Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Bárður Oskarsson vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 30. oktober 2018

Den færøyske forfatteren fikk prisen for boka Træid.

↑ Bárður Oskarsson vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteratur pris for boka Træið (Treet). Foto: BFL

Den færøyske forfatteren Bárður Oskarsson ble tildelt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for 2018 for bildeboka Træið, utgitt på Bókadeild Føroya Lærarafelags.

Det er tredje gang en bok av Bárður Oskarsson er innstilt til prisen, og første gang han vinner. Han har tidligere vært innstilt med bøkene Hin flata kaninin (Den flate kaninen) i 2014 og Stríðið um tað góða grasið i 2016.

I juryens omtale heter det:

«Historien om Bob og Hilbert er illustrert i Bárður Oskarssons karakteristiske minimalistiske og følsomme strek. Store nærmest ensfargede flater gir plass til ettertenksomme nyanser og fokus på de to vennenes ekspressive kroppsspråk i deres ettertenksomme møte midt i den grålige hverdagen med høyt under taket og langt bort til treet.»

Prisen ble delt ut på Nordisk prisgalla onsdag 30. oktober 2018 i Den Norske Opera og Ballett av forfatter og illustratør Gunilla Bergström.

Bárður Oskarsson (født 1972 i Tórshavn) er bildebokforfatter, illustratør og kunstner. Han debuterte som barnebokforfatter i 2004 med boka Ein hundur ein ketta og ein mús (En hund, en katt og ei mus), som mottok Vestnordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2006 og samme år ble inkludert som “Special Mention” i White Ravens of The international children’s digital library. Stríðið um tað góða grasið (“Kampen om det gode gresset”, ikke oversatt til norsk) fikk samme anerkjennelse i 2013.

Oskarssons bøker er oversatt til dansk, norsk, svensk, islandsk, engelsk, fransk, tysk, slovensk og tsjekkisk og har mottatt tallrike priser og anerkjennelser. Blant annet mottok han Tórshavns barnebokpris i 2007, i 2013 mottok han LUCHS-Kinder- und Jugendbuchpreis for Hin flata kaninin (på tysk Das platte kaninchen). I 2015 ble han tildelt det færøyske kulturfondets årslegat. I 2016 ble En hund, en katt och en mus innstilt til den svenske Peter Pan-prisen, og boka Wilbert fra 2016 ble inkludert i IBBY Honour List 2018 i engelsk oversettelse.

Annonser
Stikkord:
· · ·