Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Tegneserieskaper Dina Norlund er død

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 27. februar 2023

Norlund stod blant annet bak tegneserien «Snøkattprinsen». Hun var et ubestridelig talent, sier Periskops tegneseriekritiker.

↑ Dina Norlund. Foto: Sigurd Fandango. Norlunds bok «Snøkattprinsen». Foto: Egmont

– Det er helt ufattelig at et så lysende talent som Norlund nå går ut av tiden. Norlund var en utrolig stilsikker og dyktig tegner, og hennes lille snøkattprins Syv smelter barnehjerter over hele verden, sier redaksjonssjef Tonje Tornes i Egmont i en pressemelding mandag. Dina Norlund døde av kreft. Hun ble 27 år.

«Snøkattprinsen» av Dina Norlund. Foto: Egmont

Gleden over håndverket

Dina Norlund debuterte med tegneserieromanen «Snøkattprinsen» i 2020. I sin anmeldelse skrev Periskops Egon Låstad blant annet at «Boken utmerker seg med en internasjonal Disney-influert stil, og en gjennomført profesjonell utførsel. Norlund kan tydelig tegne, og gleden over håndverket skinner gjennom på boksidene».

Låstad trakk også frem hvor godt boken kommuniserte også med de yngre leserne: «Norlund gjør seg flid med å speile karakterenes følelsesmessige respons både i ansiktsuttrykk og kroppsspråk. Slik legges det til rette for empatitrening. (…) Nyanserikdommen i Norlunds beskrivelser er stor».

Dina Norlund (og karakteren Syv fra «Snøkattprinsen»). Foto: Egmont

Ubestridelig talent

– Norlunds talent som konseptillustratør er ubestridelig, sier Egon Låstad til Periskop.

– Tegneseriene hennes uttrykker dedikasjon og kjærlighet. Selv som syk fortsatte Nordlund å arbeide med nye prosjekter, inkludert tegneserien med arbeidstittelen TamTam the Pathfinder. Tenk så fantastisk om dette arbeidet kunne videreutvikles og utgis posthumt, mener Låstad.

En av Dina Norlunds illustrasjoner til prosjektet «TamTam the Pathfinder». Foto er hentet fra dinanorlund.com

 

Tegneseriene hennes uttrykker dedikasjon og kjærlighet

Vil videreføre arven

Snøkattprinsen mottok nylig en stjerne fra det prestisjetunge amerikanske nettstedet Kirkus. Tittelen på anmeldelsen var «Purr-fect». Å få en slik stjerne er en ære som kun tilkommer 10 prosent av barnebøker utgitt i USA, skriver forlaget videre i pressemeldingen.

Dina Norlund ble født i Oslo i 1995 og er utdannet ved FZD School of Design i Singapore. Hun har hatt en stor følgerskare på sosiale medier, og flere hundre tusen fans har fulgt hennes tegnekurs på YouTube.

– I de siste årene har Norlund kjempet en kamp mot kreften, samtidig som hun med glede kunne følge sin lille snøkattprins ut i verden. Vi er stolte over at hennes verk snart er tilgjengelig for mennesker i mange land, og vi skal videreføre arven hennes og gjøre boken tilgjengelig for enda flere, sier Tonje Tornes i Egmont.

Dina Norlunds tegneserie fikk nylig en stjerne-anmeldelse i prestisjetunge Kirkus. Boken kommer ut i USA i midten av mars. Foto: Egmont

Side fra «Snøkattprinsen». Illustrasjon: Dina Norlund. Foto: Egmont
Annonser
Stikkord:
· · · · · ·