– Det danske flagget er fake!
Maleriske utsnitt i et skattekart, en finneliste, Duplo i et selvbetjent kunstverksted og en storbyscene å fargelegge. Lillehammer Kunstmuseum er ikke akkurat innovative og rause i sin barnekunstformidling og tilbud, men vår Barneredaksjon var faktisk samstemt nokså fornøyd. Bli med på deres 7. oppdrag!
↑ BARNEREDAKSJONEN på sitt 7. oppdrag på Lillehammer Kunstmuseum: Marlon (11 år), Henny (12 år), Leo (8 år) og Cierlan (12 år) og fotograf Stine Østby. Foto: Periskop
Årets første oppdrag for Barneredaksjonen gikk til Lillehammer Kunstmuseum. Fotoutstillingen FRAMED og den faste kunsthistoriske samlingen stod på programmet sammen med et hefte og et skattekart og en finneliste. Men det danske flagget fant vi aldri …
Bli med Marlon (11 år), Henny (12 år), Leo (8 år) og Ciaran (12 år) på oppdrag for å sjekke ut norske museers formidlingstilbud til barn!
Utstilling 1: SAMLINGEN – yndlinger og overraskelser
Museets faste samlingbestår av et bredt utvalg av norsk og nordisk kunst fra 1800-tallet til i dag.
Utstillingen belyser temaer som natur, abstraksjon, kunst på Lillehammer, menneskets ansikt og fotografi.
I samlingsutstillingen kan du oppleve kunst fra kjente kunstnere som Johan Christian Dahl, Frits Thaulow, Harriet Backer, Carl Larsson, Edvard Munch, Henrik Sørensen, Helene Schjerfbeck, Jakob Weidemann, Anna-Eva Bergman, Mette Tronvoll, Matias Faldbakken m.fl.
Utstilling 2: FRAMED: Amerikansk storbyfoto 1907–2012
19. oktober 2024–20. april 2025
Utstillingen FRAMED inviterer publikum til New York, Los Angeles, Chicago og San Francisco, med fokus på tiårene mellom 1910 og 1980 der amerikanske fotokunstnere fanger inn mennesker som nettopp har funnet seg til rette i byen, arbeidere, lekende barn, elskende, flanerende og strandede mennesker.
I dag er mange av fotografene i utstillingen blant de viktigste representanter innen 1900-tallets fotokunst.
Utstillingen og Sparebankstiftelsen DNBs fotografisamling består av ikoniske verk fra Berenice Abbott, Robert Adams, Ilse Bing, Margaret Bourke-White, Ted Croner, Imogen Cunningham, Bruce Davidson, Roy DeCarava, Morris Engel, Walker Evans, William Klein, Louis Faurer, Lee Friedlander, John Gutman, Lewis Hine, Peter Hujar, Andrè Kertèsz, Arthur Leipzig, Saul Leiter, Helen Levitt, Nicholas Nixon, Ruth Orkin, Aaron Siskind, Herbert Snitzer, Weegee, Edward Steichen, Diane Arbus, Ed Ruscha, Richard Avedon, Berenice Abbott, Edward Weston, Dorothea Lange, Gary Winogrand, William Eggleston.
Det er en labyrint her, sier Leo
Enkelt tilbud
Lillehammer Kunstmuseum ble grunnlagt i 1927 og er Innlandets eneste kunstmuseum med årlig cirka 30.000 besøkende. Samling er grunnstammen i museet. Den skiftende utstillingen har vist en stor bredde fra publikumssuksessen Anna Ancher til samtidskunstneren Sophie Calle. Denne gangen har museet virkelig benyttet alle kriker og kroker. Foto-utstillingen Framed er overraskende kuratert der et stilas og en industritrapp leder deg først opp og deretter ned i en «grop» av en utstillingssal med flere rom i rom.
– Det er en labyrint her, sier Leo, da vi ankom museet.
Med på veien fikk Barneredaksjonen utdelt to brosjyrer: En finne-liste der kanten skal rives når oppgaven er løst: Finn noe gult, noe dødt etc. Den andre folderen har utsnitt fra kunstverk i samlingen som barna skal spore opp og deretter finne ut hvilke dyr som mangler på utsnittet. En side oppfordrer til å matche materiale og verk, og tilslutt fargelegge en ape.
– Det trenger vi vel ikke, det var rart, rynket Henny på nesen.
Fotoutstillingen Framed avsluttes også med et slags åpent studie-space, eller et formidlingsrom, med en vegg-tegning, tegnebord med plass til fire, en sofa med et voksent utvalg bøker og blader, en projektert video og en TV. Det er vanskelig å forstå hvem rommet retter seg mot.
– Jeg hater å fargelegge sier Leo, og prøver å finne ut hvorfor fargeblyantbeholderen sitter fast, mens de andre koser seg med fargeleggingen. Tilslutt løsner koppen med farger, og en borrelåsmekanismepatent avsløres.
På vei over en slags bro til den faste samlingen, slenger barna seg intuitvt ned i tre saccosekker til et lydkunstverk med bølgelyd og utsikt til kunstneren Bård Breiviks uterom.
– Jeg liker gammel kunst, sier Marlo, foran de gamle nasjonalromantiske maleriene.
– Men det er umulig å finne igjen det danske flagget fra brosjyren i et av maleriene her, det er fake, sier Leo, og de andre sier seg enig.
Hva vil dere tipse museet om?
– De kunne faktisk laget en app her, for å gjøre ting litt mer spennende. Noe digitalt. Og satt frem maling i verkstedet, ikke bare Duplo. Og den finne-listen, vi fant jo alt et bilde. Det ble for lett. Men skattejakten var for vanskelig, svarer Barneredaksjonen.
Barneredaksjonen er støttet av Fritt Ord og Sparebankstiftelsen.