Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

En date med Ibsen i helga?

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Anbefaling, Notis,

PUBLISERT

lørdag 28. mars 2020

Riksteateret og Applaus Scene viser Henrik Ibsens Gjengangere gratis på søndag. Ibsen-helgen kan gjøres komplett med Nasjonalballettens versjon av samme stykke i NRKs nettspiller.

↑ Madalena Sousa Helly-Hansen og Gunnar Eiriksson som Regine og Osvald i Riksteatrets «Gjengangere». Foto: Erik Berg

Henrik Ibsens drama Gjengangere, som Riksteatret satte opp i 2017, turnerte store deler av Norge. Denne versjonen av Gjengangere er også en av tre forestillinger som er filmet av Applaus Scene til bruk i skolen og ved andre institusjoner. Tanken bak dette prosjektet er å gi barn og unge over hele landet mulighet til å oppleve teaterforestillinger på et høyt nivå.

I forbindelse med korona-pandemien har Riksteatret måttet avlyse alle sesongens turnéforestillinger. Men i samarbeid med Applaus Scene viser de nå en filmet versjon av Gjengangere søndag 29. mars klokken 20. Linken til visningen legges ut søndag ettermiddag og blir liggende en stund. Forestillingen kan dermed også ses i etterkant.

 

Innhentet av fortiden

Gjengangere er et stykke om å bli innhentet av fortiden, og om hvordan valg alltid er skjebnesvangre – i større eller mindre grad. Riksteatret omtaler stykket slik:

Vi har alle så mye vi gjerne skulle gjort annerledes. En urett vi begikk. En sjanse vi ikke tok. Et valg vi ikke våget. Vi vet det. Og prøver å glemme det. Men var det alvorlig nok, vil det før eller siden hjemsøke oss.

Unge Osvald Alving kommer hjem til barndomshjemmet etter farens død. Men gjensynet blir ikke slik hans mor, fru Alving, hadde sett for seg. Osvald er nemlig uhelbredelig syk. Men hans mor, som aldri har fortalt sannheten om sin mann – innser at fortiden innhenter henne – og med den skammen over alt hun har holdt skjult.

Dette er en forestilling som godt kan ses av ungdom. Bentein Baardsons regi har gjort Ibsens stykke tydelig og klart som glass. Forestillingen forklarer seg i stor grad selv, og man trenger ikke ha store Ibsen-kjennskaper for å ha glede av denne. Gjertrud Jynge spiller Fru Alving, Gunnar Eiriksson spiller Osvald og Madalena Sousa Helly-Hansen spiller Regine.

Aftenpostens anmelder sa følgende om forestillingen: «For en lettelse en gang imellom å se Ibsen som Ibsen».

Osvald (Gunnar Eiriksson) og Fru Alving (Gjertrud Jynge) innser at løgnen og skammen ikke lenger kan skjules i Riksteatrets «Gjengangere». Foto: Erik Berg

Silas Henriksen som Osvald og Grete Sofie Borud Nybakken som Regine i Nasjonalballettens «Ghosts - Ibsens gjengangere». Foto: Erik Berg

Fra Riksteatrets oppsetning av «Gjengangere». Foto: Erik Berg

Annonser
Stikkord:
· · · · · ·