Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Disse fikk Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpriser

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 23. mars 2020

Mange kompetente protagonister i årets vinnerbøker – der flertallet stadig er jenter, ifølge juryen.

↑ Collage: Norsk barnebokinstitutt. Foto: Forlagene

Ti vinnere innen sju kategorier fikk i dag en hilsen fra kulturminister Abid Q. Raja over Internett. Raja skulle opprinnelig ha delt ut Kulturdepartementets priser for beste barne- og ungdomsbøker, men av smittevernhensyn ble arrangementet avlyst.

I sin uttalelse skriver juryleder Silje B. Johannessen følgende:

«Årets forfattere viser barne- og ungdomsleserne mye tillit. Det er få bøker som overforklarer og legger ord i munnen på leserne. I 2019 er det to tydelige tendenser som forsterkes fra tidligere år: beskrivelser av livets utfordrende sider – og hovedpersonenens kjønnsfordeling. For – hva med gutta? Hvor blir det av alle gutta? I ungdomsbøker fra 2019 av norske forfattere er fordelinga dobbelt så mange jenter som gutter. Teller man med barnelitteraturen og oversettelsene jevner det seg litt mer ut.

I den store kategorien som handler om livet er det forsvinnende få gutter. De guttene som får slippe til, viser seg gjerne fram i sterke og godt fortalte realistiske fortellinger med høyt kvalitetsnivå. De sliter med livene sine og er påfallende trøblete og sinte, hardtslående og råe, men de er veldig, veldig få.»

Vinnerne. Foto: Norsk barnebokinstitutt / forlagene

Dette er vinnerne:

Litteraturprisen: Ingeborg Arvola for Buffy By er talentfull. En selvbiografi. Cappelen Damm.

Juryen sier: «Et selvbiografisk skoleprosjekt utgjør en sentral del av bokas finurlige forteller­måte. Grepet med å la selvbiografien styre formen er vellykket i ei bok preget av lek med språk og sjangre.»

 

Bildebokprisen: Marianne Gretteberg Engedal for Pølsetjuven. Samlaget.

Juryen sier: «Boka nyttar biletbokmediet godt, og er prega av ein original og gjennomført forteljarstil. Teksten er i hovudsak replikkar, og bileta ber mykje av handlinga.»

 

Fagbokprisen: Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl og Magnhild Winsnes for Jenteboka. Ellen og Ninas guide til puberteten. Aschehoug.

Juryen sier: «Alt det som ikke (enda) blir tatt opp på skolen, og som mamma og pappa (ofte) unngår å fortelle om, formidles her med kløkt og ærlighet på en naturlig og tilgjengelig måte. Språket er godt tilrettelagt for målgruppa.»

 

Debutantprisen: Neda Alaei for Dette er ikke oss. Gyldendal.

Juryen sier: «En troverdig karaktertegning bidrar til å skape en medrivende og realistisk fortelling. Neda Alaei bruker et levende språk, som er alders­relevant uten å virke anstrengt.»

 

Tegneserieprisen: Malin Falch og Regine Toften Holst for Bjørnar. En historie fra Nordlys, Egmont.

Juryen sier: «Falch og Toften Holsts stil skiller seg ut blant norske tegneseries­kapere i måten de trekker veksler på amerikanske kilder og animasjon. Forteller­håndverket er solid og viser et godt samarbeid.»

 

Illustrasjonsprisen: Rune Markhus for illustrasjonene til På omveien hjem. Gyldendal.

Juryen skriver: «Markhus’ vakre illustrasjoner utgjør en organisk del av bokas uttrykk og er en sentral del av historien. Som scenebildet i teatret eller musikksporet i en film utgjør de et dialogisk samspill med teksten.»

 

Oversetterprisen: Kirsti Vogt for oversettelsen fra engelsk av Jessica Townsend: Vundersmed. Morrigans kall. Vigmostad & Bjørke.

Juryen sier: «Kirsti Vogt viser i sin oversettelse en treffsikkerhet og språklig lekenhet som beholder magien i Townsends fantasyunivers. Oversettelsen ivaretar også originalens språklige særpreg.»

Hver pris består av et beløp på 50.000 kroner. Beløpet deles dersom det er flere prismottakere i en kategori. For Fagbokprisen var beløpet 60.000 kroner.

Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur er blitt delt ut siden 1948. Norsk barnebokinstitutt administrerer jury og prisutdeling. Les mer om Kulturdepartementets priser her.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · ·