Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Høydepunkter for barn og unge denne våren

KATEGORI

Tverrestetisk,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

fredag 18. januar 2019

Periskopredaksjonens liste over ting vi har tro på våren 2019: Forestillinger, konserter, utstillinger, film og en podkast!

↑ Fra forestillingen Jørgen Moes vei nr. 13 som Brageteatret spiller for Den kulturelle skolesekken våren 2019. Foto: Brageteatret

Fra forestillingen Jørgen Moes vei nr. 13 som Brageteatret spiller for Den kulturelle skolesekken våren 2019. Foto: Brageteatret

Brageteatret: Jørgen Moes vei nr. 13

Forestilling

Bringsværds barnebokklassiker om huset med tanker og følelser tas til scenen i Drammen. Hva skal man gjøre når noen har bestemt at man skal bli en parkeringsplass? Historien er dramatisert og regissert av Mats Eldøen.

Premiere 19. januar på Brageteatret i Drammen

Foto: Teatret Vårt

Teatret Vårt: En folkefiende

Forestilling

Barneteatret Vårt fortsetter å gyve løs på teatrets klassikere. Regissøren fra heddaprisvinnende Othello, Philipp Stengele, er tilbake ved teaterscenen i Ålesund, denne gangen for å gjøre Ibsens En folkefiende til en komedie om demokrati og kapitalisme. Pussig nok har teatret kun satt opp to visninger av denne forestillingen, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

Premiere 26. januar på Arbeideren i Ålesund

 

Regissør Hilde Brinchmann er en av initiativtagerne bak Tigerstadsteatret, som presenterer forestillingen Ingenting sammen med Oslo Nye Teater denne våren. Foto: Bård Gundersen

Oslo Nye Teater / Tigerstadsteatret: Ingenting

Forestilling

Hva skal vi gjøre hvis livet ikke har mening? Den danske forfatteren Janne Teller tar opp dette i den brutale boken Ingenting. Tigerstadsteatret har plukket opp romanen, og vi gleder oss til å se hvilken mening de kan bringe inn i livene våre denne gangen.

Premiere 1. mars på Trikkestallen i Oslo

Illustrasjon: Magnus Voll Mathiassen/byHands

Trøndelag teater: Bildet av Dorian Gray

Forestilling

Oscar Wildes roman om skjønnhet, selvbilde og iscenesettelse blir knadd til ungdomsteater av gjengen bak teatersuksessen Klassikere for Kids. Tidligere har regissør Hildur Kristinsdottir og dramatiker Eirik Willyson gjort teater av Faust, Til fyret og Forbrytelse og straff. Nå tar de med seg Oscar Wilde til Trøndelag teater. Det bør være all grunn til å glede seg.

Premiere 6. april på Trøndelag teater

Foto: Black Box

Black Box: Listening Party

Forestilling

Vi blir mer enn gjerne med når en gjeng med ungdommer inviterer til lytte-party på Black Box. Den islandske koreografen Ásrún Magnúsdóttir lar ungdommene spille sin egen musikk, lar dem snakke om den, gråte, le og henge.

Premiere 21. februar på Black Box i Oslo

Foto: Borealis

Borealis-festivalen: Konsertsirkus!

Konsert

Når den ekspermientelle musikkfestivalen Borealis inviterer til familiedag er det med alle snodighetene som hører samtidsmusikkverden til. I år presenteres blant annet årets bestillingsverk, Juliana Hodkinsons <3 LOVE, delt opp i fordøyelige småbiter tilpasset et yngre publikum.

9. mars på Bergen Internasjonale Kultursenter

Foto: ILIOS

Iliosfestivalen: Tori Wrånes Sub Adventure

Performance

Festivalen for ny musikk, Ilios er kompakt med bare tre dager, men har store opplevelser på plakaten. Performance-stjerne Tori Wrånes kommer til Harstad med en ny produksjon som bruker den arktiske skjærgården som setting. Prosjektet innebærer båttur i en rib, overlevelsesdrakter og vannkikkerter, og kan bli en spesiell opplevelse for eldre ungdom (12 års aldersgrense).

