
All makt til fantasien
– Fantasien er ikke realismens motsetning, den er dens forutsetning, erklærte forlagssjef Anders Heger i sin tale til Tor Åge Bringsværd. I en høytidelig seremoni onsdag denne uken ble det markert at den norske fabelprosaens far nå er kommandør av St. Olavs Orden.
↑ KOMMANDØR: Tor Åge Bringsværd er utnevn til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Foto av Bringsværd: Lina Hindrum/Cappelen Damm. Foto av kommandørinsigniene: Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Etter over 80 barnebøker – og over 350 bøker totalt – samt en rekke teaterstykker og hørespill har Tor Åge Bringsværd (84) satt sitt stempel på norsk barnelitteratur og dramatikk. For sitt framifrå forfattarskap ble han av Hans Majestet Kong Harald 21. august i år utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, og onsdag denne uken ble han tildelt utmerkelsen under et arrangement i Vestby kulturkvartal. Det var en stolt og etter eget utsagn litt svimmel forfatter som mottok hedersbevisningen. Bringsværd er en aldrende, men aldri hvilende forfatter. Bare i år gir han ut fire bøker.
– Å få denne hedersbevisningen viser at samfunnet, representert ved Kongen, har sett deg, understreker kansellisjef Mette Tverli, i etterkant av seremonien. Hun delte ut ordenen og diplom på vegne av Hans Majestet Kong Harald.
Dette er fjerde gang en barne- og ungdomsbokforfatter mottar St. Olavs Orden. Jostein Gaarder ble kommandør i 2005, mens Anne Cath. Vestly og Thorbjørn Egner begge ble ridder av 1. klasse i henholdsvis 1992 og 1972. Det er en orden som i det lange perspektivet har vært dominert av professorer, offiserer og diplomater, men hver monark setter sitt preg på utnevnelsene, og Kong Harald har dekorert flere kulturpersonligheter enn Kong Olav og Kong Haakon i sin tid gjorde.
St. Olavs Orden
Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».
Ordenen er delt inn i fem klasser: Storkorset, kommandør med stjerne, kommandør, ridder av 1. klasse og ridder.
Med unntak av kongelige og statsoverhoder tildeles St. Olavs Orden i dag kun til nordmenn.
Ordenen deles i snitt ut 20 ganger årlig, og som oftest er det Riddere av 1. klasse som utnevnes.
OVERREKKELSE: Kansellisjef Mette Tverli hadde med seg insignier, diplom og gode ord til den nyslåtte kommandøren. Foto: John Erik Riley / Cappelen Damm

Bringsværd har vært viktig for flere generasjoner med lesere
Et forfatterskap som har berørt mange
Tildelingen av ordenstittelen kom i stand etter initiativ fra Norske barne- og ungdomsbokforfattere (NBU) og nestleder Sanne Mathiassen forteller hvordan både hun og forfatteren gråt i telefonen da hun fortalte ham nyheten før sommeren.
– Vi fikk så mange anbefalinger til søknaden at vi måtte takke nei til flere av dem. Forfatterskapet hans har berørt så mange, og alle ville bidra med sine fortellinger. Bringsværd har vært viktig for flere generasjoner med lesere, slår hun fast.
Onsdagens arrangement fant sted i Bringsværds hjemkommune og var et samarbeid mellom NBU, Dramatikerforbundet, Norsk Oversetterforening, Gyldendal, Cappelen Damm og Vestby kommune. Vestbys kulturkvartal sto ferdig i fjor, og alle salene i det nye kulturhuset har selvsagt navn fra Bringsværds univers. De over 200 inviterte fikk først mingle i Gobi – oppkalt etter det historiske romanverket fra 80-tallet. I denne salen ble venner, familie og kolleger ønsket personlig velkommen av hovedpersonen før selve seremonien fant sted i salen med samme navn som bildeboktrollet Tambar.
Både i de offisielle talene og i samtalene på forhånd var det tydelig at dette er et forfatterskap «alle» har et personlig forhold til. Alexander Løken, leder i NBU, fortalte i sin velkomsttale hvordan faren ble introdusert til science fiction gjennom Bing og Bringsværd, han selv ble kjent med de norrøne gudene via forfatterens mytologiske bokserie, og at han nå leser Karsten og Petra høyt for barna sine.
FOLKEKJÆR: Kansellisjef Mette Tverli taler til Tor Åge Bringsværd under utdelingen. På bakveggen: Et portrett av Bringsværd signert Annette Saugestad Helland. Foto: John Erik Riley / Cappelen Damm


