Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Festspillene starter barnekunstfestival – men satses det virkelig?

KATEGORI

Musikk, Tverrestetisk,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 19. april 2021

HVOR
Bergen, Stord, Sogndal

Festspillene i Bergen starter barnekunstfestivalen Småspill, og møter både entusiasme og skepsis.

↑ «Hjem» er en av forestillingene som blir spilt under årets Småspill. Foto: Lars Opstad / Festspillene i Bergen

Forrige uke kunne Periskop melde at Miniøya lanserer babyfestival som en festival i festivalen dette året. Nå melder Festspillene i Bergen seg på kampen om barna og starter barnefestivalen Småspill.

«Hjem» er en figurteaterforestilling av og med Ida Frisch. Den handler om hvor vi føler oss hjemme og hva et hjem egentlig er. Foto: Lars Opstad

Vil løfte kunstfaget

Under årets festspill vil sju produksjoner bli vist som en del av Småspill. Noe er produksjoner av profesjonelle aktører, og noe er produksjoner utviklet av ansatte og studenter ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Produksjonen spenner over ulike formater og sjangre. Småspill kommer som et supplement til festivalens øvrige familieprogram, som blant annet inneholder to norske urpremierer, opplyser Festspillene i Bergen til Periskop.

– Kunst er et verktøy som alle barn bør kjenne til, og det ønsker Festspillene i Bergen og Høgskulen på Vestlandet å bidra til gjennom dette samarbeidet, sier festspilldirektør Anders Beyer i en pressemelding.

Tanken bak Småspill er å inspirere studenter og ansatte, løfte kunstfaget og gjøre det synlig og sentralt i utdanningsløpet, samtidig som barn på ulike steder får gleden av flere kunstneriske opplevelser. Festspillene fortsetter med dette ønsket om å spre festivalen til satellitt-scener i områder utenfor Bergen. Det vil bli vist Småspill-produksjoner både i Bergen, på Stord og i Sogndal i løpet av festspillperioden.

Kunst er et verktøy som alle barn bør kjenne til.

Maja Sievers Skanding. Foto: Privat.

Andre ambisjoner for barna?

Periskops skribent Maja Sievers Skanding har tidligere etterlyst høyere kunstneriske ambisjoner for barneprogrammet under Festspillene i Bergen. At familieprogrammet suppleres med Småspill, synes Skanding er positivt. Likevel savner hun at Festspillene trår til for barna:

– Festspillene i Bergen har jo allerede nedprioritert barnesatsingen idet de ikke ansatte en ny ansvarlig for barneprogrammet da den forrige gikk over til Førdefestivalen. I stedet har de spredd ansvaret i administrasjonen, sier hun. Alle programpostene under Småspill er ikke lansert ennå, men Skanding frykter likevel at barneprogrammet ikke bærer like stor kunstnerisk risiko som det øvrige programmet.

– Dersom mye av Festspillenes innhold for barn skal være produsert av studenter ved HVL, kan det virke som om Festspillene har andre ambisjoner for barneprogrammet enn for resten av programmet. Der er poenget at Festspillene skal hente hit sånt som publikum ikke ville hatt tilgang til ellers. For eksempel har det vært en del resirkulering fra Den kulturelle skolesekken. Jeg savner en helhetlig tanke bak programmeringen for barn og ungdom, for eksempel at årets tema synes også der, sier Skanding til Periskop.

Artikkelen fortsetter under annonsene.

Dersom mye av Festspillenes innhold for barn skal være produsert av studenter ved HVL, kan det virke som om Festspillene har andre ambisjoner for barneprogrammet enn for resten av programmet.

Samspill med regionen

– Småspill vil bidra til et større samspill med samfunnet og regionen rundt oss, sier instituttleder ved Institutt for kunstfag ved Fagultet for lærarutdanning, kultur og idrett ved HVL, Oded Ben-Horin, i pressemeldingen fra Festspillene.

– Samtidig som festivalen vil skape nye faglige tilnærminger i skjæringspunktet mellom det kunstneriske, det pedagogiske og ny forskning, fortsetter han.

Småspill vil inneholde både teater, installasjoner, musikk og ferske eksamensarbeider av studenter ved HVL. Forestillingene vil vises for familier, barnehager og skoler. Blant forestillingene er Håp? og Hjem, DKS-konserten Konrad Kråkebolle og den auditive lekeplassen Auditomosjon.

Illustrasjon av Per Ragnar Møkleby til DKS-konserten «Konrad Kråkebolle». Illustrasjonen er hentet fra boken «Konrad Kråkebolle og andre fjærefantar» (Skald, 2014) – som konserten springer ut fra. «Konrad Kråkebolle» er programmert som en del av Småspill under Festspillene i Bergen i 2021. Foto: Skald forlag / Kulturtanken

Festivalen vil skape nye faglige tilnærminger i skjæringspunktet mellom det kunstneriske, det pedagogiske og ny forskning.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·