Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Illustrasjon av barn som svømmer med maneter og sjøgress

Stup inn i sommeren med Periskops lesetips

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Anbefaling,

PUBLISERT

fredag 30. juni 2023

Periskop presenterer sommerens lesetips: Like forfriskende som den herligste dukkert!

↑ Illustrasjon av Mari Kanstad Johnsen. Foto: Samlaget

Det finnes mange måter å bade på. Et stup i sjøen, duving i badering, de aller første svømmetakene. Og så kan man bade i en bok. Sommerens boktips fra Periskop passer både til den som stuper og den som flyter. Vi ønsker våre fine lesere en sprudlende god sommer!

Foto: Gyldendal / Magikon / Gyldendal

Bildebøker for de yngste

«Karin og mørket» av Janne-Camilla Lyster og Annette Saugestad Helland. Gyldendal (2023). Selv om sommernatta er lys, er tanken på mørket sjelden langt unna. Og kanskje er det mest av alt som sommeren at voksne og barn har tid til å undre seg sammen over natta og universet? Lyster og Helland har laget en bok som leker med mørket, full av rytme og melodi både i illustrasjon og tekst.

«Alle sammen reiser» av Kristin Roskifte. Magikon (2023). Etter braksuksessen Alle sammen teller, er prisvinnende Roskifte tilbake med en reisebok – perfekt for sommeren. For hvor skal alle folkene hen? Hva har de med seg? Hvorfor skal de egentlig reise, og hva tenker de på? En spennende myldrebok for alle aldre. Denne gjør leseren klar for nye eventyr!

«Alfabetjakten» av Sunniva Relling Berg og Vidar Flak. Gyldendal (2023). Denne boka ble på kort tid utsolgt fra forlaget. Hva er det med denne alfabetboka som skiller seg fra de andre? Jo, den har en forskyvning på hver side, noe som ikke stemmer, go som man må lete etter. Kan leses om og om igjen, og alfabetet blir bare morsommere. En knekker kanskje ikke lesekoden av å lære alfabetet, men gøy er det lell.

Foto: Egmont / Aschehoug / Aschehoug

Tegneserier for barn

«Ville poter, bok 2: Skogen» av Victor Nordahl. Egmont (2023). De to revene Lukas og Ty har rømt fra revefarmen. Nå venter den store skogen og jakten på Lukas sin mor. For Lukas er verden åpen og spennende, Ty vet at den også kan være farlig. Tematikken er kanskje noe tyngre her enn i den første boken, men behandles likevel skånsomt. Spennende er det fortsatt.

«Esters univers» av Oda Valle. Aschehoug (2023). Hva gjør du når du får en bonuspappa og – ikke minst – en bonusbror, og du i hvert fall ikke vil ha det? Du planlegger sabotasje og hevn. Det er i alle fall Esters plan når Bo og Tor flytter inn og kyssinga hjemme ikke er til å holde ut. Men sabotasjen går av hengslene, og Ester lærer seg en lekse og to. Oda Valles tegneseriedebut er fartsfylt, spennende og supermorsom.

«La skogen leve» av Nora Dåsnes. Aschehoug (2022). I en tid der aksjonister lenker seg fast ved vindmølleparker, stadig flere arter i skogene våre står i fare for å dø ut og det i tillegg nærmer seg et valg, er det all grunn til å lese Nora Dåsnes sin bok om pre.tenåringens brennende miljøengasjement. Boka gir barnet tro på at det nytter å heve stemmen og kreve å bli hørt, for barns engasjement har noe å si. Selv om voksne ikke helt skjønner det alltid. Da gir denne boka mot til å holde ut litt til.

Foto: Samlaget / Cappelen Damm / Samlaget

Dikt for barn

«Tusen elgar i garasjen» av Sigmund Løvåsen og Hilde Hodnefjeld. Samlaget (2023). Det spretter, kryr og iler av liv og rampestreker i Løvåsens første diktsamling for barn. Løvåsen tar leseren varmt med inn i boka og viser frem den forunderlige naturen vi omgir oss med. Morsomme naturinstruksjoner gjør leseren nysgjerrig på verden og seg selv.

«Pling i bollen» av Ingvild H. Rishøi og Bendik Kaltenborn. Cappelen Damm (2011). En klassiker til glede for nye lesere, dette. Her er fantastastiske, slitesterke og morsomme dikt om da brennmaneten og brenneslet forsøkte å bli kjærester, om hva som egentlig skjedde med Inger Hagerups baker som bodde på en bitte liten øy – og om pappaer som blir helt gærne når de først setter i gang å bygge sandslott.

