Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Kino til 45 kroner!

KATEGORI

Nyhet, TV og film,

PUBLISERT

mandag 12. februar 2024

Februar er ikke bare Valentine, Morsdag, Fastelaven og Samenes Nasjonaldag. For visste du at på den andre tirsdagen i februar arrangeres Den store skolekinodagen for alle landets skoler? For 22. gang? Altså I DAG!

13. februar arrangeres Den store skolekinodagen av Film & Kino.

91 % av kommunene har et kinotilbud idag, og opp til 40 000 barn og unge benytter seg av tilbudet

– 13. februar arrangeres Den store skolekinodagen av Film & Kino, et tiltak som gjør at alle kinoer som vil og kan, inviterer skoleklasser til visning av norske og utenlandske filmer til sin lokale kino og elevene betaler kun 45 kroner per billett. Tiltaket er støttet av Norsk filminstitutt, som mener satsingen på film mot barn og unge er viktig, forteller Julie Ova, Avdelingsdirektør for formidling og samfunn ved Norsk filminstitutt til Periskop.

DEN STORE SKOLEKINODAGEN (youtube.com)

– Kinoene over hele landet velger selv om de vil delta, og om de vil ha en Skolekinodag eller bruke hele uke syv til Den store Skolekinouken. Det oppfordres til å tilrettelegge for besøk av elever og tilby et bredt utvalg av både klassikere og nye filmer for alle fag og klassetrinn, sier Ova.

Julie Ova, Avdelingsdirektør for formidling og samfunn ved Norsk filminstitutt.

Tiltaket er støttet av Norsk filminstitutt

Filmen Sau har et tilhørende undervisningsopplegg for 5. til 7. trinn.

Nytt digitalt undervisningsrom

I 2020 la man ned Skolekino.no; begrunnet med at det var et udatert og lite publikumsvennlig nettsted, som NFI ikke selv har utviklet, men arvet av Filmweb. Det ble da lovet et nytt verktøy for å formidle kinofilm til barn og unge fra NFI i en artikkel i Periskop. Dette er nå lansert:

– Lærere og elever har i år også tilgang til Filmrommet skolekino; en ny og gratis formidlingstjeneste rettet mot skoler og lærere som bruker film i undervisningen. Flere skoler/lærere har vært med i testpanel i forbindelse med utviklingen av tjenesten som inneholder filmpresentasjoner og oppgaver til filmer som vises på kino for elever på alle klassetrinn. Norgesfilm AS har utviklet tjenesten etter initiativ og bestilling fra Norsk filminstitutt (NFI), forteller Berit Andersen som er Fagansvarlig barn og unge i NFI.

Eksempler er Tundraens voktere som er valgt ut med opplegg for ungdomskolen og videregående, og filmen Sau for 5. til 7. trinn – samt et mer generelt opplegg om film for Barneskolen:

Barneskole

  1. Hva handlet denne filmen om? Beskriv med bare noen få ord.
  2. Hva kan man lære av å se denne filmen? Snakk sammen i klassen.
  3. Hvilke ulike følelser ga filmopplevelsen deg? Gjorde noen av scenene i filmen deg glad? Ble du noen gang trist i løpet av handlingen? Flau? Sint? Hva fikk deg til å le? Gjorde noe deg redd? Følte du på noe tidspunkt ubehag? Reagerte andre i klassen på samme måte som deg? Snakk sammen om dette.

Den nye samiske filmen Tundraens voktere har et opplegg for ungdomskolen og videregående.

Kinoene over hele landet velger i dag selv om de vil delta og om de vil ha en Skolekinodag eller bruke hele uken.

Berit Andersen er Fagansvarlig barn og unge i NFI.

Vår undersøkelse viser at en del barn knapt hadde blitt eksponert for norsk film-innhold, om det ikke hadde skjedd via skolen

Film som dannelse

Så hvorfor har man ønsket å få alle elever på kino denne dagen?

– Undersøkelser NFI har gjennomført om 7-14-åringer mediebruk viser at skolen er en av de viktigste formidlingsarenaene for norske filmer og serier. Hva vil 7-14-åringer se og spille? Her er publikumsundersøkelsen / NFI. I kulturmeldingen står det også at dersom «alle barn og unge skal ha tilgang til et kulturtilbud med høy kvalitet, aktualitet og relevans, og få mulighet til å delta i et fritt og uavhengig kulturliv, er det viktig at det bygges rom for dannelse og kritisk refleksjon, svarer Julie Ova ved NFI, og legger til:

– Vår undersøkelse viser at en del barn knapt hadde blitt eksponert for norsk film-innhold, om det ikke hadde skjedd via skolen. Norsk filminstitutt jobber nettopp for at norsk innhold skal være lettere tilgjengelig for de norske skolene. Den massive pågangen av levende bilder vi alle omfattes av i dag er utfordrende å forholde seg til for alle, også barn og unge. Visuell kommunikasjon står i en særstilling i barn og unges liv, og vi mener derfor det er vesentlig at barn og unge får hjelp til å forstå meningsinnholdet i den visuelle kulturen vi omgis av. Vårt mål er at det skal bli enklere å benytte film som del av undervisningen både som relevant faglig innhold knyttet til læringsmålene, men også fordypning i hvordan ulike filmatiske virkemidler bidrar til å forføre oss som tilskuere. Filmen som fortellende medium, sammen med undervisningsopplegget skal innby elevene til å utforske faget på egne premisser, og samtidig bidra til å styrke elevenes film- og medieforståelse.

