En av disse ungdommene holder fjorårets beste bok
En roman delvis publisert på sosiale medier, en paranormal grøsser og en fantasyroman du kan velge om du vil lese på bokmål eller nynorsk er blant kandidatene til Uprisen.
↑ Nominasjonsjuryen med de fem utvalgte finalebøkene. Bak f.v.: Pernille Storstein-Fuglestad, Andreas Olderbakk og Isak Aleksander Unstad. Foran f.v.: Nicoline Alten og Mathias Sommerseth Mathisen. Foto: Vibeke Røgler / Foreningen !les
Hvert år leses årets skjønnlitterære ungdombøker av 1000 elever over hele landet. Siden blir bøkene anmeldt på uprisen.no. Til slutt ender fem av bøkene opp som nominerte til Uprisen, og utvelgelsen blir gjort på bakgrunn av elevenes anmeldelser. I dag ble vårens finalister offentliggjort.
De nominerte er
Abnormium av Ida Kinden Jonassen (Kindex). En fantasyroman om Athea, som holdes innelåst hver kveld – i en tilværelse som blir stadig mer mystisk. Romanen er gitt ut på nystartede Kindex forlag, og fortellingen finnes på nynorsk og bokmål – i samme bok.
Den sorte bruden av Anne Elvedal (Cappelen Damm). Dette er oppfølgeren til Dødens spill fra 2020, og bok to i Elvedals planlagte grøssertrilogi. Det er ikke så ofte at bok to i en trilogi nomineres til Uprisen uten at forløperen også har vært nominert, men denne gangen ble det slik. Produksjonsselskapet Monster har for øvrig sikret seg film- og tv-rettighetene til hele Dødens spill-trilogien.
Litt redd, bare av Alexander Kielland Krag (Gyldendal). I denne boken skriver Krag om en ung manns første møte med angst. Krag har gjort stor suksess med å utgi hele eller deler av romaner på sosiale medier tidligere, og utdrag fra Litt redd, bare finnes også på Snapchat og Instagram.
Svarttrasta syng om natta av Tone E. Solheim (Samlaget). Denne debutromanen forteller historiene til Edith og Martha, og om hvordan uventet vennskap og kjærlighet oppstår. «Forbilledlig i sin ukompliserte og naturlige fremstilling av å være forelska i en av samme kjønn», skrev Periskops kritiker Ida Skjelderup.
Jente (17) ikke savnet av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke). 17-årige Kristiane forsvinner sporløst, og ingen melder henne savnet. 13 år senere starter niesen hennes letinga etter den forsvunnede tanta. Men hva om henne er sant, og hva er ikke?
Harde prioriteringer
Å komme frem til lista over de nominerte, var ikke lett, skal vi tro juryen:
– Det var en overveldende arbeidsmengde å lese og vurdere 500 sider med anmeldelser. Men det gikk lettere og lettere etter hvert, og dagen i dag har vært en fin erfaring. Vi er fornøyde med resultatet, sier de i en pressemelding.
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen, er enig i at nominasjonsjuryen har hatt en krevende jobb.
– Anmelderne har vært uenige om kvaliteten på mange av bøkene, og juryen måtte gjøre noen harde prioriteringer. Den ferdige lista over nominerte inneholder ulike sjangre og henvender seg til ulike lesere. Juryklassene kan glede seg til å dykke ned i fem forskjellige universer, sier hun.
Elleve regioner
For første gang i Uprisens historie skal juryklasser fra samtlige elleve regioner lese, diskutere og vurdere de nominerte bøkene. Elevene gleder seg nå til å få vite hvilke bøker de skal de fordype seg i det kommende halvåret, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen.
Nominasjonsjuryen har bestått av
Nicoline Alten, Ruseløkka skole
Andreas Olderbakk, Rå skole
Mathias Sommerseth Mathisen, Børselv skole
Isak Aleksander Unstad, Solvang ungdomsskole
Pernille Storstein-Fuglestad, Oddemarka ungdomsskole
Juryklasser fra samtlige elleve regioner skal nå i gang med å lese de fem nominerte bøkene. Uprisen deles ut i under Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag 2. juni.
Les hvilke skoler som deltar med juryklasser etter annonsene.
For første gang i Uprisens historie skal juryklasser fra samtlige elleve regioner lese, diskutere og vurdere de nominerte bøkene
Juryklassene er
- Ås ungdomsskole (Viken)
- Skien kulturskole (Vestfold og Telemark)
- Høyland ungdomsskole (Rogaland)
- Tromsø International School (Troms og Finnmark)
- Børstad ungdomsskole (Innlandet)
- Fillan ungdomsskole (Trøndelag)
- Tokerud ungdomsskole (Oslo)
- Havlimyra skole (Agder)
- Grane barne- og ungdomsskole (Nordland)
- Rå skole (Vestland)
- Eide ungdomsskole (Møre og Romsdal)