Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Barn og voksne sitter utendørs i snø foran et stort filmlerret i Tromsø

TIFF: Filmfestivalen i nord tilbake for fullt

KATEGORI

Film og TV,

SJANGER

Intervju, Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

mandag 16. januar 2023

HVOR
Tromsø Internasjonale Filmfestival

Tromsø Internasjonale Filmfestival dropper alle digitale visninger og er tilbake som en fullskala fysisk filmfestival – med bredt program til barn og unge.

↑ Utekino i Tromsø under filmfestivalen, foto: Daniel Skog

Portrett av Astrid Aure i Tromsø

Astrid Aure er ansvarlig for årets program for barn og unge under TIFF, og festivalsjef for TIFF Junior som går av stabelen i september. Foto: TIFF

Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) satser på å nå over 8000 barn og unge i regionen under festivalperioden. I år har festivalen tilbud til barn og unge fra 2-19 år.

Periskop har tatt en prat med ansvarlig for årets barne- og ungdomsprogram og TIFF Junior, Astrid Aure som forteller at de satser bredt på det unge publikummet i år.

– Det blir gratis utekino for barnehager og barneskoler, og i samarbeid med Den kulturelle skolesekken blir det filmvisninger for ungdomsskoleelever. I år har TIFF også et omfattende program for videregående skole gjennom hele festivaluka.

– Utenom skoletid blir det familiedag, utekino, og masse aktiviteter sammen med blant andre Rabalderfestivalen, Vitensenteret og Redd Barna. Vi har også samisk familievisning av filmen Ainbo, og to spesialvisninger av Titina for alle som trenger litt mer tilrettelegging for å kunne ha glede av en kulturopplevelse. I tillegg blir det i år et helt eget program for unge mellom 15 og 19 år, TIFF Ung. Håper jeg ikke har glemt mye da, sier Aure.

I tillegg blir det i år et helt eget program for unge mellom 15 og 19 år, TIFF Ung

Bredt tilbud for barn og unge under Tromsø Internasjonale Filmfestival, foto: Tim Barclay

Ungdommer med popcorn

Vi har også jobbet tett sammen med en egen ungdomskomité

Urfolksrettigheter, naturressurser og aktivisme

Hvordan har dere jobbet med å sette sammen årets program for barn og unge?

– Vi ser filmer gjennom hele året, og leter etter de beste filmene, gjerne filmer som er helt nye og som barn og unge ikke så lett får sett andre steder. Men vi løfter også frem kjente filmer hvis vi ser at de passer godt for akkurat den publikumsgruppa eller i programmet vårt. Vi går for både bredde, variasjon og at filmene gjerne må stå godt til hverandre. For eksempel er flere av filmene i år litt beslekta ved at de tar opp urfolksrettigheter, kamp om naturressursene og aktivisme. Vi har også jobbet tett sammen med en egen ungdomskomité. Vi legger vekt på formidling, og det unge publikummet får møte mange regissører og skuespillere.

Du nevnte ungdomskomitéen, hvordan har dere valgt ut ungdommene her?

– TIFF Ung er en gjeng som selv meldte seg da vi søkte etter filminteresserte til å hjelpe oss å programmere for ungdom. Ungdommene har sett filmer gjennom hele høsten sammen med oss, og vurdert hva de mener interesserer 15-19-åringer spesielt. Under festivalen får de introdusere filmer og gjester, og lage et eget talk show for publikum.

Under festivalen skal de introdusere filmer og gjester, og lage et eget talk show for publikum

Filmvisninger for ungdomsskoleelever og elever på videregående under TIFF, foto: Tim Barclay

Une mennesker på vei inn i kinosal i Tromsø

Fakta: Tromsø Internasjonale Filmfestival


Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) fra 16. – 22. januar 2023

Eget program med filmer for barnehager og barneskoler, og elever i ungdomsskole og videregående skole

Utekino med visninger for barn og familier under festivalen

Samiske filmvisninger

TIFF ung er et eget filmprogram for ungdommer mellom 15-19 år under festivalen. Ungdomskomité har vært med å bestemme programmet.

TIFF Junior – en årlig filmfestival for barn og unge, går av stabelen 2.–6. september 2023

Kilde: tiff.no og tiffjunior.no

Dere har et bredt program, men når dere også bredt ut til de unge målgruppene?

– Skole og barnehage er en fantastisk, demokratisk arena vi har i Norge, så vi når mye ungt publikum gjennom det. Vi samarbeider med Tvibit, en kulturhub og ungdomshus i Tromsø, og mange andre aktører som også har mye direktekontakt med barn og unge. Over mange års målretta arbeid har vi også god kjennskap ute. Vi er på Instagram, synlige i offentlige rom som buss og kino, og på andre plattformer hvor vi tror vi treffer unge mennesker direkte eller via de voksne de har rundt seg.

– Skole og barnehage er en fantastisk, demokratisk arena vi har i Norge, så vi når mye ungt publikum gjennom det

Fullskala filmfestival: Utekino med filmer rettet mot barnehager og barneskoler under Tromsø Internasjonale Filmfestival. I år med egen kafe som serverer varme fiskekaker. Foto: Daniel Skog

Barn i snøvær ser på film i Tromsø

– Vi har ingen digitale visninger i år, så det er første fullskala, fysiske festival på tre år

Null digitale visninger og mer lavterskel

Har dere gjort noen store endringer med årets festival?

– Vi har ingen digitale visninger i år, så det er første fullskala, fysiske festival på tre år. Vi vil tilbake til kjernen i TIFF: Å få oppleve gode og engasjerende filmer sammen med andre mennesker og på stort lerret. For å senke terskelen for å delta, har vi fjernet festival-armbåndet, nå kan alle kjøpe enkeltbilletter til det de ønsker å se. Under festivalen blir det også «icebreaker»-samtaler der alle som vil kan møtes hver dag for å snakke om det de har sett og opplevd på TIFF.

Er det en film du spesielt vil trekke frem?

– Debutfilmen til den inuittiske filmskaperen Nyla Innuksuk fra Canada, Slash/back. Det må være første gang vi viser en film med innslag av både sci-fi og body horror på en skolevisning. Den filmen er også i festivalens populære «Film fra Nord»-program. Og på festivalens siste dag har vi en helt fantastisk fransk naturdokumentar på utekinoen, Eiketreet og dyrene som bor der. Der spiller et tre, barkebiller, mus, ugler og andre dyr hovedrollene. I fravær av menneskedialog er det nydelig musikk. Denne passer absolutt alle aldre. For resten av landet kommer filmen på kino 7. april.

Intervjuet fortsetter under annonsene.

Underfestivalen blir det også «icebreaker»-samtaler der alle som vil kan møtes hver dag for å snakke om det de har sett og opplevd på TIFF

Vi har noen sterke filmer på blokka allerede, men den som venter får se

Og så blir det en egen filmfestival for barn og unge, TIFF junior i september, kan du røpe noe om programmet?

– Vi begynner med TIFF Junior for alvor rett etter TIFF. Da reiser vi til Filmfestivalen i Berlin, verdens største filmfestival, for å plukke med oss godbiter derfra. Vi har noen sterke filmer på blokka allerede, men den som venter får se.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · ·