Emmy til «Lik meg»
NRK Supers sanntidsdrama om utestenging vant Emmy-kategorien Kids:Digital.
↑ Emmy til NRK Super-serien «Lik meg». På bildet ses Jenny Evensen, Sana Omar, Yasmin Coskun, Eline Aanstad, Andrea Lynne og Mina Stenseth. Foto: NRK
Lik meg er en nettserie for barn og ungdom. Målgruppen er hovedsakelig barn i 12-13-årsalderen, altså i overgangen mellom barne- og ungdomsskole. Første sesong handler om vennskap, utestenging og mobbing, og om hvor langt noen er villige til å gå for å bli populære.
31. mars ble serien tildelt Emmy i kategorien Kids:Digital.
LIK MEG
Nettserie i tre sesonger fra NRK Super
Målgruppe: 12-13 år
Manus og regi: Anne Wisløff
Foto & farge: Svend Even Hærra
Klipp: Alec Thom, Frida R. Møller
Nettproducer: Eirin Nilssen Vikøren
Kost & mask: Anette Lundsvoll
Scenograf & rekvisitør: Katrin Bjørnstad
Musikk: Stein Johan Grieg Halvorsen
Prosjektleder: Tone Rekdal Sperre
Lik meg handler om Oda og Arin, som har vært bestevenner hele livet. Men vennskapet settes på prøve når de starter i syvende klasse.
Historien er basert på ekte hendelser som unge jenter i Norge har fortalt til serieskaperne. Som i SKAM er en viktig del av Lik meg seernes interaksjon med innholdet via sosiale medier.
Intensjonen med serien har ifølge NRK vært å gjøre de unge bevisst på konsekvensene av egen atferd, og vise dem gevinsten av å stå imot press og konfrontere frykt.
I jurens begrunnelse står det blant annet at historien fortelles fra både Oda og Arins perspektiver, og at begge disse er like gyldige. Seeren kan kjenne seg igjen i begge to. Det interaktive aspektet gjør at seerne kan ta over mobilene til hovedpersonene – på den måten at når Oda får en snap, leser seerne den på sin egen mobil, og det oppleves som om beskjeden er rettet direkte til dem.
Paradise for kidsa
Kulturredaktør i Morgenbladet, Ane Farsethås, beskrev Lik meg som «Ungdomsskolens Paradise Hotel» i en kortanmeldelse i Morgenbladet i november i fjor.
Videre sa Farsethås: «Lik meg skiller seg fra mye annet som blir laget for barn og unge ved konsekvent å nekte å dele inn karakterene etter moralske kriterier. Her kan mobbeofferet være vanskelig å like, og selv være en mobber; den som blir utestengt fra fellesskapet kan i neste episode selv stenge ute. Om det finnes en moralsk kompassnål inni den enkelte, blir den stadig forvirret av det sosiale spillets sterke magnetisme. (…) Lik meg viser at det er i forhold mellom mennesker de virkelige skrekkscenarioene er å finne.»
Artikkelen fortsetter etter bildet og annonsene.
Manusforfatter Anne Wisløff ga i fjor ut boken Lik meg. Oda og Arins dagbok, basert på serien.
Periskops anmeldelse av boken kan du lese her.
Det er åttende gang Emmy Kids Awards deles ut. NRK Super har tidligere mottatt den for Temadager om seksuelle overgrep (digital kategori 2019), Jenter (ditigal kategori 2018), Best i mest (beste underholdning uten manus, 2016), Energikampen (beste manusfri underholdning, 2013).