Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Høytlesing: Lesefrøfestivalen blir digital

KATEGORI

Digitalt, Litteratur,

PUBLISERT

mandag 1. mars 2021

HVOR
Deichman

Den årlige høytlesingsfestivalen til Deichman blir digital. Denne uka slipper de daglige høytlesingsfilmer for de minste barna.

↑ Deichman gjør klart for digital høytlesingsfestival for barna mellom 0 og 6 år. Foto: Erik Thallaug, Fotofolk

Detalj fra barneavdelingen i Deichman Bjørvika. Foto: Erik Thallaug.

Lesefrøfestivalen er Deichmans høytlesingsfestival for barna mellom 0 og 6 år. Til vanlig finner Lesefrøfestivalen sted på Deichmans biblioteker rundt omkring i Oslo, men i år blir den arrangert digitalt i stedet.

På Deichmans nettsider vil forfattere som Bjørn F. Rørvik og Veronica Salinas lese for barna. Rørvik er kjent blant annet for bøkene om Bukkene Bruse (som drar på badeland, til syden og på skolen). Salinas har skrevet bøkene Slem, Reisen, Sulten og Skyggen. I tillegg vil det være flere høytlesings- og fortellerstunder for de minste i løpet av uka. Lesestundene vil være tilgjengelige frem til 14. mars.

Bjørn F. Rørvik har skrevet flere populære bokserier for de minste. Blant dem er bøkene om Bukkene Bruse og bøkene om Reven og grisungen. Foto: Maja Hattvang / Cappelen Damm

Inspirere alle byens småbarnsforeldre

Til vanlig er dette et tilbud for Oslos befolkning, men når festivalen blir digital, kan barn over hele Norge ha glede av den.

Lesefrøfestivalen springer ut av LESEFRØ-samarbeidet mellom Deichman og cirka 100 barnehager i Oslo. Målet er å skape godt språkmiljø, spre leselyst og leseglede.

– Vi vet at det å bli lest høyt for er viktig for å utvikle barns språk, fantasi og kulturelle kompetanse. Ikke minst gir denne aktiviteten mange gode samtaler mellom voksne og barn, sier Frid Hamsun, som er prosjektleder for Lesefrøfestivalen, i en pressemelding.

– Med denne festivalen håper vi også å inspirere alle byens småbarnsforeldre til å lese høyt sammen med barna sine. Det å lese høyt sammen er å dele et magisk øyeblikk, og det gir barna minner som de vil ta med seg resten av livet.

Artikkelen fortsetter etter anbefalingene og annonsene.

Vi vet at det å bli lest høyt for er viktig for å utvikle barns språk, fantasi og kulturelle kompetanse.

Bjørn F. Rørviks «Prikkesyken» har blitt løftet frem som en av bøkene man kan lese for barna i en virusbefengt tid. Illustrasjonene er ved Per Dybvig. Foto: Cappelen Damm

Positive ringvirkninger

På spørsmål om hvorfor en skal drive høytlesing for de minste barna, svarer Hamsun dette til Deichmans litteraturblogg:

– Forskning viser at det er mange positive ringvirkninger av å lese høyt for barn fra de er små, selv om de ikke forstår alt i teksten. De blir glade i bøker og interessert i språk, de lærer nye ord og begreper og de utvikler evnen til å sette ord på tanker og følelser. På denne måten trener de også opp evnen til å identifisere seg selv, de lærer å forstå seg selv og omverdenen. Språkutvikling er derfor noe av det mest betydningsfulle som skjer i et barns liv, og er avgjørende for barnets videre utvikling – både intellektuelt, sosialt og emosjonelt.

Hun trekker tospråklige barn frem som en viktig gruppe å nå med LESEFRØ-prosjektet:

– Verdien av tidlig innsats på språkutvikling er enorm for senere læring og leseferdigheter. Tilgang til bøker, fortelling og samtaler kan motvirke forskjeller ved skolestart.

Tilgang til bøker, fortelling og samtaler kan motvirke forskjeller ved skolestart, sier Frid Hamsun, som er prosjektleder for LESEFRØ ved Deichman. Foto: Deichman

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·