Et bredt program for alle aldre.

Vårt mål er at det skal bli enklere å benytte film som del av undervisningen som relevant faglig innhold knyttet til læringsmålene

HØR HER A - en av de store filmene på kino i 2023.

Den store skolekinodagen 13. februar 2024


Den store skolekinodagen arrangeres den andre tirsdagen i februar hvert år. Dette er en dag hvor kinoene tilrettelegger spesielt for skolebesøk, og bla. tilbyr visninger av filmer til redusert billettpris (45,-).

I 2024 holdes den store skolekinodagen tirsdag 13. februar i uke 7. I tillegg til denne dagen er det flere kinoer som arrangerer «skolekinouke» med visninger hele denne uka.

I følge tall fra bransjeorganisasjonen Film og Kino deltok 36 679 på selve dagen i fjor.

Skolene får informasjon via sin lokale kino, det annonseres i ulike skolefora, og i ulike sosiale medier gjennom Film&Kinos kampanjeside https://www.filmerbestpakino.no/

Det tilbys et bredt utvalg av både klassikere og nye filmer for alle fag og klassetrinn på den store skolekinodagen/uka.

De fleste av filmene har tilhørende undervisningsopplegg, og egner seg derfor særlig godt i en pedagogisk sammenheng.  Undervisningsoppleggene finnes i denne tjenesten, eller ved henvendelse til skolekino@nfi.no (for eldre opplegg/filmstudieark).

Jørgen Stensland, Assisterende direktør i Film & Kino.

Omtrent 80 kinoselskaper har visninger denne dagen

22 års historie

– I år er det 22 året Den store skolekinodagen ble arrangert. De første årene var den lagt til den første tirsdagen i februar, men dette kolliderte ofte med den Samiske nasjonaldagen, så for åtte år siden ble den flyttet til den andre tirsdagen i februar, forteller Jørgen Stensland, Assisterende direktør i Film & Kino til Periskop. Han legger til:

– Film & Kino opprettet denne dagen for å få et fokus på skolekino. Aktivitetene foregår i all hovedsak på de lokale kinoene, men vi har også en kampanje på sosiale medier, og gjennom Utdanningsnytt som er kommunikasjon fra utdanningsforbundet til lærerne som er medlem. Denne kampanjen blir finansiert gjennom støtte fra NFI. Filmene som er egnet, blir dessuten lagt ut på Film og Medieserveren av distributørene som eier filmen, og man kan søke opp alle filmene der. På NFI`s nye portal skolekino.no vil en del aktuelle filmer til enhver tid bli presentert med undervisningsopplegg.

35 000 elever har sett film denne dagen

Omtrent 80 kinoselskaper har visninger denne dagen; fra de store (Odeon, Nordisk Film, Kinoalliansen, Kinonor) til mindre kinoer og Bygdekinoen – og dette når 91 % av norske barn og unge. Likevel er tallet 40 000 brukere:

– Alt besøk på skolekino gikk desverre ned etter at foreldrebetaling forsvant. Utfordringen for at alle skal få dette tilbudet og benytte dette, er transportkostnad. Men man må også huske at dette ikke er den eneste uken det er skolekino! Det er mange andre visninger via DKS og gjennom kinoenes eget initiativ hele året!

Så hvordan når dere barna?

– Det er ikke noe kommunikasjon direkte til elevene, men vi ser at en del kommenterer og deler på sosiale medier, og på den måten blir de unge oppmerksomme og snakker med lærerne på sin skole. De aller fleste kommunene har et kinotilbud gjennom egen kino eller gjennom Bygdekinoen, det vil si at 91 % av befolkningen har kinotilbud enten gjennom egen kino (81%) eller gjennom Bygdekinoen (ambulerende kinovirksomhet). Det er ute tilbud til alle; fra barnehager til videregående skoler, basert på hva den enkelte kino ønsker. Billettprisen denne dagen er 45 kroner, avslutter Stensland.

LARS er LOL har også et eget undervisningsopplegg.

Det er ute tilbud til alle; fra barnehager til videregående skoler, basert på hva den enkelte kino ønsker

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · ·