
The International Norwegian ASSITEJ Festival flytter til Oslo
Den tradisjonsrike The International Norwegian ASSITEJ Festival (tidligere SAND- og ASSITEJ-festivalen) flytter fra Kristiansand til Oslo og endrer festivalkonsept. Det innebærer spennende muligheter for scenekunstnere, men færre forestillinger for barn og unge. Festivalen har i takt med dårligere økonomiske tider mistet fotfeste og en viktig samarbeidspartner i sørlandsbyen.
↑ Fra forestillingen «Baby Yaga». Forestillingen stod på plakaten da SAND-festivalen var vertskap for ASSITEJ Artistic Gathering på Kilden i Kristiansand I 2019. Foto: Windmill Theatre Company.
ASSITEJ-festivalen, som nå har skiftet navn til INAF – the International Norwegian ASSITEJ Festival, har forlatt Kristiansand etter 31 år med internasjonalt samtidsteater for barn og unge i sørlandsbyen. Samarbeidet med Den kulturelle skolesekken i Agder, Universitetet i Agder og Kilden Teater og Konserthus er dermed over.
Festivalen gjenoppstår i ny drakt i hovedstaden, i lokalene til Riksteatret i Nydalen. I stedet for å programmere 12-14 forestillinger for barn og unge og ha et bredt fagprogram, programmerer de i år kun fire teaterforestillinger med tilhørende masterklasser og workshoper, i tillegg til fagprogram. Festivalen er åpen for alle, men promoteres også som fagdager for scenekunstfeltet. De er likevel et festivaltilbud for barn og unge, presiserer daglig leder Ingvild Lien til Periskop.
INAF-festivalen
ASSITEJ er en internasjonal medlemsorganisasjon som jobber for å sikre barn og unges rett til å oppleve kvalitetsrik scenekunst.
Organisasjonen ble grunnlagt i 1965, og er nå verdens største nettverk innen scenekunst for unge, med sentre i 69 land.
ASSITEJ Norge er ambassadører for norsk scenekunst internasjonalt, samtidig som de er et kompetansesenter som jobber med å skape nettverk, samarbeid og formidling mellom nasjonal og internasjonal scenekunst.
ASSITEJ Norge arrangerer teaterfestival annet hvert år, Teaterlørdag UNG på Sentralen og TYA Oslo Residency annet hvert år (kunstnerresidens for scenekunstnere fra inn- og utland).
Techpoint er Norges største teknologi og næringslivs-konferanse, og foregikk i 2021 og 2023 samtidig med ASSITEJ-festivalen/INAF-festivalen på Kilden teater og konserthus.
Mer presset økonomi
Festivalsjef og daglig leder for ASSITEJ Norge, Ingvild Lien, peker på flere årsaker til at de har valgt å flytte til hovedstaden og utvikle et nytt konsept. Det avsluttede samarbeidet med Kilden Teater er en av hovedgrunnene.
– Som alle andre teatre har vår tidligere samarbeidspartner Kilden slitt økonomisk. Fra 2023 måtte vi betale for å være der, og da endret vilkårene seg for oss. Både i 2021 og 2023 leide Kilden Teater ut lokaler til Techpoint-konferanse samtidig som ASSITEJ-festivalen gikk av stabelen. Avtalen i 2021 var at vi skulle ha halvparten av foajeen hver, men i stedet ble vi plassert ved trappen, og Techpoint tok over hele foajeen. Jeg skjønner den økonomiske prioriteringen, men det blir ikke så attraktivt for oss å være der, sier Lien til Periskop.
Var dette avgjørende for at dere flyttet til Oslo?
– Ja. Når Kilden ikke har sett potensialet som ligger i å være vertskap for festivalen vår, er det ikke unaturlig å se etter andre aktører som har lyst til å utvikle den videre sammen med oss. Vi kjente også at vi aldri fikk den forankringen i byen som vi ønsket. Dette hadde jo alle muligheter til å bli en folkefest for barn og unge og for bransjedelegatene. Da vi ikke fikk til det, og vi opplevde at folk i Kristiansand ikke hadde noe særlig forhold til ASSITEJ-festivalen, var det ikke så vanskelig å ta den avgjørelsen, forteller Lien. De valgte selv å avslutte samarbeidet med Kilden.
Et annet aspekt er økonomi. De fleste i bransjen holder til i Oslo-området.
– Målgruppa vår er først og fremst scenekunstnere, og de har fått dårligere økonomi. Da er det å bruke penger på å reise og bo en vesentlig kostnad. Festivalen er dårligere besøkt av scenekunstnere etter korona-nedstengingen, sier Lien.
Vi kjente at vi aldri fikk den forankringen i Kristiansand som vi ønsket
Kilden teater- og konserthus. Foto: Olav Breen.

– Barn og unge en viktig satsing
Kilden Teater kjenner seg ikke igjen i at de skal ha gjemt ASSITEJ-festivalen ved trappa.
– Vi stiller oss uforstående til at det påstås at vi lot Techpoint få plass i foajeen på bekostning av ASSITEJ. Festivalen fikk plass i saler og i publikumsområdene, og vi la mye ressurser i at festivalen skulle få gode arbeidsforhold og synlighet. Et naturlig sted for en resepsjon for festivalen var i nærheten av vårt billettkontor, og denne plassen ligger i nærheten av trappen (men ikke under den), skriver kommunikasjonssjef ved Kilden, Marie Teresie Sørensen, i en e-post til Periskop.
