Innlegg: Hør på barn og unge!
Hva skal til å for å øke relevansen for kulturtilbud til barn og unge? Under Arendalsuka får kultursektoren råd og utfordringer fra ungdom selv. I dette innlegget skriver lederne for fem kulturorganisasjoner om hvorfor de ønsker å lytte.
Innleggsforfattere: Monica Larsson (NOKU), Øystein Strand (Kulturtanken), Torstein Siegel (UKM Norge), Morten Christiansen (Norsk kulturskoleråd), André Ruud (Ungdom og Fritid).
Kulturens kraft er udiskutabel. Kunst har en sentral rolle i det moderne samfunnet, den gir oss opplevelser som skaper diskusjon, refleksjon og former vår identitet. Spesielt viktig er kunst og kultur for barn og unge. Gjennom kunst møter de ulike sider av samfunnet og seg selv. De lærer å sanse, oppleve og vurdere. Kunsten er med på å gi tilhørighet. Enten du finner fascinasjon i breakdance eller trombone – erfaringene former deg resten av livet.
Ikke minst; felles kunst- og kulturarenaer er ofte et uformelt møtested der de unge kan utveksle erfaringer, ta ansvar, lære seg ulike strukturer og former for medvirkning og gjennom det være med på å påvirke sitt eget kultur– og aktivitetstilbud.
Fritids- og kulturaktiviteter for ungdom er en av de viktigste arenaene for uformell medvirkning i kommunene
Medvirkning og demokratisk dannelse
Alle kommunene er ifølge kommuneloven pålagt på ha et ungdomsråd. Mulighet for unges deltagelse i utvikling av lokale planer og prosesser er en viktig del av vår demokratiske grunnmur, og spesielt i forkant av kommunevalget i september.
Ifølge rapporten Unges mulighet til å medvirke utgitt av Arbeidsforskningsinstituttet ved OsloMet i januar i år, er deltagelse i et ungdomsråd den hyppigste formen for medvirkning, men det foregår også mye medvirkning gjennom fritids- og kulturaktiviteter.
Ifølge rapporten er nettopp fritids- og kulturaktiviteter for ungdom en av de viktigste arenaene for uformell medvirkning i kommunene. Det skjer gjennom å samle ungdom med ulik bakgrunn, sikre sosiale arenaer der de kan diskutere og gi dem mulighet til å medvirke innad i fritidstilbudet. Tilbudene fungerer som en sosial møteplass og et sted hvor ungdommer får lov til å ta ansvar. Å oppleve reell medvirkning i saker som er viktige gir ungdommene motivasjon til å engasjere seg og få til mer i fremtiden.
Rapporten presenterer resultater fra studien U+MxV (Ung medvirkning) i totalt åtte norske kommuner. Forskningsprosjektet har hatt tett involvering av unge medforskere fra seks av kommunene i både datainnsamling og analyse. Ifølge forskere er det tre hovedargumenter for ungdomsmedvirkning – tjenesteforbedring, økt legitimitet og demokratisk dannelse – i alle kommunene de har studert.
Spørsmålet om hva endringene i barn og unges kulturkonsum medfører for det offentlig finansierte kulturlivet, henger fremdeles i luften
Fem råd fra barn og unge
Samtidig er barn og unges kulturbruk i rask endring. Hverdagen til ungdommer befinner seg i stor grad på nett. De digitale arenaene der de opplever spill, film og musikk brukes mer og mer. I løpet av pandemien flyttet store deler av barne- og ungdomslivet seg over på digitale plattformer. Nå har vi heldigvis fått de fleste tilbake på de mer tradisjonelle, fysiske, kulturarenaene. Men spørsmålet om hva endringene i barn og unges kulturkonsum medfører for det offentlig finansierte kulturlivet, henger fremdeles i luften.
Hva skal til å for å øke relevansen for kulturtilbud til barn og unge? På Arendalsuka presenterer Kulturtankens ungdomsråd som er opprettet i samarbeid med Elevorganisasjonen (EO), Ungdom og Fritid (UoF) og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), fem konkrete råd til kultursektoren. Rådene er som følger:
Gi oss mening
Gi oss en ny start etter pandemien
Gi oss eierskap
Inkluder alle
Tilby fellesskap
Medvirkning og felleskap er igjen to viktige nøkkelord for å skape et riktig og relevant kulturtilbud. Samtidig peker ungdommene på manglende mangfold, høye priser og dårlig tilgjengelighet som barrierer for deltagelse.
Manglende mangfold, høye priser og dårlig tilgjengelighet er barrierer for deltagelse
Ønsker å bli utfordret
Vi er flere aktører på kulturfeltet som jobber særlig med barn og unges kulturbruk. Vi samarbeider for å utveksle kunnskap og få til mer helhetstenking, for å etablere arenaer og utvikle gode tilbud der de unge kan delta, oppleve og skape.
Under Arendalsuka samles vi på Kulturkammeret, ungdommenes kulturhus i Arendal, der vi samarbeider om en rekke arrangementer for å løfte tema datakultur, relevans og medvirkning. Vi inviterer også noen av kommunene som har fått tilskudd til integrering av barne- og ungdomskultur i kommunal planlegging til prosjektpresentasjon.
Men vi ønsker også å bli utfordret. Derfor lar vi barn og unge stille oss ledere spørsmål og dele andre barns erfaringer, i en direktesendt podkast fra Kulturkammeret i Arendal sentrum. Vi ønsker å lære mer og forstå mer om medvirkning, kvalitet og relevans for å kunne presentere reelle løsninger på utfordringene barn og unge ser i eget kulturtilbud.
Podkasten livesendes torsdag 17. august klokken 13:30. Strømmingen og arrangementet er et samarbeid mellom innleggsforfatternes organisasjoner og VG Ung.