Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Her er de nominerte bøkene til Uprisen

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Notis, Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 22. januar 2020

Poesi, dystopi, dramatikk og spenning preger årets nominerte ungdomsbøker.

↑ Nominasjonsjuryen med de fem utvalgte bøkene. Fra venstre Ida Susann Tronstad, Råmund Vang, Mari Rønningen, Leah Homme Haddeland og Stella Kolstad. Foto: Vibeke Røgler

Minus 14 av Espen Dekko. Foto: Gyldendal

Uprisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok. Over 1000 ungdommer over hele landet leser ungdomsbøkene som gis ut i løpet av et år. Så anmelder de bøkene på uprisen.no. I år kom det inn 1450 anmeldelser fra norske ungdommer. Det er rekord.

Når nominasjonsjuryen har kommet frem til de fem nominerte bøkene, har det vært gjennom å lese alle disse anmeldelsene. De nominerte ble offentliggjort på Sentralen i Oslo i dag. De nominerte er:

 

Dette er ikke oss av Neda Alaei (Gyldendal)

Følg med nå av Trygve Skaug (Cappelen Damm)

Enkebyen av Thomas Enger (Capitana)

Minus 14 av Espen Dekko (Gyldendal)

Brådypt av Elin Viktoria Unstad (Cappelen Damm)

 

(Titlene er lenket til ungdommenes anmeldelser av boken på Uprisen.no)

Thomas Enger: Enkebyen. Foto: Capitana

Trygve Skaug: Dette er ikke oss. Foto: Cappelen Damm

Ikke lett

– Det var mange bøker som var godt likt, så det var vanskelig å komme fram til de fem nominerte. Blant nominasjonene er det ulike bøker som ikke er innenfor en bestemt sjanger. I disse bøkene tror vi alle vil finne noe de liker og kan kjenne seg igjen i, sier nominasjonsjuryen i en pressemelding. Juryen har bestått av Mari Rønningen fra Smestad ungdomsskole, Råmund Vang fra Vågå ungdomsskule, Stella Kolstad fra Skøyenåsen skole, Ida Susann Tronstad fra Sunnylven skule og Leah Homme Haddeland fra Hisøy skole.

Blant de nominerte er poet Trygve Skaug, debutant Neda Alaei og det som må beskrives som en Uprisen-traver, Thomas Enger. Han har vunnet Uprisen to ganger før for Den onde arven i 2014 og Killerinstinkt i 2018.

Denne våren skal niendeklassinger ved syv ungdomsskoler i Norge lese de utvalgte bøkene og komme frem til sin favoritt. Under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer møtes representanter for klassene i en storjury og diskuterer seg frem til en vinner. Vinneren har – ifølge ungdommen selv – skrevet fjorårets beste ungdomsbok.

Elin Viktoria Unstad: Brådypt. Foto: Cappelen Damm

Neda Alaei: Dette er ikke oss. Foto: Gyldendal

Les mer

Juryen valgte også å trekke frem fem bøker som var nær ved å komme med på nominasjonslisten, men som glapp i siste runde. Disse ble også presentert som fem bøker «som alle må lese».

På den listen står Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen (Gyldendal), Definisjonen av umulig av Camilla Sandmo (Vigmostad og Bjørke), Vi var en gang av Monica Steinholm (Vigmostad og Bjørke), Rør ikke de som sover av N. K. Lillebo (Aschehoug) og Hva vil folk si av Hilde Hagerup og Iram Haq (Cappelen Damm).

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · ·