Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Barnefilmfestivalens kortfilmpris til «Mor visste ingenting» av Anita Killi

KATEGORI

Film, TV og film,

SJANGER

Anbefaling, Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 9. juni 2020

Filmen tematiserer barn og depresjon, og vises digitalt på Kortfilmfestivalen 10.-14. juni.

↑ Fra Anita Killis film «Mor visste ingenting». Foto: Morten Skallerud / Barnefilmfestivalen.

En kort og usedvanlig stemningsfull animasjonsfilm som antyder en hemmelighet.

Kristiansand internasjonale barnefilmfestival skulle etter planen vært arrangert i april. På grunn av koronasituasjoen ble den utsatt til høsten, men deler av festivalen har gått online, og nå har juryen kåret vinneren av Beste norske kortfilm for barn og unge.

Prisen gikk til Anita Killi for animasjonsfilmen Mor visste ingenting, som behandler temaet depresjon hos barn. I sin begrunnelse legger juryen vekt på følelser og stemninger som leder publikum inn i mørket, men også ender med en strime av håp:

– En kort og usedvanlig stemningsfull animasjonsfilm som antyder en hemmelighet som ei ung jente tar med seg alene inn i en kornsilo. En fjøsnisse, en fantasifigur, blir budbringeren av håp i det som er den uvisse tristheten hos jenta. Animasjonen underbygger et følelsesmessig nivå i den korte fortellingen og bringer oss som publikum fra et mørke mot lyset, uttaler juryen.

Ifølge filmens produksjonsside var en målsetning å rette søkelys mot barns psykiske helse, ved å nå både barn og voksne, og sette i gang samtaler om temaet. Handlingen begynner når ni år gamle Maja klatrer ned i en gammel silokum, og klipper av seg det lange håret før hun faller sammen på det kalde silogulvet. Hun er bare iført en tynn nattkjole og altfor store fjøsstøvler, selv om det er midt på vinteren. Hva kommer til å skje der nede, og vil Maja komme ut igjen?

Anita Killi er ekstra glad for å ha vunnet siden filmen ennå ikke har blitt vist for publikum, grunnet korona. Juryarbeidet ved Barnefilmfestivalen foregikk digitalt. Foto: Barnefilmfestivalen (skjermbilde fra intervjuvideo).

Mor visste ingenting


Regi: Anita Killi

Manus: Marianne Bundgaard Nielsen, Anita Killi

Animasjon: Jens Jonathan Gulliksen

Foto: Morten Skallerud

Klipp: Simen Gengenbach

Lyd: Håkon Lammetun

Musikk: Zbigniew Preisner

Produsent: Marita Mayer, Anita Killi / Trollfilm AS

Norge, 2020

Fra Anita Killis film «Mor visste ingenting». Foto: Morten Skallerud / Barnefilmfestivalen.

Det er godt å vite at filmen har truffet juryen, og nå vinner pris allerede før den har møtt publikum.

Erfaren animasjonskunstner

Anita Killli er en av Norges mest prisbelønte filmskapere og animasjonskunstnere. Hun har studert grafisk design og illustrasjon ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS), og animasjon  ved Høgskulen i Volda. Siden 1995 har hun drevet animasjonsstudioet Trollfilm AS.

Barnefilmfestivalens kortfilmpris består av en statuett, et diplom og at filmen får delta i konkurransen om Amandaprisen for beste kortfilm samme år. Killli forteller at hun først helt nylig ferdigstilte filmen.

– Det var overraskende og gledelig å få en slik gjev pris nå! Det er ekstra gøy fordi filmen først ble ferdig i koronatiden og ennå ikke har hatt premiere. Da er det godt å vite at den har truffet juryen og nå vinner pris allerede før den har møtt publikum, sier Killi.

Premiere for publikum på Kortfilmfestivalen

Premieren for et bredere publikum skjer imorgen onsdag 10. juni, der Mor visste  ingenting kan oppleves på den digitale utgaven av Kortfilmfestivalen i Grimstad. Festivalpass til hele programmet koster kr 200, og varer til avslutningen søndag 14. juni.

Periskop anbefaler å benytte muligheten, for dette er årets definitive begivenhet i kortfilmmiljøet, og den kan vanligvis bare oppleves ved å reise til Grimstad. I år som ellers byr festivalen på et variert program av norsk og internasjonal kortfilm innen fiksjon, dokumentar og musikkvideo, samtaler med filmskapere og mye annet. Se programmet og registrer deg her!

Se denne og mange andre filmer og samtaler digitalt på Kortfilmfestivalen 10.-14. juni!

Regissøren av «Sinna  mann»

Filmskaper Anita Killi er allerede kjent for et større publikum for kortfilmen Sinna Mann (2009), basert på barneboken ved samme navn av Gro Dahle og Svein Nyhus. Der var temaet vold i hjemmet, også framstilt gjennom animasjon. Sinna Mann (2009) kan ses i sin helhet i NRKs nettspiller, men traileren nedenfor gir en smakebit.

Artikkelen fortsetter etter filmen.

Hederlig omtale gikk til «Satans barn» av Thea Hvistendal, om to jenter som finner et mørkt fellesskap på kristenleir.

Hederlig omtale til «Satans barn»

Juryen ved Barnefilmfestialen ga også hederlig omtale til filmen Satans barn av Thea Hvistendal, om to unge jenter som møtes på en kristenleir. De knytter et nært vennskap basert på felles følelser av utenforskap, den ene opprørsk, den andre flink og pliktoppfyllende. Sammen bygger de opp et hatbilde mot verden.

Juryen og de nominerte

Fagjuryen ved Barnefilmfestivalen besto av Atle Knudsen, regissør og utviklingsprodusent, Kalle Løchen, tidligere kortfilmkonsulent ved Norsk filminstitutt, og Gyda Velvin Myklebust, leder for New Nordic Films, en arena for internasjonal lansering av nordisk film i forbindelse med Den norske filmfestivalen i Haugesund.

Her kan du se hvilke andre filmer som var nominert til prisen.

Juryen for Barnefilmfestivalen 2020 var Gyda Velvin Myklebust, Kalle Løchen og Atle Knudsen. Foto: Barnefilmfestivalen.
Annonser

Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·