«Eg er eg er eg er» av Ruth Lillegraven og Mari Kanstad Johnsen. Samlaget (2016). Snik denne med i bagen til pre-tenåringen. Legg den tilfeldig frem når den kriblende puberteten begynner å ta plass i et barn du kjenner. Gi den til jenter med ville og viltre hjerter – og les den gjerne også selv.

Foto: Samlaget / Cappelen Damm / Aschehoug / Gyldendal

Bøker som lukter sommer

«Badesommar» av Ruth Lillegraven og Mari Kanstad Johnsen. Samlaget (2023). Dette er diktsamlingen til den som ikke våger, men som prøver likevel. Lillegravens tredje diktsamling (som har likhetstrekk med tidligere nevnte Eg er eg er eg er). Tider henruller også i denne diktsamlingen, og eg-et må kaste seg uti livet, stole på at hun flyter og at hun overlever brennmanetenes lange tråder. Sterkt og poetisk og ganske så sommerlig.

«Benny går planken» av Tom Erik Fure og Fredrik Edén. Cappelen Damm (2023). Den fjerde boka i serien om Benny er det et historisk sus over: På forsiden kysser to gutter, og det er ikke hverdagskost på forsiden av norske barneromaner. Historier om ubekymrede, lykkelig forelskede skeive barn finnes det få av i norsk litteratur, her har Fure gjort et viktig arbeid med sine vittige og vanvittige bøker om Benny Bark. I bok fire er det dessuten en ganske så gjenkjennelig utfordring som oppstår: bennern. Puberteten er ugjenkallelig.

«Øya som glitrer i sølv» av Helene Flood. Aschehoug (2023). Ingen sommer uten et fyrtårn! Helene Flood har gitt ut sin første barnebok, en skikkelig sommerlig tean-i-tanga-sørlandsk historie om vennskap, utfordringer, kriminalitet og magi. For på den fine sommerøya oppstår mystiske krefter som kobles til et gammelt sagn om en nedsunket skatt. Fastboende og ferierende barn må – når de først er blitt venner – klare en rekke utfordringer sammen. En snill og sommerlig mysteriefortelling med magisk touch.

«Girlskate. Proffdrømmen» av Eldrid Johansen, Steffen R. M. Sørum og Ingrid dos Santos. Gyldendal (2023). I Girlskate-serien byr bok 3 på California-vibber, lange strender og skating i soloppgang. Molly er i ferd med å leve ut proffdrømmen, og nå har hun fått sponsorer i USA. Alt ligger til rette for en fantastisk sommer. Men profflivet er ikke helt som Molly har sett for seg. Hva skal hun velge? I kjølvannet av Girlskate-serien har et skatemiljø for jenter fått fotfeste i Norge. Serien er super lesing for jenter som synes skating virker kult.

Foto: Gyldendal / Vigmostad & Bjørke / Gyldendal

Til høytlesing

«Billie & Bo» av Kristine Rui Slettebakken og Nora Brech. Gyldendal (2023). Forfatteren bak serien om Jo kommer her med en ny bokserie for barn i småskolealder. Prosjektet er lekent og dristig: Bo har lovet seg selv at han aldri skal ha en bestevenn igjen. Så kommer Billie og velger ham – og Bo må bare henge på. Billie er uredd og trofast – men hvorfor velger hun Bo? En frisk bok om vennskap.

«Spåkoppen» av Camilla Otterlei og Tiril Valeur. Vigmostad & Bjørke (2022). I den fjerde boken om Simone er det duket for tivoli og spådommer. Gamle spåkoner er kanskje ikke så mye å bry seg om – men så begynner rare ting å skje. Hva skal vennene gjøre da? Serien om Simone er fin å lese sammen med barn i småskolealder.

«Beistet og Bettina. Det siste slaget» av Jack Meggitt-Phillips og Isabel Follath, oversatt av Line Ohrvik Almhjell. Gyldendal (2023). «Flytt deg, Roald Dahl!» skrev en anmelder da første bok i denne serien kom. Vel – Dahl skal nok vise seg å være vanskelig å rive ned fra tronen, men fortellingen om Bettina, beistet og gamle Ebenezer er spennende, vill og fornøyelig. For hva vil det si å være snill? Går det egentlig an å være bare snill? Hvordan overvinne grådighet? Og hvordan få et beist til å slutte å ville spise barn?