Scenekunst for barn og unge er en viktig satsing for Kilden teater og konserthus, forteller Sørensen videre.
– Helt siden Kilden åpnet i 2012, har vi hatt et svært godt samarbeid med det som nå er INAF-festivalen. Kilden er hjem for Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Opera og Kilden Teater, og fungerer i tillegg som et regionalt kulturhus og regionens store konferansearena. Vi har gjort vårt ytterste for å legge til rette for at festivalen skulle få stor synlighet og gode vilkår i vår mangfoldige virksomhet, som årlig gjennomfører cirka 750 små og store arrangementer, sier Sørensen og fortsetter:
– Vi har investert mye av våre egne ressurser og strukket oss langt for å bidra til en vellykket gjennomføring av festivalen her i Kristiansand. Vi har likevel forståelse for at ASSITEJ nå ønsker å flytte sin virksomhet til Oslo, og vi ønsker arrangørene lykke til med den videre utviklingen, med bredere internasjonal deltakelse og en levende atmosfære i hovedstaden.
Vi har gjort vårt ytterste for å legge til rette for at festivalen skulle få stor synlighet og gode vilkår
Pusset opp hjemme
Kilden beskriver den store internasjonale Assitej Artistic Gathering i 2019 som et svært vellykket arrangement. Men ASSITEJ Norge gikk med stort underskudd etter å ha arrangert dette eventet med scenekunstnere fra hele verden. Lien beskriver det som å arrangere OL i scenekunst for det unge publikummet, men uten å få innvilget ekstra midler. Dette tvang fram en beslutning om å arrangere festival kun annethvert år. Under nedstengningen i korona-året 2020 fikk ASSITEJ Norge ifølge Lien tid til å «pusse opp hjemme».
– Vi spurte oss selv: Kan vi være mer enn en festival, nå som vi kun skal ha festival annethvert år? Og hvordan kan vi være mer for medlemmene våre? Så etter nedstengingen har vi beveget oss mer mot å være et kompetansesenter for profesjonelle scenekunstnere hele året, i tillegg til at vi har festival. Det er viktig å presisere at vi fortsatt er en spennende internasjonal scenekunstfestival som i år skal utforske humor i scenekunst for det unge publikummet, med barn og unge til stede på alle forestillinger, og masse godt faglig påfyll for de som jobber profesjonelt med scenekunst for det unge publikummet.
INAF-festivalen har flyttet fra september til mai. Begrunnelsen er at det er fem andre scenekunst-festivaler på høsten, fire av dem på Østlandet: Markedet for scenekunst, Showbox, Teaterfestivalen i Fjaler, Oslo Fringe og CODA. De håper også å skille seg ut gjennom det nye konseptet hvor teatergruppene som spiller forestillinger holder masterclasser eller workshoper for de andre deltakerne. Lien forteller at konseptet er inspirert av den tidligere festivalen Oslo International Acting Festival og festivalen Segni D Segni D’Infanzia i Italia. Formatet skal gi rom for å utforske metodene bak forestillingene, og skal gjøre festivalen spesielt aktuell for utøvende scenekunstnere.
Men trenger Oslo enda en bransjefestival?
Vi spurte oss selv: Kan vi være mer enn en festival, nå som vi kun skal ha festival annethvert år?
Barn fortjener mer tilgang til scenekunst
– Det er synd for kulturlivet og det unge publikummet lokalt i Kristiansand at de nå mister muligheten til å oppleve en større bredde av norsk og internasjonal scenekunst, sier Tine Tyldum, som er daglig leder i Scenekunstbruket.
– Generelt hadde alle barn og unge over hele landet fortjent mer tilgang til god scenekunst. Samtidig kommer vi ikke unna det faktum at hovedtyngden av kunstnerne i dette feltet holder til i Oslo, og for mange som ikke bor i Oslo er det kanskje lettere å komme seg hit enn til Kristiansand? Når festivalen blir mer workshopbasert og i større grad en bransjefestival er det forståelig at de flytter festivalen, mener Tyldum.
Ingvild Lien og Audun Krüger, som er prosjektleder og festivalprodusent, er per i dag de eneste som jobber i ASSITEJ Norge. De synes det har vært utfordrende å få barn og familier til å komme på festival. Den Kulturelle Skolesekken i Agder har vært en viktig samarbeidspartner for å få skoleklasser til festivalen, men særlig på kveldsforestillinger har de slitt med å få publikum.
– Vi er helt avhengige av en samarbeidspartner som også ser potensialet i festivalen. Riksteatret har nå en teatersjef som brenner for scenekunst for det unge publikummet, så det lover godt for det videre samarbeidet, mener de to. De er også veldig fornøyde med å innlede tett samarbeid med DKS i Oslo og Akershus, fra 2027.
Med tiden ønsker de seg en folkefest i Nydalen i Oslo og mener stedet er perfekt: Akkurat passe avstand til sentrum, men avsidesliggende nok til at det gir følelsen av et eget festivalområde:
– En dag skal det være masse parader og plakater og vandreteater langs Akerselva!
Med tiden ønsker ASSITEJ seg en folkefest i Nydalen i Oslo
Annonser

