Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Disse vant Amandusfestivalen 2021

KATEGORI

TV og film,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

søndag 28. mars 2021

Flere av filmene på årets Amandusfestival var så gode at de like gjerne kunne ha deltatt på festivaler for voksne filmskapere, mente juryen under prisutdelingen.

↑ Programledere for prisutdelingen på Amandusfestivalen 2021 var skuespillerne Thea Sofie Loch Næss og Iben Akerlie på storskjerm, med bistand fra festivalens Simon Lynau og Anna Aarøe Løvik. Foto: Amandusfestivalen.

Amandusfestivalen er den norske filmfestivalen for unge filmskapere, som finner sted hvert år på Lillehammer. Årets festival var digital, men publikum kunne følge daglige livesendinger og se filmene online.

Prisene ble delt ut under en livesending fredag 26. mars, og programledere var skuespiller Thea Sofie Loch Næss (Natt til 17., Hjerteslag, The Last Kingdom, Delete Me), og skuespiller og barnebokforfatter Iben Akerlie (Victoria, De dødes tjern, og bøkene Lars er LOL og Kjempefesten).

Juryen for årets filmer besto av Periskops redaktør Oda Bhar, filmskaper Jørgen Berghundhaugen og produsent Elisa Fernanda Pirir. Manusjuryen besto av Truls Foss, Andrea Skotland og Frøydis Fossli Moe.

Filmene og samtalene fra festivaluka kan ses på Amandus Online ut april 2021. Nedenfor kan du se vinnerlista og lese juryens begrunnelser.

Foto: Amandusfestivalen.

Amandus Online


Amandus er festivalen for barn og unge som lager film.

Amandusfestivalen har vært arrangert helt siden 1987, og er den største og viktigste møteplassen for unge filmskapere i Norden. Festivalen avholdes årlig uken før påske i Lillehammer, og over 600 ungdom reiser hit for å delta på kurs, seminarer og visning av filmer laget av og for ungdom.

På grunn av koronasituasjonen ble festivalen både i 2020 og 2021 arrangert digitalt, under tittelen Amandus Online.

De fire konkurranseklassene er delt inn etter alder og utdanning, og i år er festivalen i tillegg delt mellom vår og høst. Festivalen for de to yngste klassene ble avholdt i palmehelgen, mens studentfilmene og konkurransen for unge voksne filmskapere vil bli avholdt høsten 2021.

Hele filmprogrammet for JUNIOR og UNG, samt ukens samtaler og masterclasses er tilgjengelig online fram til slutten av april, med unntak av to langfilmer som kun ble vist i festivaluken.

JUNIOR (under 16)

UNG (16-20)

OPEN (under 26)

STUDENT (student i høyere utdanning)

Les mer på https://amandusfestivalen.no/

– Ved å la være å bry oss, stjeler vi fra de små, og oss selv, sier Agnes Kippersund Frogner i filmen «Last Night I Had the Strangest Dream». Amandusjuryen 2021 omtaler henne som et stort talent og en potensiell framtidig auteur. Foto: Stillbilde fra filmen.

Amandus JUNIOR (under 16 år)

Vinner av Amandus JUNIOR – beste LIVE ACTION:

LAST NIGHT I HAD THE STRANGEST DREAM

Regi, manus, skuespiller: Agnes Kippersund Frogner
Foto, klipp: Birk Rønningsbakken Groven

Juryens begrunnelse: Vinneren av beste live-action i Junior-klassen er en perle av en film, som alle i juryen elsket ved første blikk. Filmen preges av en sterk registemme og regivisjon, og forener personlighet og følsomhet med smarte betraktninger. Det bærende elementet er en uhyre velskrevet monolog, som spenner fra hverdagslige situasjoner til storpolitikk. Bildene som følger den blir aldri overtydelige eller illustrerende, men bidrar med noe eget som forsterker og utfordrer ordene. Her har vi å gjøre med en potensiell auteur, som tar mål av seg til både å gi oss en personlig fortelling, og være talsperson for sin egen generasjon.