Foto: Gyldendal

Mellomtrinnet/slukealderen

«Noor og miniatyren» av Julia Kahrs. Gyldendal (2023). Fjorårets desidert største barneboksukskess stod Julia Kahrs for. Familien Brattbakk håvet inn priser i hele høst. Oppfølgerromanen Noor og miniatyren er kanskje ikke like spenstig – men den er sjarmerende i tematikk og tilnærming. For hvem skulle vel ikke ønske å ha en liten miniatyr av seg selv på skuldra? En partner in crime som kan gi deg smarte (eller ikke så smarte) råd, og – ikke minst – gjør at du ikke er alene. Miks dette med en real detektivhistorie, og du har essensen i Kahrs’ nyeste bok.

«Jenny Fender» av Heidi Marie Vestrheim. Gyldendal (2023). Karakteren Jenny Fender (jepp, oppkalt etter gitaren) tok pusten fra vår bokanmelder Astrid Fosvold tidligere i år. Jenny er ei grepa bandjente som forløses i et fresende litterært univers av debutant Vestrheim. Jenny er bygdejenta som spiller gitar i band, som står på kanten til ungdomslivet og som forelsker seg i den nye nabojenta. Jenny Fender er i tillegg en konseptroman der bandlåter er godt intergrert i det litterære universet.

«Cash Money» av Arne Svingen. Gyldendal (2023). I sin nyeste roman følger Arne Svingen på mange måter opp den solide boka En himmel full av skyer, en bok som var dypt politisk på barnas vegne. Denne romanen sentrerer seg rundt det å være rik – og så bli fattig fordi faren din har mistet alt. Edvin går fra å være milliardærsønn til å måtte bo i en muggen leilighet, og hva skjer med ham da? Selv om Edvin ikke er en kar som viser mye følelser, får verden rundt ham ting til å skje. Boka er satt på spissen (Edvins søster heter Diamantine, for eksempel) – men samtidig skriver Svingen frem noe viktig om grunnleggende verdier i livet.

Foto: Aschehoug / Aschehoug / Gyldendal

Serier å sluke

«Kass & Tycho» av Christopher Pahle. Aschehoug. For den som er klar for et skikkelig sci-fi-eventyr, er serien om tvillingene Kass og Tycho perfekt sommerlektyre. Til høsten kommer fjerde del av Pahles spennende serie, som starter med at en klinkekule plutselig ender opp på andre siden av universet, og ender opp med at hele galaksen står i fare. Serien avsluttes i bind fire – som byr på solpest, snikmordere og forelskelse. Spørsmålet en kan stille seg, er: Hva er egentlig farligst av disse tre?

«Flow» av Mona Bertsen, Thea Jacobsen og Maren Ørstavik. Aschehoug. For den danseglade er serien om Mona et sommer-must. I bok tre får de beste danserne mulighet til å være med i elitegruppa. Men så skjer det noe, og Mona må velge: Elitegruppa eller bestevennen?

«Krypto» av Hans Jørgen Sandnes. Gyldendal. Sjette bok i Krypto-serien tar leseren nok en gang med under vann. Noe ødelegger båtene i havna, og ulikt alt det de voksne tror, finner grønnhårede Ophelia ut at det handler om oljesøl og annen menneskeskapt rabalder. Men havets bunn er også farlig. Møtet med sjømonsteret blir mer interessant for Ophelia enn hun kunne tro.

Foto: Samlaget

Bøker om å ta ferge

«Ein venn som meg» av Helene Guåker. Samlaget (2022). Fjoråret brakte tre ungdomsromaner fra Samlaget som alle hadde det å ta ferge som et sentralt element. Og fergeturer blir det fort, i hvert fall om man ferierer i Norge. Da kan man for eksempel lese Helene Guåkers roman om vennskap som settes på prøve, om å lengte bort og om å våge å stole på dem man har rundt seg.

«Splintra» av Hilde Myklebust. Samlaget (2022). Denne romanen var en av de fem nominerte til Uprisen. Den starter en deilig sensommerkveld der vennegjengen har siste kveld sammen før noen av dem flytter fra øya for å gå på videregående, mens noen blir igjen. Det handler om kjærlighet som vokser frem, og om hvilken pris kjærligheten kan ha. Det handler også livet på hybel, gleden over musikklinja og alt et intenst ungdomsliv kan romme.

