Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

«Uhørt»: Disse barne- og ungdomsprosjektene har fått tilskudd fra Kulturrådet

KATEGORI

Musikk,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

fredag 9. oktober 2020

1,65 millioner er fordelt på musikkprosjekter for barn og unge. Kulturrådet har gått for sjangerbredde i første tildelingsrunde.

↑ Kompaniet dybwikdans er blant dem som har mottatt «Uhørt!»-støtte fra Kulturrådet. Her fra forestillingen «Toddlernes rom». Foto: Rune Bergan / dybwikdans

Uhørt! er Kulturrådets ekstraordinære satsing på musikkproduksjon og musikkformidling rettet mot barn og ungdom. Tilskuddsordningen skal stimulere kunstnere og produksjonsmiljø til å rette seg mot et yngre publikum.

Første tildelingsrunde ble nylig offentliggjort. Blant 51 innkomne søknader til første runde, er en rekke prosjekter tildelt støtte på til sammen 1,65 millioner kroner. Tanja Orning er prosjektleder i Kulturrådet og leder i musikkutvalget for bestillingsverk, produksjon og andre musikktiltak. Hun forteller i en pressemelding om stor sjangerbredde i søknader fra hele landet. Dette vises også i tildelingene.

Kompaniet dybwikdans er blant dem som har mottatt «Uhørt!»-støtte fra Kulturrådet. Her fra forestillingen «Toddlernes rom». Foto: Rune Bergan / dybwikdans

Dans, musikkteater og samisk barnemusikk

Blant prosjektene som har fått støtte, er Siri Dybwik og Dybwikdans med Fuge Fantasi for bass, baryton og 15 babyer. Dybwikdans får 400 000 kroner i tilskudd for å utvikle dette. Prosjektet er en konsertforestilling der to sangere med stort vokalt register inngår i et samspill med en danser og 15 babyer.

Nynorsk messingkvintett får 350 000 kroner til prosjektet Sol stopper tiden, en ny musikkteaterforestilling rettet mot barn og ungdom i alderen 8–15 år. Forestillingen retter søkelyset mot barn som lever i familieforhold med en psykisk syk voksen. En tematikk som er blitt forsterket gjennom koronasituasjonen og isolasjonen mange barn har opplevd de siste månedene.

Øvrige mottakere er

Alle fugler, ved  Frøy Aagre Leoni. En interaktiv musikkforestilling for barn fra 4-6 år. Forestillingen inviterer barna inn i en verden av fuglesang, komposisjon, improvisasjon, lyd, lys og bevegelse. Inngår i Miniøyas nye produksjonsserie Minimusikk.

Opp ned, ved  Åge Reite. En serie på 8 konsert med Mikrokosmos og strykekvartetten Vulkan Quartet, basert på Mikrokosmos-albumet ja. En remix-variant der barna får medvirke til musikken.

Sámi Mánáidmusihkka: Márkomeannu. Samisk barnemusikk er mangelvare. Dette prosjektet skal lage fengende låter på samisk med høy musikalsk standard for barn i alderen 4-7 år. Sangene vil være på både nord-, ume-, sør- og lulesamisk.

Vil du meg lyde: Mo gamle prestegard / Ingrid Grøstad Johnson. Prosjektet vil gjøre middelalderballader tilgjengelig og interessant for barn og unge i dag. Det innebærer blant annet en rekonstruksjon av en gammel kirkedør fra Vest-Telemark.

Debutalbumet til Mikrokosmos kan karakteriseres som surrealistisk, musikalsk oppfinnsom barnepop. Foto: May B. Langhelle.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·