Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

– Fortjent vinner av Brageprisen

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Artikkel,

PUBLISERT

tirsdag 5. januar 2016

Litteraturkritiker Anne Schäffer er glad for at Brageprisen gikk til Torun Lian. Likevel tror hun at tildelingen kan være et resultat av hestehandler innad i juryen.

↑ Torun Lian. Foto: Aschehoug.

– Det er absolutt en fortjent vinner, sier litteraturkritiker i Periskop, Anne Schäffer.

Tirsdag denne uken ble det kjent at forfatter Torun Lian og illustratør Øyvind Torseter vant Brageprisen for kategorien Barne- og ungdomsbøker for boken Reserveprinsesse Andersen.

Schäffer har lest alle de fire nominerte bøkene. Likevel mener hun Lian og Torseters bok er særlig spennende.

– Det er en veldig god, morsom og fantasifull bok. Den handler om Alice Andersen som er en sjenert og introvert jente i åtteårsalderen som faller litt mellom alle stoler. Den retter seg samtidig mot barn på samme alder, og det er ikke så mange bøker som forsøker å nå dette mellomtrinnet. Ofte er bøkene enten for yngre barn, eller ungdommer i ulike aldre. Det er fint at man verdsetter bøker for barn i denne alderen, sier Schäffer.

– Veldig ulike bøker

De andre nominerte i barne- og ungdomskategorien var Kjartan Hjulstad for Minnesota og støvet, Ayse Koca for Yoko Onur – et balleliv og Heidi Sævareid for Slipp Hold.

Schäffer er selv medlem av Kulturdepartementets jury for barne- og ungdomslitteratur, og var også juryleder for bokåret 2014. Hun mener Bragejuryen kom frem til en god liste med nominerte.

– Dette er noen av bøkene jeg selv også har vurdert høyt. Det kan være at jeg ville valgt ut noen andre bøker i tillegg, men jeg vil ikke nevne noen navn siden jeg selv er i en jury som er i sluttfasen med sitt arbeid, sier hun.

Schäffer synes likevel at det er vanskelig å sammenligne de fire bøkene. Hun tror dermed ikke at det å bli enig om en vinner har vært noen lett oppgave for juryen, som i år har bestått av Marius Emanuelsen fra Barnebokkritikk.no, Gjertrud Øvland fra Deichmanske bibliotek, Harald Bache-Wiig fra Universitetet i Oslo og Synne-Eline Loftesnes fra Tanum bokhandel.

– Det er veldig ulike bøker som retter seg mot ulike målgrupper. Lian og Torseters bok er jo også illustrert, og det er ikke de andre. Samtidig er Heidi Sævareids bok nesten for en voksenbok å regne, fordi den retter seg mot ungdommer på oppunder 18 år. Det har nok likevel vært noen hestehandler innad i juryen for å komme frem til denne vinneren.

Torun Lian. Foto: Aschehoug.

Inviterte alle utenom Lian

I en kommentar på Periskop i sommer gikk Schäffer hardt ut mot årets litteraturkåring i Morgenbladet som hun mente at viste at litteratur for barn og unge ikke vurderes på linje med litteratur for voksne. Hun mener dette gjentok seg i etterkant av prisutdelingen i går.

– På Aktuelt på NRK i går hadde de invitert samtlige av Brageprisvinnerne, utenom Torun Lian. Det er ganske påfallende særlig når man vet at Lian er såpass allsidig og garvet, og i tillegg til forfatterskapet også er dramatiker og regissør. Hun er ingen hvem som helst, men blir ikke invitert inn i det gode selskap. Heller ingen av forfatterne som var der fikk spørsmål om barnelitteratur. Barne- og ungomslitteraturen er minst like allsidig som voksenlitteraturen, og det er dårlig av pressen at de ikke anerkjenner kvalitetene som ligger i denne litteraturen.

Annonser
Stikkord:
· · ·