Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Barnebøker topper utlånsstatistikken

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyhet,

PUBLISERT

mandag 18. februar 2019

90 prosent av de mest lånte bøkene i norske biblioteker siste halvår er barnebøker.

↑ Nå er det avgjort at forsøksordningen til Kulturrådet med kulturfondbøker til skolebibliotekene fortsetter. Ordningen har gitt ringvirkninger for elevenes leselyst og lesemotivasjon. Foto: Mattias P. Dahlqvist

Avisen Klassekampen skriver i dag om hvordan barnebøker gjør rent bord på bibliotekenes utlånsstatistikker.

Statistikk fra bibsyst.no viser at det siste halve året er 90 av de 100 mest lånte bøkene ved norske biblioteker er barnebøker. Statistikken gjelder utlån de siste seks månedene.

Lederen for norsk bibliotekforening, Mariann Schjeide, sier til Klassekampen at lesekampanjen Sommerles må ha mye av æren for at utlånstallene på barnebøker er så høye. Periskop skrev i høst om årets Sommerles-kampanje, som i sommer fikk 100.000 barn til å lese over en million bøker.

– Men, sier Schjeide til Klassekampen,

– antall lånte bøker er ikke det samme som leste bøker.

På utlånslista er de første 33 barnebøker. Det er serielitteraturen som dominerer: Alle bøkene er skrevet av enten Kazu Kibuishi, Andy Griffiths, Jørn Lier Horst, J.K. Rowling eller Dav Pilkey, som alle står bak populære bokserier for barn og unge. Mest lånt er Kazu Kibuishis Steinvokteren, som har blitt lånt ut 10.412 ganger. Steinvokteren er første del i Kibuishis lettlest-serie Amuletten.

Statistikken er utformet av Bibliotek-Systemer As, og den omfatter utlån hos Bibliofil-biblio­tekene i Norge.

Annonser
Stikkord:
· ·