Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Vårens debutanter: Klassiske heltehistorier for mellomtrinnet

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Anmeldelser,

PUBLISERT

onsdag 24. april 2019

Vi anmelder tre av vårens debutanter: Dyrehagedetektivene 1. Den hvite løvenSkittent spill og Rikka på ordentlig og forever.

↑ Foto: Cappelen Damm, Aschehoug

Mona Grivi Norman: Dyrehagedetektivene. Foto: Aschehoug

Dyrehagedetektivene 1 – Den hvite løven: Faktabasert spenning

Til daglig er Mona Grivi Norman gravejournalist i VG, men på si har hun fått tid til å debutere som barnebokforfatter. Det kan virke som to forskjellige verdener, men i begge tilfeller er det faktaene som driver Norman, og faktaene er Dyrehagedetektivenes store styrke.

I boka får vi være med til Lindegård dyrehage der Hanna bor med faren, og kameraten Theo bor med moren. Da en liten hvit løveunge plutselig forsvinner en natt, starter de to sin egen etterforskning, og de må finne tyven raskt, for løveungen kan ikke være for lenge uten mat! Hanna og Theos jakt på løveungen er en klassisk barnebok-historie, men fortsatt spennende.

Boka er gjennomillustrert av Isabell Martinsen, og tegningene er klare og fargemettede, men skjematiske og generiske. De tilfører ikke teksten særlig mye annet enn litt farge og visuelle pusterom. Her er det rom for mer særpreg. Bokas sterkeste kort er som nevnt at den blander fakta inn i teksten, i tillegg til noen egne faktasider til slutt. Her lærer barna ting helt uten å merke det. Dyrehagedetektivene skal bli en serie med bøker. Den neste handler om en panda på rømmen, og den vil garantert by på underholdning og kunnskap for både store og små lesere.

Fakta: Dyrehagedetektivene


Roman for mellomtrinnet av Mona Grivi Norman

Norman er utdannet journalist og har de siste 11 årene dekket helse, krim og utenriks for avisen VG

Bøkene er illustrert av Isabell Martinsen

Martinsen er karakterdesigner og illustratør med bachelor i virtuell kunst og design fra Høgskolen Innlandet. Dette er hennes debut som barnebokillustratør

Dyrehagedetektivene 2. Panda på rømmen utkommer i mai 2019

Forlag: Aschehoug

Simen Kjellin: Skittent spill. Foto: Cappelen Damm

Skittent spill: Utdatert og usannsynlig plot

Når ungdomsskoleeleven Jørgen blir innkalt til møte på rektors kontor, blir det starten på en kamp for retten til å spille TV-spill og leke med plastleker.

Rektoren, som er minst like kjip som Ms. Trunchbull i Roald Dahls Matilda, overbeviser nemlig foreldrene om at de må kvitte seg med alle barnas moderne leker og heller handle hos butikken Richtiger leker, en leketøyskjede som har begynt å ta over alle leketøysbutikkene i Oslo. Når Jørgens favorittbutikk blir borte over natten og erstattet med nok en Richtiger leker-filial, velger han å ta saken i egne hender, med god støtte fra den kloke uteliggeren Bomsen.

Det er vanskelig å kjøpe dette plottet i 2019. Det er for usannsynlig, og anti-TV-spill-og-plastleker-holdningen er for gammeldags. At hovedskurken er en ondskapsfull tysk forsker som snakker gebrokkent, støtter også opp om det utdaterte inntrykket.
Boka kulminerer i en rekke actionfylte hendelser, den byr på skyteepisoder og en vill biljakt gjennom Oslos gater. Dette kan nok engasjere unge lesere, men jeg tror dessverre mange har falt av lasset før dette.

Hva den virkelige lekebutikken Riktige leker synes om sin tyske fiktive avlegger vites ikke, men sjansen er nok stor for at heller ikke de synes den spøken er så veldig morsom.

Fakta: Skittent spill


Roman for mellomtrinnet av Simen Kjellin

Kjellin er fotograf, realfagsbibliotekar og tidligere medlem av et punkeband.

Forlag: Cappelen Damm

Maiken Nylund: Rikka på ordentlig og forever. Foto: Cappelen Damm

Rikka på ordentlig og forever: Klassisk barnebokheltinne i ny og moderne tapning

Rikka er en tiårig jente med en bestevenninne, to hjem og tre halvsøsken. Det er sommer og varmt og fint, men når bestevenninnen sier hun er forelsket i Tom og at Rikka må spleise dem, blir det starten på en haug med forviklinger og problemer for Rikka.

Debutant Maiken Nylund skriver lett, klokt og også morsomt om det å bli uvenner med bestevenninna si, om å føle seg utilpass på skolen og om å bli dratt mellom to hjem og familier: «det eneste hun klarer å tenke på, er at hun er midt imellom alt og ikke hører til noen steder.» Boka tar opp mange viktige tema uten at det går på bekostning av spenningen og underholdningen. Her skjer det hele tiden noe nytt som driver leseren videre.

Intrigene er ikke spektakulære, men likevel svært engasjerende og nært opp til tiåringers virkelighet. Rikka er en mangefasettert hovedperson som det er lett å identifisere seg med. Hun gjør feil, men hun er også tøff og snill, og forsøker å gjøre det riktige. Boka viser at det ikke alltid er like lett. Jeg håper vi får flere bøker om Rikka, hun er en klassisk barnebokheltinne, men i en ny og moderne tapning.

Fakta: Rikka på ordentlig og forever


Roman for mellomtrinnet av Maiken Nylund

Nylund er bibliotekar og jobber på Hå folkebibliotek på Jæren

Hun har tidligere gått forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt

Annonser
Stikkord:
· · ·