Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Dette ser vi fram til høsten 2018

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Redaksjon,

PUBLISERT

fredag 10. august 2018

Høsten er snart her, og Periskop har samlet noen av tingene vi ser fram til.

↑ Fra Cheers! på Dansen hus. Foto: Simen Dieserud.

Visuell kunst

Kunstfestival for barn, Munchmuseet, 25. – 26. august

Munchmuseet har igangsatt samarbeid med både billedkunstnere og dansekunstnere, og i en egen kunstfestival for barn inviteres det til Baby DJ School, med DJ Natalie, dans og bevegelse med Martin Slaatto, og performance med gruppene Landing (som Periskop anmeldte før sommeren), Jennie Bringaker, Jan Hakon Erichsen og De Naive.

Munchmuseet lader opp mot flytting til nytt hus i 2020, og en slik satsing for barn som utforsker hva kunstformidling kan være allerede nå vitner om at Lambda kan bli et spennende sted å være også for yngre publikummere.

Nora Turato på UKS, 14. september – 14. oktober

For de litt eldre er verdt å se frem til Nora Turatos åpning på UKS i midten av september. Utstillingen blir den nåværende Rijksakademi-studentens første store utstilling i Skandinavia, selv om hun allerede har laget et navn for seg selv. I sommer var hun blant annet å se på Manifesta 12 i Palermo, der hun jobbet med motstand og inkludering i samfunnet i form av kvinneroller. På UKS skal hun jobbe med en serie av live performancer i form av høyhastihghetsmonologer, konstruert av skingrende rytmer og rim. I tillegg samler Turato meme-lignende sitater fra nettet i en nyskapt publikasjon.

Scenekunst/musikk

Brødre og søstre, Brageteatret, 22. oktober

Teaterkompaniet NIE gjør denne høsten et samarbeid med Brageteatret. Forestillingen Brødre og søstre baserer seg på dokumentarisk materiale der de utforsker temaet psykisk sykdom. Tre ungdommer glir fra hverandre i løpet av 9. trinn på ungdomsskolen. Hva skjedde egentlig? Og klarer de å hente hverandre inn igjen?

Brødre og søstre skal ut på skoleturné i Buskerud og er verdt å se frem til – NIE er et uredd kompani når det gjelder å lage forestillinger for ungdom. Det så vi blant gjennom forestillingen We come from far, far away, som vant Heddaprisen for beste forestilling for ungdom i 2017.

Mio, min Mio, Teatret vårt, 20. september

På Teatret vårt i Molde oppstår Mio, min Mio i ny drakt i slutten av september. Iscenesatt og med regi av Hilde Brinchmann, skal forestillingen siden ut på turné i Møre og Romsdal og deretter i Nordland. Forestillingen er en samproduksjon mellom Teatret vårt og Nordland teater.

Mio, min Mio er en av mange store fortellinger om tilhørighet som finner veien til scenen denne høsten, og vi velger oss denne fordi regissør Brinchmann har vist seg å ha et åpent og skarpt blikk for hvilke historier barn i dag trenger. Derfor blir dette en forestilling det er verdt å få med seg.

Cheers! Dansens Hus, 23. november

Cheers! på Dansens Hus gleder vi oss til, blant annet fordi det er en uslåelig kombo av dyktige folk involvert. Koreograf Kristin Ryg Helgebostad har bakgrunn fra cheerleading, og bruker denne erfaringen til å lage et slags forvrengt cheerleadershow som går dypere ned i konsepter som kjærlighet og manipulasjon. Det blir også spennende å se hva klokkenist og komponist Laura Marie Rueslåtten har fått til denne gangen – sist de to samarbeidet ble det til forestillingen Me Too som blant annet ble nominert til Kritikerprisen i 2015.

Cheers! er ikke spesielt rettet mot unge, men vi tror den kan treffe yngre publikummere godt både med tanke på tematikken og cheerleader-formspråket.

Vølvens dom, Sentralen, 8. september

Nytt tverr-nordisk musikkprosjekt for barn, der danske, norske og islandske kunstnere har laget en forestilling om et av de mest kjente diktene fra norrøn mytologi, nemlig Vølvens spådom. Det er musikkteatret Saum som står bak produksjonen, den islandske komponisten Hugi Gudmunddson har skrevet musikken, og på scenen står blant andre den norske hardingfelespilleren Anne Hytta. Handlingen dreier seg om hvordan menneskene ter seg når verden er i ferd med å gå under, og det er Ingeborg Fangel Mo som spiller Vølven.

Fra filmen Harajuku. Foto: Maipo film

Film og TV

Fredrikstad animasjonsfestival, 25. – 28.oktober

Fredrikstad animasjonsfestival kan i år skryte av å ha fått Carter Goodrich på besøk. Goodrich står bak fjorårets megahit Coco, så vel som Shrek, Grusomme meg og Oppdrag Nemo.

I tillegg presenterer festivalen et stort utvalg av animerte barnefilmer fra Norden og Baltikum i forbindelse med den nordiske-baltiske filmkonkurransen. Filmene The Downfall of Santa Claus av Robert Depuis og Wanda av Denise Hauser representerer Norge i konkurransen.

Harajuku, kinopremière 9. november

Den nye ungdomsfilmen til Eirik Svensson, Harajuku, ser nærmere på dagens fascinasjon med østasiatisk popkultur. Vi møter tenåringen Vilde på Oslo S, der hun har sitt faste tilholdssted sammen med likesinnet ungdom som drømmer om gatene i Harajuku-distriktet i Tokyo. Svensson portretterer Vilde idet hun må ta et oppgjør med en far hun aldri har møtt og en mor som har vært i en alvorlig ulykke.

Svenssons forrige spillefilm for ungdom, Natt til 17., ble nominert til tre Amanda-priser. Kan Harajuku kan leve opp til forventningene?

Lovleg og 17, NRK

Denne høsten kommer NRK med flere satsninger på ungdom, blant dem serien Lovleg. Produksjonen er et samarbeid mellom Rubicon og NRK, og har blitt omtalt som oppfølgeren til Skam der byen er byttet ut med landsbygda. Med utgangspunkt i ungdommer som må flytte på hybel når de starter på videregående, har skaperne sannsynligvis forhåpninger om nok en internasjonal ungdomssuksess.

Serien 17 har også première denne høsten og handler om 17 år gamle Abdi fra Stovner. NRK-produksjonen legger opp til at 17 episoder skal telle ned 17 dager til en dramatisk hendelse i livet til karakteren spilt av Mahamed Aden Ali.

Om de to satsningene er sterke nok til å sammenlignes med Skam er uvisst, men det er sikkert at NRK har sett potensiale i ungdomspublikummet, slik seriene Blank og Bitch City allerede demonstrerte i vår.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·