2. februar på Hagan-brygga i Harstad

 

Foto: Kunstnernes Hus

Kunstnernes Hus: Jeremy Deller

Utstilling

Den britiske kunstneren Jeremy Deller er tredje kunstner ut i Kunstnerns Hus Silver Series – en serie som tar sikte på å vise video og mediaverk av internasjonale kunstnere i form av «miniretrospektive presentasjoner».

I januar er turen kommet til Deller, som blant annet er kjent for sine arbeid med sosialt engasjert kunst, også omtalt her på Periskop. Deller har arbeidet på tvers av flere medier gjennom kunstnerskapet, og på Kunstnernes Hus er det spesielt hans videoverk fra 2001-2018 som vises – her ligger fokus på å bryte ned klassestrukturer, myter og ikonografi. En must see for alle som er interessert i bildekunstens møte og engasjement med publikum, noe Deller anses å være en forgjenger for.

På Kunstnernes Hus fra 18. januar – 10. februar.

En omfattende lekeinstallasjon er del av Kunsthall Oslos ettårige satsning på barnet. Foto: Mounir Hammoumi.

Kunsthall Oslo: How the Universe Works

Utstilling

Den ettårige satsningen til Kunsthall Oslo, How the Universe Works, har barnet i hovedsetet. For 2019 er det lovet en videreføring av initiativet som ble startet med utstillingene The Brutalist Playground og Opp i trærne av med klærne, som vises ut januar.

Situert i et av Oslos nyeste nabolag, Barcode, der barnet er nærmest fraværende mellom høye glassbygg og rammene av monumentale kulturbygg, blir det interessant å se hva institusjonen har tenkt for å markere barnets plass i billedkunsten.

Hele våren på Kunsthall Oslo.

 

Amanda Ross-Ho stiller ut tøysmileys på Kunsthall Stavanger. Foto: Kunsthall Stavanger

Kunsthall Stavanger: Amanda Ross-Hos – Hurts Worst

Utstilling

Hvordan uttrykke smerte som barn? I starten av 80-årene utviklet en amerikansk brannskadeavdeling visuelle virkemidler for barn å uttrykke smertenivåer. Skalaen ble utformet i form av forskjellige smileys som siden har fått tekstilform i arbeidene til den amerikanske kunstneren Amanda Ross-Ho.

På Kunsthall Stavanger stilles smileyene ut som vegghengte verk, i seg selv rå fortellinger om smerte. Samtidig forteller arbeidene en historie om makten i det visuelle uttrykket til å både fange en opplevelse, og til å formidle den.

Kunsthall Stavanger, 31. januar – 17. mars

Motsetninger tiltrekker hverandre. Foto: Norsk Filmdistribusjon/Ape & Bjørn

Psychobitch

Film

Den nyeste filmen fra regissør Martin Lund tar for seg mytene om Generasjon Prestasjon. Her konfronteres flinkisen Marius med en litt mindre ordnet virkelighet når han innleder et vennskap med den tilsynelatende mindre perfekte Frida.

Vår anmelder mener filmen gir en stemme til «ungdommer som kjenner at det verker, som kjenner voksesmertene sterkere enn andre, som må snakke med utestemme inne.»

På kino fra 11. januar.

Tine Eide lager podkast for barn. Foto: Kunstnernes Hus

Fortell meg om… kunst!

Podkast

I podkast-serien for «nysgjerrige barn» er turen kommet til bildekunst-feltet. I samtale med skaper av podden, Tine Eide, skal kunstner Elise Storsveen svare på spørsmål om kunstfeltet med barn i salen på Kunstnernes Hus. Podcasten tar imot spørsmål fra barn over hele landet, og har tidligere svart på spørsmål som «Hvordan er livet til en skuespiller?», «Hvordan er det å lage en sang?» og «Er det fortsatt tabu å snakke om mensen?».

Podcasten spilles inn 19. januar.

Annonser
Stikkord:
·