mer av jobben vi gjør nå. Vi har ganske begrensete midler, så 1 million er helt fantastisk. Nå kan vi nå nye målgrupper og skape mer leselyst i tidlig alder.

Foreningen !les jobber for å øke leselyst blant barn og unge og når gjennom ulike tiltak ut til lærere og elever over hele landet. Røgler forteller at dette er starten på regjeringens varslete satsing på leselyst.

– Det å bli glad i å lese er kjempeviktig, mer enn noensinne. Litteraturen kan bidra til å drømme seg bort, sette seg inn i andres liv og følelser og gir oss større forståelse og kunnskap. Det er viktig at vi bygger en kultur for lesing og viser at lesing også kan være et sosialt fellesskap.

Vi trenger friminuttet fra det digitale

Monica Helvig er daglig leder i Leser søker bok. Foto: Elisabeth Wathne, Moment Studio.

Mer medvind for leselyst

Også foreningen Leser søker bok er dagens budsjettvinner. Med 1 million i støtte er de sikret fremdrift i arbeidet.

– Vi er særs glade for satsningen på lesing og leselyst, sier daglig leder Monica Helvig. – Styrkingen av Leser søker bok gjør at vi kan intensivere det viktige arbeidet for mer mangfold i litteraturen, og sikre et bredt og godt litteraturtilbud til alle som leser i motvind. Vi skal skvise hver lille dråpe ut av millionen, sider daglig leder for foreningen som siden oppstarten i 2003 jobbet for at det skal finnes bøker for alle lesere, og at bøkene skal være lette å få tak i.

– Sammen med resten av litteraturfeltet gleder vi oss til å ta fatt på det viktige arbeidet med ny lesestrategi.

Vi skal skvise hver lille dråpe ut av millionen

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · ·