Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris til finsk-svensk samarbeid
«Vi är lajon!» blir betegnet som en ny Nangijala-fortelling. Ifølge juryen er den et lysende eksempel på nordisk samarbeid.
↑ «Vi är lajon!» er en bildebok med tekst av Jens Mattson og illustrasjoner av Jenny Lucander. Foto: Förlaget M / Natur & Kultur / Jose Figueroa / Niklas Sandström
Den finsk/svenske bildeboken Vi är lajon! av Jens Matsson og Jenny Lucander ble tirsdag tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for 2020. Boken var nominert fra Finland, men er et samarbeid mellom det finlandssvenske Förlaget M og svenske Natur och Kultur. Det var det svenske forlaget som utgav boken først.
– Vi er glade for å ha fått en plass blant barnebøker som undersøker det som er vondt og vanskelig, sa bokens tekstforfatter Jens Mattson i sin digitale takketale.
Vi er lajon! er hans debutbok. Den handler om hvordan lillebror håndterer storebrors kreftsykdom og senere død gjennom barnets viktigste hjelpemiddel: leken.
Boken handler om hvordan lillebror håndterer storebrors kreftsykdom og senere død gjennom barnets viktigste hjelpemiddel: leken.
Tro mot barnet
Walter Wehus skriver i sin anmeldelse på barnebokkritikk.no at boken «snakker fullstendig på barnas premisser om å miste en storebror.» Boken er ifølge Wehus nærmest perfekt samstemt i tone, tegning, tekst og dramaturgi. Wehus skriver også at illustratør Jenny Lucander leker med farger, perspektiver og mønstre så det er en fryd, og at boken er tro mot fortellerstemmen på en måte som både er vakker og kompromissløs.
Islands president Guðni Th. Jóhannesson leste opp juryens begrunnelse fra biblioteket i presidentboligen Bessastaðir. Ikledd et slips med motiver fra Mummidalen fortalte han om egne nordiske barnebokpreferanser (Anne-Cath. Vestly, Astrid Lindgren, Tove Jansson) før han leste opp juryens begrunnelse:
– Årets vinnerbok står helt ubestikkelig på barnets side, med et barneperspektiv gjennomført i både tekst og bilde. Leken fungerer helbredende når det aller vanskeligste inntreffer, at et lite barn får en dødelig sykdom. Inn i den bleke sykehusverdenen trenger latesom-lekens savanne seg inn med livlig oransje farge.
– Den uregjerlige leken har plass til all sorgen og uroen sykdommen utløser. Bildeperspektiv, dekorative elementer og koloritt går i frisk dialog med nordisk bildeboktradisjon à la Ingrid Vang Nyman og Tove Jansson, men med et helt eget uttrykk breddfullt av originalitet i perspektiv, strek, fargevalg og personframstilling. Teksten bidrar stilrent med sitt drevne jeg-perspektiv farget av lekens overskudd. Framstillingen av foreldrenes sorg og fortvilelse er verkets smerte- og hvilepunkter.
– Brorskjærligheten og bokas modige slutt antyder i sin tur at det finnes et nytt Nangijala. Verket er et nordisk samarbeid av beste merke, åpent for lesere i alle aldre og dypt gripende.
Den uregjerlige leken har plass til all sorgen og uroen sykdommen utløser.
Prestisjefylt
Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble første gang delt ut i 2013. Det Nordiske rådets priser regnes blant de mest prestisjefylte prisene i Norden. Prisene deles ut i kategoriene litteratur, språk, musikk, film og nyskaping innen miljøområdet. Hver pris består av 350.000 danske kroner.
Jens Mattsson er tidligere barnebibliotekar. Han arbeider nå som barnebokredaktør. Vi är Lajon! er hans debut, og et resultat av utallige eventyrstunder og møter med barn. Han skriver med utgangspunkt i at det alltid trengs flere bøker om de evige tema: Livet, døden og leken.
Jenny Lucander er en finlandssvensk barnebokskaper. Hun har illustrert flere kritikerroste barnebøker.