Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Hovedprisen i Annecy til den norske filmen «My Favorite War»

KATEGORI

Film, TV og film,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

onsdag 8. juli 2020

To norske filmer har vunnet pris på verdens viktigste animasjonsfestival i Annecy, og i kjølvannet lanseres en essaykonkurranse for ungdom.

↑ «My Favorite War» er en personlig, animert dokumentarfilm om regissør Ilze Burkovska Jacobsens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. Foto: NFI.

Den norske filmen My Favorite War har mottatt en av hovedprisene under animasjonsfilmfestivalen i Annecy i Frankrike, regnet som verdens største og viktigste animasjonsfilmfestival. I tillegg fikk den norske filmen Reven og nissen prisen for et ungt publikum.

Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen.

Personlig oppveksthistorie

My Favorite War er regissert av norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen og er en personlig og animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen. Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen. Til slutt må hun komme til en avklaring om hvem hun vil være og hva hun skal tro på.

Prisen til My Favorite War er den såkalte Contrechamp-prisen, der ordet contrechamp er en franskspråklig henvisning til det å filme en scene fra forskjellige vinkler. Det er en langfilmpris som ble introdusert på festivalen i 2018. På grunn av pandemi-situasjonen foregikk årets festival digitalt.

Plakat til filmen «My favorite war». Foto: Viken filmsenter.

Ilze Burkovska Jacobsen. Foto: Twitter.

Fra ni års slit til gledestårer

Regissør Ilze Burkovska Jacobsen forteller om en lang prosess preget av mye motgang, men også støtte  fra begge de to hjemlandene hennes, Norge og Latvia.

– Å bli tatt ut til Annecy var oppfyllelsen av en drøm nå som filmen er ferdig. Etter ni år med tårer, snørr og motgang kan jeg nå slippe gledestårene til. Jeg holdt ut denne lange produksjonstiden fordi jeg jobbet med mange dyktige og snille mennesker. Både i staben og alle som trodde på filmen og ga støtte til den, både i Norge og Latvia. Filmen begynner nå sin reise ut i verden. Jeg er lykkelig. Fra topp til tå. For et døgn. Så starter en ny arbeidsdag, sier Jacobsen.

Jeg er lykkelig. Fra topp til tå. For et døgn. Så starter en ny arbeidsdag.

Vi håper at historien i «My Favorite War» kan inspirere ungdom til å manifestere sine holdninger.

Essaykonkurranse for ungdom

Filmens norske produsent, Trond Jacobsen i Bivrost film, understreker at en slik pris vil ha stor betydning for filmens lansering internasjonalt. I kjølvannet av dette forteller han at Bivrost film vil lansere en essaykonkurranse for ungdom med arbeidstittelen «Demokratiet og Meg».

Utgangspunktet er hvilke tanker dagens ungdom i Europa har om at demokratiene våre igjen er under press fra totalitære ledere og nasjonalistiske strømninger.

– Vi håper at historien i My Favorite War kan inspirere ungdom til å manifestere sine holdninger. Det har vært vårt ønske siden vi startet arbeidet med filmen, sier Jacobsen.

Svein Nyhus. Foto: Line Fresti / Cappelen Damm.

Tegninger av Svein Nyhus

My Favorite War er laget med en blandingsteknikk av animasjon og vanlig film. Ilzes barndomshistorie er animert med utgangspunkt i illustrasjoner av den anerkjente tegneren og barnebokforfatteren Svein Nyhus, og rammes inn av dokumentariske klipp der nåtidens Ilze oppsøker de stedene historien utspilte seg. På sin blogg skriver Nyhus følgende om prosessen:

– Mitt bidrag har vært tidlige utkast til figurer og bakgrunnsmiljøer. Da jeg ble usikker på uttrykket og tegneteknikken, overtok tegnerne og animatørene i Latvia. De fortsatte optimistisk videre på det jeg leverte, utvikla egne karakterer og miljøer, ga liv til det hele og fullførte prosjektet med glans, forklarer Nyhus.

(Under lenkene ovenfor ligger noen av utkastene fra arbeidet til Nyhus og animatørene.)

Animatørene i Latvia fortsatte optimistisk videre på det jeg leverte, utvikla egne karakterer og miljøer, ga liv til det hele.

Animasjonene i «My Favorite War» er basert på illustrasjoner av Svein Nyhus. Foto: Baltiske filmdager.

Ilze er en ektefødt datter av Riga School of Poetic Documentary, den etter hvert så kjente sosiale dokumentarfilmstilen som vokste frem i Latvia allerede på 60-tallet.

Poetiske dokumentarer

Filmkritiker og tidligere direktør for Norsk filminstitutt, Jan Erik Holst, skriver i et portrett for festivalen Baltiske filmdager følgende om regissør Ilze Burkovska Jacobsen:

– Ilze er født 13. desember 1971 og er latvisk  filmregissør og journalist som har vært bosatt i Norge siden 1990. Hun en ektefødt datter av Riga School of Poetic Documentary, den etter hvert så kjente sosiale dokumentarfilmstilen som vokste frem i Latvia allerede på 60-tallet, med kjente størrelser som Herz Frank og Juris Podnieks etter hvert også Ivars Seleckis.

Jan Erik Holst er filmkritiker og tidligere direktør for Norsk Filminstitutt. Foto: Movies on War.

– Ilze kom til Norge første gang som elev ved Rauma folkehøgskole, etter å ha fått stipend fra det ny-etablerte Nordisk Informasjonskontor i Riga, fortsatte ved Misjonshøgskolen i Stavanger og startet sine studier i TV-regi ved Høgskolen i Lillehammer. Der traff hun sin mann og senere samarbeidspartner, fotografen Trond Jacobsen. Sammen driver de filmproduksjons-selskapet Bivrost Film & TV AS i Tønsberg, der de har bodd siden 1995. De har spesialisert seg på dokumentarfilmer, og dokumentarserier for barn, i samarbeid med blant annet NRK.

Av regissørens tidligere prosjekter trekker Holst blant annet fram barnedokumentarserien Sånn er Jeg, og sånn er Det, som fortsatt ligger i NRKs nettspiller. Den består av en rekke portretter av barn med ulike funksjonsnedsettelser, som selv forteller om sine liv, utfordringer, sorger og gleder. Serien er nominert til en rekke priser og festivaler, og er laget i samarbeid med regissør Marianne Müller og produsent Trond Jacobsen. Trioen laget også barnedokumentarserien Her er Jeg.. i 2014.

De har spesialisert seg på dokumentarfilmer, og dokumentarserier for barn, i samarbeid med blant annet NRK.

Reven og nissen

Også en annen norsk animasjonsfilm fikk pris i Annecy, kortfilmen Reven og Nissen. Den er basert på en historie av Astrid Lindgren og er laget som er et samarbeid mellom Astrid Lindgren Film og Qvisten Animation. Ifølge Norsk Filminstitutt (NFI) har regissørene Yaprak Morali og Are Austnes laget et magisk juleeventyr ut av billedboken Reven og Nissen, med musikk komponert av Gaute Storås.

Filmens lydspor omfatter også en låt skrevet av Joakim Berg fra gruppen Kent, fremført av Peter Jöback og Moonica Mac. Filmen ble tildelt Young Audience Award, altså publikumsprisen fra et ungt publikum – ikke verst for en julefilm som ble vurdert av juryen midt på sommeren.

Reven og Nissen er tilgjengelig i NRKs nettspiller.

«Reven og nissen» er et samarbeid mellom Qvisten Animasjon og Astrid Lindgren Film. Foto: NFI.
Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · ·