Fem gode spenningsbøker for barn under skolealder
Periskop har plukket frem fem gode spenningsbøker som påskelesning for de yngste leserne.
↑ Spenning kan være så mangt. Her er fem bøker for de yngste leserne som er spennende på hver sine vis. Foto: Forlagene
Det er langt mellom de hardkokte krimbøkene for de yngste leserne. Men vi har funnet frem fem bøker som er spennende for leserne under skolealder på hver sine vis. Ikke alle inneholder detektiver, det kan like gjerne være skurker. For de yngste barna er hverdagslivets små og store dilemmaer blant det mest spennende som fins. For floker må løses opp i – uavhengig av alvorhetsgrad og størrelse.
Tidløst hattedrama
Jon Klassen: Jeg vil ha tilbake hatten min. Oversatt av Margrete Rasmussen. Mangschou. Alder: 4-8 år.
Jon Klassens hattetrilogi er et funn for lesere i så å si alle aldre. På Guri Fjeldbergs liste over de 101 beste barnebøkene utgitt for barn og unge i Norge mellom 2005 og 2015 er Jeg vil ha tilbake hatten min selvsagt med – og faktisk blant topp 10. Det er ikke så rart. Jeg vil ha tilbake hatten min presenterer et mysterium (en hatt er borte), leting og en løsning. I tillegg til hevn via stedfortreder. Og hevnen er ganske så søt – eller …? Dette er ikke min hatt og Vi fant en hatt er de to andre bøkene i Jon Klassens prisbelønte hatte-serie. Hatte-trilogien er bildebøker som holder et svært høyt nivå.
Kattejakt og skattejakt
Trine Sejrup: Detektiv Trine på kattejakt. Aschehoug. Alder 3-6 år.
Detektiv Trine på kattejakt er en skattkiste for små lesere, skrev Periskops anmelder Egon Låstad i fjor høst. Det er en myldrebok med ulike vanskelighetsnivå, og Sejrup henter tydelig inspirasjon fra tegneserier og tegnefilm. Det er moro å lete, og den fungerer også godt som høytlesingsbok. Neste bok i serien, Detektiv Trine på dinosaurjakt, utgis over påske.
Om å møtes på midten
Hege Østmo-Sæter Olsnes: Rot og Bjørne leker gjemsel. Aschehoug. Andre bok i serien om Rot og Bjørne. Alder: 3-6 år.
De sjarmerende kameratene Rot og Bjørne er ulike som natt og dag. Nettopp derfor trenger de hverandre.
Nå vil Rot leke gjemsel, og han vil at det skal gå fort, fort, fort. Bjørne, derimot, ikler seg detektivutstyr, teller sakte og leter etter spor for å finne Rot. Det har ikke Rot tid til – og hva skal de gjøre da? Rot og Bjørne løser hverdagsnære konflikter gjennom Olsnes’ energiske strek.
Lurt å være skurk?
Kaia Dahle Nyhus: Sjokoladeskurken. Cappelen Damm. Alder: 3-6 år.
Alle har gjort noe de visste at var galt. Minst en gang, kanskje flere.
Det har også hovedpersonen i Sjokoladeskurken. Nattbordskuffen er nemlig full av sjokolade. Hvor den kom fra? Hemmelig. I nattens mulm og mørke blir den navnløse hovedpersonen tatt med til et møte i Skurkeklubben. Her samles skurker av ymse slag bak en låst dør. Og de trenger hjelp – fra Sjokoladeskurken.
Så kan man spørre seg om det lønner seg å være skurk. Det gjør kanskje det?
Saken fortsetter under annonsene.
Barnehagekrim
Lars Mæhle: Mysteriene i Kråkeslottet barnehage. Illustrert av Odd Henning Skyllingstad. Ena forlag. Alder: 2-4 år.
Hverdagen i Kråkeslottet barnehage består av store og små mysterier: Boller blir borte, sokker forsvinner, billetter fordufter og noen går med utesko inne. Barnehagebarna Live og Leon, kledelig utstyrt med detektivhatt og lommelykt eller annet nødvendig utstyr, tar sakene på strak arm. Det trengs, for til påske forsvinner påskeegget, til advent lucia-kronen. Serien består av sjarmerende hverdagsmysterier for de minste – alle skåret over samme lest. Neste bok i serien, Hvor er krabbene?, kommer i april.