Her har vi å gjøre med en potensiell auteur, som tar mål av seg til både å gi oss en personlig fortelling, og være talsperson for sin egen generasjon.

Hederlig omtale: HERR STERK

Juryens begrunnelse: Hederlig omtale til en film som er morsom og full av populærkulturelle referanse. De visuelle effektene fungerer bra, og manus har overraskende mange vendepunkter. Bonuspoeng for siste vendepunkt – som kommer først etter rulleteksten.

«Herr Sterk» fikk hederlig omtale i Junior-klassen for fiksjonsfilm på Amandusfestivalen 2021. Foto: Stillbilde fra filmen.

Vinner av Amandus JUNIOR – beste ANIMASJONSFILM:

ELEMENTER.

Regissør: Tobias Åsen
Musikk: Sigurd Saugestad Valvik

Juryens begrunnelse: Hvordan framføre et budskap om klimakrise uten å bli belærende? En mulighet er å bli så belærende at det går på alvoret løs. Vinneren av beste animasjon i Junior-klassen har tatt informasjonstetthet til nye høyder, og kombinerer effektivt fakta og katastrofeinnslag. Med en overveldende mengde lekne animasjoner viser filmskaperen at hen ikke er redd for å bruke sin egen stemme til å fortelle en historie – eller mengder av historier.

«Elementer» vant prisen for beste animasjon i klassen JUNIOR (under 16 år) på Amandusfestivalen 2021. Foto: Stillbilde fra filmen.

Hva gjør du når hele skolen er i karantene, men bare du tester positivt for korona? Foto: Stillbilde fra «Kontrasten», vinner av beste dokumentarfilm under Amandusfestivalen 2021.

Amandus UNG (16-20 år): Beste dokumentar

Vinner av Amandus UNG – beste DOKUMENTARFILM:

KONTRASTEN

Regissør: Elise Augestad
Produsent: Danvik folkehøgskole

Juryens begrunnelse: Vinneren av prisen for Beste dokumentar er intim og genuin, og tar opp et svært dagsaktuelt tema. Filmen slipper oss inn i en lukket verden vi ikke visste mye om fra før, og som denne gangen viser seg å bli enda mer lukket enn vanlig. Med en blanding av varm humor og sår oppriktighet tas vi med på en reise gjennom en uvanlig tid, og får smake på både fellesskap og ensomhet. Klippen er gjennomtenkt og organisk, og får vendepunktene til å kjennes både overraskende og naturlige. Juryen takker filmskaperne for å ha gitt oss et annet perspektiv på koronatiden, fra ungdommer som ikke er redde for å fortelle hva de føler.

Juryen takker filmskaperne for å ha gitt oss et annet perspektiv på koronatiden, fra ungdommer som ikke er redde for å fortelle hva de føler.

«Kontrasten» tar oss med til Danvik folkehøgskole under en virkelig karantene under koronapandemien, der elevene filmer seg selv. Foto: Stillbilder fra filmen.

Amandus UNG (16-20 år): Beste fiksjonsfilm

Vinner av Amandus UNG – beste FIKSJONSFILM:

NESTE DØR

Regi og manus: Sander Lid Fiskå
Produsent: Rune Sørensen
Klipper: Svein Molaug
Fotograf: Lars Rune Høgemark
Produksjonsdesign: Marte Engene Hognestad
Skuespillere: Balder Scheen Jacobsen, Marko Iversen Kanic

Juryens begrunnelse: Vinneren av fiksjonsfilm – UNG er en meget god kortfilm som skiller seg ut med dyktig håndverk i alle fagfunksjoner. Med flere fantastisk flotte bilder, gjennomført produksjonsdesign og en tydelig registemme, fanger den godt skrevne Kafka-lignende historien oss fra første stund. Filmen flyter sømløst og har meget godt skuespill. Oppbyggingen av historien er solid og payoffen likeså. Filmen er et godt bevis på at norsk films fremtid er i virkelig gode hender.

Med flere fantastisk flotte bilder, gjennomført produksjonsdesign og en tydelig registemme, fanger den godt skrevne Kafka-lignende historien oss fra første stund.