Fra T-bane-troll til et annet troll: I 2010 så bøkene om trollet Tambar dagens lys. Illustratør er Lisa Aisato. Foto: Gyldendal
Han holder – igjen og igjen – eventyret levende, og uten det er vi ingenting
648 titler
Seremonien inneholdt mange taler, fra tidligere redaktører, NBU, ordføreren i Vestby og selvsagt fra hoffet. De var alle samstemte når det gjaldt Bringsværds store betydning som samtidsforfatter gjennom flere tiår, og han ble kalt «folkekjær» og «mangfoldig» på nytt og på nytt.
Anders Heger fra Cappelen Damm oppsummerte det slik:
– Tor Åges livsverk er så stort og så mangfoldig at det sprenger grensene for en normal forfatterbane både i innhold og form. Det spenner over minst fem – og et utall ukjente – litterære sjangre. Det dekker hele spekteret: De eldste mytene han har formidlet er fra før skriften ble oppfunnet, og de dristigste framtidsvisjonene han har tegnet opp er tusenvis av år inn i framtiden.
Bringsværd ble gjentatte ganger holdt fram som Norges mest produktive forfatter, og det ble spøkt med at forfatteren selv ikke har tall på hvor mye han har skrevet. Einar Ibenholt fra Gyldendal hadde funnet 648 titler i Nasjonalbibliotekets base der Bringsværd var oppført som bidragsyter, mens det offisielle tallet er rundt 350 utgivelser. Han er oversatt til over 20 språk, dramatikken hans er satt opp i 14 ulike land, og han skriver fortsatt, i en alder av åttifire år. I 2024 gir han ut hele fire bøker!
– Det er så lett å se seg blind på ett av de mange sidesporene i dette livsverket at man mister blikket for hva han egentlig gjør, og har gjort hele tiden – i hver store roman, hver lille illustrerte barnebok, hvert radioskuespill, tegneserie eller teateroppsetning, hver fremmed religionshistorie han inviterer oss inn i, hver samling av utrolige beretninger og myter fra verden utenfor. Han holder – igjen og igjen – eventyret levende, og uten det er vi ingenting, avsluttet Heger.
Tor Åge Bringsværd
Født 1939 i Skien
Debuterte i 1967 med Det står skrevet, en antologi med tekster fra de store verdensreligionene
Sammen med Jon Bing introduserte han sjangeren fabelprosa (sci-fi) for norske lesere
Debuterte som barnebokforfatter med T-bane-trollet Knerten Gundersen i 1969, men er mest kjent for de to seriene Ruffen og Karsten og Petra
Fikk sitt gjennombrudd med den satiriske romanen Den som har begge beina på jorda står stille i 1974
Blant Norges mest spilte dramatikere. Han har spesielt skrevet mye dramatikk for barn
Tildelt Brageprisens hederspris i 2009 og Norsk Kulturråds ærespris i 2010
SPENT: Tor Åge Bringsværd satt på første rad med ordføreren i Vestby kommune, Tom Anders Ludvigsen. Foto: John Erik Riley / Cappelen Damm

Beskjeden kommandør
Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten», og i sin tale framhevet kansellisjef Tverli at Bringsværds forfatterskap har stor nasjonal verdi og hun viet særlig de mer enn åtti barnebøkene oppmerksomhet.
– Du ble kanskje ikke oppdagelsesreisende. Men du har i sannhet tatt oss med på mange oppdagelsesreiser, avrundet Tverli talen sin.
Det var en beskjeden og «litt svimmel» forfatter som tok imot utmerkelsen.
– Jeg takker ydmykt for denne store æren, og er kjempestolt og takknemlig for å ha blitt sett, sa Bringsværd.
– Og til alle dere som har snakket pent om meg bak ryggen min: Takk skal dere ha alle sammen!
GLAD: Den nyslåtte kommandør Bringsværd i samtale med kansellisjef Mette Tverli. Foto: John Erik Riley / Cappelen Damm

Selv om hovedpersonen selv bare var på scenen en eneste gang, var det absolutt hans forestilling. Bakveggen var dekorert med et digert forfatterportrett signert Annette Saugestad Helland, og alle de kunstneriske innslagene var hentet fra forfatterskapet hans. Publikum fikk blant annet oppleve urframføringen av bildeboken Engelen som hadde altfor korte vinger, opplest av skuespiller Hanne Dahle, og klassikeren De hellige tre narrer ble framført av Svein Tindberg. Kvaliteten i de to tekstene ble en ekstra påminning om hvorfor Bringsværd fortjener de mange prisene og æresbevisningene han har fått gjennom årene.
Ordfører Tom Anders Ludvigsen, som satt ved siden av den nyslåtte kommandøren gjennom hele seansen, kunne fortelle at forfatteren nøt å være i rampelyset.
– Dette har du fanden drøse meg fortjent! smilte Ludvigsen.
Periskop gratulerer!
Her kan du lese Bringsværds tale da Periskop ble opprettet i 2013.
Annonser

