Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Alexander Roberts: Tar ungdom inn som medkunstneriske ledere

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Intervju,

PUBLISERT

onsdag 23. februar 2022

Teatersjefen ved Rosendal Teater leter etter scenekunst som eksperimenterer med hvordan barn og unge inkluderes.

↑ Alexander Roberts. Foto: Leiv Aspén

Rosendal Teater i Trondheim samarbeider bredt med lokale aktører for å få et variert scenekunstprogram for barn og unge. Til høsten starter de opp en helt ny festival for de mellom 0 og 15 år, forteller teatersjef Alexander Roberts. Målet er å skape en opplevelse av at barn og unge har tatt over teaterhuset. Men allerede i vinter tar han inn ungdommer som medkunstneriske ledere ved teateret – og gir dem stort ansvar.

Roberts er neste teatersjef ut i vår serie mini-intervjuer der Norges nye teatersjefer presenterer sine visjoner for barne- og ungdomsteater i Norge.

Hva trenger scenekunstfeltet for barn og unge i dag?

– Utgangspunktet må være å ha tro på at det er stor verdi og behov for at barn og ungdom blir lyttet til, inkludert og tatt på alvor på alle nivåer i samfunnet. Og at kunst, og mer spesifikt scenekunst, er en flott arena hvor vi kan legge til rette for nyanserte, komplekse samtaler mellom alle mennesker i samfunnet, inkludert unge i alle aldre. Utgangspunktet er at vi ønsker scenekunst som ikke bare er for unge mennesker, men scenekunst som inkluderer dem – kunst som selvfølgelig kan være for dem, men like gjerne med og av dem. Jeg tror på at barn og unge er verdifulle samtalepartnere.

Vi ønsker scenekunst som ikke bare er for unge mennesker, men scenekunst som inkluderer dem

De nye teatersjefene


I en serie mini-intervjuer spør vi landets ferske teatersjefer og kunstneriske ledere ved scenekunstinstitusjoner om hvilken retning de ønsker å ta barneteateret i.

Vi spør dem om hvilke utfordringer de ser for barneteater i Norge, og hva de vil gjøre med det. Og om hva som er deres drømmeforestilling å sette opp for en ung aldersgruppe.

Tidligere intervjuer i serien finner du her.

Alexander Roberts er teatersjef ved Rosendal teater. Foto: Leiv Aspén

Hvordan vil du som teatersjef jobbe med det?

– Vi jobber mye med og for unge ved Rosendal Teater. Det kunstneriske teamet har et stort fokus på å gjøre det til en sentral programmeringstråd for hver sesong. Vi brenner for det, og er ivrige etter å inkludere barn og unge i husets liv og røre.

Rent konkret har vi flere måter å inkludere barn og unge i vårt program:

Høsten 2022 planlegger vi å lansere en ny festival for barn mellom 0 – 15 år kalt Læven. Dette vil bli en årlig festival arrangert over en uke i september måned. Vi ønsker festivalen skal skape en situasjon på huset hvor det føles som om barn og unge virkelig har tatt over teateret. Forestillinger, workshops, fester, hangouts og samtaler med, av og for unge og deres voksne familie og venner skal skje i hver eneste krik og krok. Til dette ønsker vi oss scenekunst som virkelig eksperimenterer med hvordan barn og unge inkluderes.

I vinter skal vi utnevne et team på fem tenåringer som skal få være medkunstneriske ledere. Dette prosjektet skal løpe over 18 måneder, og teamet vil få tett oppfølging av alle ansatte på teateret. Tenåringene vil få et eget budsjett for programmering, produksjon og markedsføring, pluss jevnlige veiledninger og workshops, samt muligheter til å reise for å se forestillinger utenbys. Det er et stort og spennende prosjekt som vi føler oss utrolig heldige som får realisere. Alt dette vil kulminere i en festival som tenåringene skal stå bak i Trondheim våren 2023.

I tillegg fortsetter vi samarbeidet med partnere som Dans i Trondheim, Dansenett Norge, DKS, BalkanFest, KUK og andre for å sikre at minst en uke i måneden bringer program for barn og unge inn i huset.

Hva er din drømmeoppsetning for barn og unge?

– Det er rett og slett at vi inkluderer barn og unge på ambisiøse og meningsfulle måter som er nærende både for dem og i like stor grad for Rosendal Teater. Ta dem på alvor. Løfte stemmene deres. Oppmuntre dem til å utforske rikdommen til et teater som Rosendal Teater som et hus for dem. Støtt dem til å ta risiko og eksperimentere. Gi dem mulighet til å få kontakt med deler av seg selv og verden rundt dem som de ellers kanskje ikke ville fått en sjanse til hvis det ikke var for opplevelsene de får her i huset.

Alexander Roberts tiltrådte som teatersjef ved Rosendal teater 1. januar 2021.

Ta dem på alvor. Løfte stemmene deres

Annonser

Stikkord:
· · · · ·