Her er de nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris
En ungdomsroman og en illustrert diktsamling for ungdom er de norske kandidatene.
↑ De nominerte. Foto: Norden.org
I dag ble de nominerte til årets Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris offentliggjort. I uttalelsen beskrives det hvordan koronaviruset også rammer Nordisk råd:
«Vanligvis offentliggjøres de nominerte på den internasjonale bokmessen for barne- og ungdomslitteratur i Bologna, men den er innstilt i år på grunn av koronavirusets spredning i verden. I en tid med karantene og isolasjon kan litteraturen bidra med å åpne dører til nye eventyr og fortellinger.»
Fra Norge er Ane Barmens roman Draumar betyr ingenting (Gyldendal 2019) nominert til nok en pris. I fjor fikk den Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok, og den ble også nominert til Kritikerprisen for beste barne- og ungdombok. Nå har Barmen sjansen til å få nok en høythengende utmerkelse i konkurransen om Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.
Om Barmens bok sier nominasjonsjuryen:
«Draumar betyr ingenting er en berørende og overbevisende roman der hverdagslige episoder får en eksistensiell betydning. Det er en bok som på en troverdig, nær og sanselig måte rommer det komplekse og sitrende spranget fra ungdom til voksen.»
Draumar betyr ingenting er en berørende og overbevisende roman der hverdagslige episoder får en eksistensiell betydning.
Guttens indre følelsesliv blir tegnet med harde, voldsomme og mørke klussestreker.
Den andre nominerte norske boken er Åse Ombustvedts diktsamling Når er jeg gammel nok til å skyte faren min (Ena forlag, 2019). Den er illustrert av Marianne Gretteberg Engedal. Om tekstene sier juryen blant annet følgende:
«En far håner, trakasserer og slår sønnen sin. (…) Hvordan opplever gutten det, og hvilke konsekvenser får det? Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? skildrer denne psykiske og fysiske volden. Det er ikke tradisjonell sosialrealisme, for forfatteren har lagt pennen i guttens hand, som om det er dikt i ei dagbok, og med guttens eget språk. På den måten viser forfatteren si solidariske holdning, og det gir dessuten diktene et lyrisk preg og fører til at vi opplever fornedrelsen innenfra.»
Illustratør Marianne Gretteberg Engedals strek har en presis følsomhet i seg, ifølge nominasjonsteksten.
«Guttens indre følelsesliv blir tegnet med harde, voldsomme og mørke klussestreker. I kontrast står tegningene av den ytre situasjonen hans, hvor strekene er sirlige og tynne, og hvor følelsene hans først og fremst blir synlige i en anspent kropp og et angstfylt og ensomt gutteansikt.»
Forfatteren viser sin solidariske holdning. Det gir diktene et lyrisk preg og fører til at vi opplever fornedrelsen innenfra.
Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut for første gang i 2013. De norske forfatterne som tidligere har mottatt prisen, er Kristin Roskifte for Alle sammen teller i 2019 og Håkon Øvreås og Øyvind Torseter for Brune i 2014.
Prisbeløpet er på 350.000 danske kroner.