Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Kritikerprisen til Tyra Teodora Tronstad

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 5. mars 2020

Fikk prisen for romanen «Flaggermusmusikk».

↑ Tyra Teodora Tronstad er tildelt årets Kritikerpris for romanen «Flaggermusmusikk». Foto: Stine Friis Hals / Aschehoug

«Flaggermusmusikk» av Tyra Teodora Tronstad. Foto. Aschehoug

Tyra Teodora Tronstad ble i dag tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok. Det er andre gang Tronstad blir tildelt prisen, forrige gang var for romanen Mørket kommer innenfra (Aschehoug 2016) 

Årets vinner, Flaggermusmusikk, er en roman som kan karakteriseres som magisk realisme.

I begrunnelsen skriver juryen blant annet

Tyra Teodora Tronstad har alltid noe vesentlig på hjertet med sin litteratur. Dette kommer frem gjennom en veloverveid oppbygning av plotet, og gjennom et sterkt og poetisk litterært språk som gir leseren en opplevelse av å vikle ut handlingen selv. Denne kvaliteten er sterkt til stede i Flaggermusmusikk. Så sterk er tilliten til språkets muligheter, så finstemte er formuleringer og driv at leseren ikke stusser over hus der veggene er borte og kronhjorter kommer og går. Tvert om: Aldri har noe vært mer sannsynlig, og det skjer gjennom den økologiske livsanskuelsen denne romanen bærer. (…) Tronstads univers og det som utspiller seg i det er helt og fullt skapt av forfatteren og lener seg ikke på forutsigbare størrelser eller ligner noe vi kjenner fra før. Gjennom det vekker hun leseren, åpner nye rom, gjør det mulig å utvide virkeligheten både litterært, men også i hodet og i hjertet. Flaggermusmusikk er en roman som vokser for hver lesning.

Hele talen kan leses her.

De øvrige nominerte var

Ane Barmen: Draumar betyr ingenting, Gyldendal
Mari Kanstad Johnsen: 3 2 1, Gyldendal
Arne Svingen: Alt jeg skylder deg er juling, Gyldendal

Vi gjør oppmerksom på at Periskops fagredaktør for litteratur har sittet i juryen for Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, og delte også ut prisen torsdag.

Annonser

Stikkord:
· · · · · ·