«Neste dør» er en Kafka-liknende historie som vant prisen for beste fiksjon under Amandusfestivalen 2021. Foto: Utsnitt fra filmplakat.

Hederlig omtale:

ET OFFENTLIG TOALETTS HEMMELIGE LIV

Regissør: Konstanse Fjellvang
Musikk: Simon Dankertsen

Juryens begrunnelse: En veldig enkel, men oppfinnsom og morsom kortfilm. Med observerende foto forteller den mer enn femten unike historier i løpet av tre og et halvt minutt. Filmskaper klarer det vanskelige i å vise veldig lite av de ulike historiene, men samtidig fortelle utrolig mye. Dette er svært imponerende.

Fra filmen «Et offentlig toaletts hemmelige liv». Foto: Amandusfestivalen.

Amandus UNG (16-20 år): Beste animasjon

Vinner av Amandus UNG Beste animasjon:

ANNOYING FLY

Regissør: Jon Mika Eskonsipo

Juryens begrunnelse: Vinneren av kategorien animasjon – UNG er et utrolig stort talent innenfor sin sjanger. Med en artig liten historie om et bittelite problem som får katastrofale følger bruker filmskaperen svært smoothe animasjoner fylt med masse små detaljer. Filmen fremstår som særdeles profesjonell og det hadde ikke overrasket juryen om vinneren stod i rulleteksten på den neste lego-spillefilmen, for dette er nesten på samme nivå.

Det hadde ikke overrasket juryen om vinneren stod i rulleteksten på den neste lego-spillefilmen, for dette er nesten på samme nivå.

Amandus UNG (16-20 år): Beste musikkvideo

Vinner av Amandus UNG Beste musikkvideo:

THE BREADHEADS – GREEN-HAIRED ALIEN

Regissør: Stella Marie Sillitoe
Fotograf: Julia Odette Tyrkiel

Juryens begrunnelse: Vinneren av musikkvideo – UNG er en sjarmerende og leken video.  Med en original idé og teknisk enkel gjennomføring blir resultatet en fin og organisk musikkvideo som tar godt vare på og komplementerer det organiske soundet bandet går for. Filmen har gode fotokomposisjoner og bruker fargene i kostyme og location veldig fint. Med god regi lyser det ungdommelig energi, trøkk og spilleglede fra bandet, noe som smittet over på oss i juryen.

Fagpriser Amandus UNG (16-20 år)

Vinner av årets FAGPRIS:

ELISE ERIKSEN for foto på PESTECIDE

Juryens begrunnelse: Vinneren av fagprisen i år går til en fotograf som utmerket seg med gode bildekomposisjoner og smarte fotografiske løsninger. I en fortelling uten dialog er foto desto viktigere for å kommunisere historien, og det er akkurat dette årets vinner har klart. Med en sterk visuell stil fanger hun oss i en vakker, men samtidig ubehagelige verden.

Elise Eriksen vant fagprisen for foto på filmen «Pesticide» under Amandusfestivalen 2021. Foto: Amandusfestivalen.

Vinneren av manuskonkurransen:

Odin Larsen for MØRKE TIDER

Juryens begrunnelse: Tema for Amandus sin manuskonkurranse i år er mangfold, og de seks nominerte behandler tematikken på forskjellig vis, men et tydelig fellestrekk er at alle bidragene på ulike vis tar for seg utenforskap. Årets vinner er et effektivt og velstrukturert manus som tar en vanskelig og kompleks inngang til årets tematikk. Manuset er skrevet med et filmatisk blikk og holder på en nervepirrende og ubehagelig spenning fra første til siste setning. Det er en tydelig tenkt idé som har et godt potensial til å la seg oversette til levende bilder. Manuset synliggjør hvordan lengselen etter felleskap og bekreftelse kan være så sterk at man kan finne på å gjøre forkastelige handlinger mot andre mennesker. Vinneren av årets manuskonkurranse er: «MØRKE TIDER» av Odin Larsen

Og helt til sist:

Publikumsprisen gikk til GUTTA FRA FILM

Et tydelig fellestrekk er at alle bidragene på ulike vis tar for seg utenforskap.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·