«Eg blir her» av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen. Samlaget (2022). Livet ser lyst ut for Oda. Sommeren står for døra, varme dager med kjæresten venter – men så dukker plutselig Daniel opp, og i tillegg har faren hennes startet pub i kjelleren hjemme. Kolås skriver fint om kjærlighet og forelskelse, om å godta foreldrene slik de er – og om hvordan det er å ha en bygdeoriginal til pappa. Og om å ta ferge.

Foto: Aschehoug / Cappelen Damm / Gyldendal

Sakprosa å glede seg over sammen

«Ordenes hemmeligheter» av Ragnhild Holmåls og Henriette T. Osnes. Aschehoug (2023). Etter denne boka vil du elske språket ditt – i alle fall litt mer, for det er vanskelig ikke å bli smittet av forfatterens begeistring over språket. For Ragnhild Holmås leverer et fyrverkeri av en språkbok for nysgjerrige barn på mellomtrinnet. Den er overraskende underholdende, og i forklaringen av ordene viser boken også at betydningen av et ord ikke alltid ligger i ordet selv, men kan forandre seg gjennom dem som bruker språket.  Dessuten er den stappfull av fun facts.

«Norgesquiz for hele familien» av Taraneh Gahjar Jerven. Cappelen Damm (2023). Kan du nok om Norge? Sannsynligvis ikke. Dermed kan denne quizboka bli fin underholdning når det regner på norgesferien og rasteplassen dere stopper ved ikke frister. Eller når det trommer på hyttetaket. Eller når dere sitter hjemme og vil lære mer om alt som går an å oppleve i vårt vidstrakte, rare land.

«Fakta om overtro» av Hilde Hodnefjeld. Gyldendal (2023). Overtro er alltid spennende, for det som blir farlig (som en svart katt over veien), er jo egentlig ganske rart. For barnet som er i ferd med å knekke lesekoden, kan dette være morsom sommerlesning å gjøre sammen. Kanskje til og med teste ut hvordan det går om man forsøker å trosse overtro-rådene? Sommeren er lang!

Foto: Aschehoug / Strand forlag / Samlaget / Aschehoug

Tegneserier for ungdom

«Bilde av en brennende Tesla» av Fanny Vaager og Annika Linn Verdal Homme. Aschehoug (2023). Skal du imponere med en virkelig kul tegneserieroman til en ungdom, er dette et godt tips. Og enda bedre blir det når du kan fortelle at hørespillet, altså fortellingen, også er å finne på Spotify. De to utgivelsene beriker hverandre gjensidig. Prosjektet er ambisiøst, streken er blitt kalt punkete, fargebruken spenstig. Her er mye å hvile blikket på og komme tilbake til.

«Rigel. Urettens ekko» av Ida Larmo. Strand forlag (2022). Denne tegneserieromanen vant brageprisen for beste sakprosa for barn og unge. Larmo leverer en mektig og nesten glemt fortelling fra krigen. For når krigen går mot slutten og nazistene trekker seg tilbake fra Finnmark, bombes ett av skipene deres av britene. Ombord er flere tusen fanger, mange av dem fra Øst-Europa. Forliset som følger er norgeshistoriens største skipskatastrofe. Et mektig og viktig verk om at krig er grusomt. Uansett.

«Tarjei 13 år» av Anja Dahle Øverbye. Samlaget (2023). Med Tarjei, 13 år leverer Øverbye en viktig fortelling om skilsmisse. Tarjeis foreldre har flyttet fra hverandre, og han føler seg ikke hjemme noen av stedene. Samtidig nærmer puberteten seg med stormskritt, og alt som bor i en voksende ungdomskropp trenger utløp. Øverbye tegner et rikt figurgalleri, realistiske karakterer tegnet ut i en ekspressiv stil. Resultatet er gripende.

«Grip den føkkings dagen» av Kjersti Synneva Moen. Aschehoug (2023). Det er aldri lett når venner vokser fra hverandre. Da må man liksom finne seg selv på nytt – og man må helst like den man finner. Når Amalie og venninna Vilja flytter på hybel, er alt idyll i starten. Men Amalie blir ensom, føler seg misforstått på skolen, og skissaboken blir redningen. Moen leverer herlig visuell satire og smart empati, en perfekt balanse mellom syrlighet og følsomhet. Og humor.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·