Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

«Lilla svansjön»: Kjente toner, uvanlige moves

KATEGORI

Digitalt, Scenekunst,

PUBLISERT

lørdag 3. april 2021

HVOR
Dramaten Play

Unga Dramaten slipper forestillingen «Lilla svansjön» på sin digitale kanal til påske. En snurrig, liten opplevelse med kjente toner og uredde karakterer.

↑ «Lilla svansjön» av Claire Parsons, basert på balletten «Svanesjøen». På bildet: Petter Wadsten, Elin Hallgren og Sofia Harryson. Foto: Sören Vilks

Enhver som har åpnet et smykkeskrin med en roterende, liten ballerina inni, har trolig hørt det musikalske hovedtemaet fra Tsjaikovskijs ballett Svanesjøen. En kjent, krevende og mektig ballett, å få danse rollen som Odile/Odette henger høyt på ballerinaens merittliste.

Nå har Unga Dramaten i Stockholm laget en filmet versjon av sin Lilla svansjön, en forestilling som hadde premiere i 2018 i Claire Parsons‘ regi. Den ligger tilgjengelig på Dramaten Play fra 1. april, og passer barn fra seksårsalderen og oppover. En trenger ikke ha spesielt god kjennskap til Svanesjøen for å se Lilla svansjön. Snarere tvert imot. Har en åpnet et ballerinasmykkeskrin en gang, er mye av musikken kjent.

Fra «Lilla Svansjön» ved Unga Dramaten. Foto: Skjermdump fra forestillingen

En trenger ikke ha spesielt god kjennskap til Svanesjøen for å se Lilla Svansjön. Har en åpnet et ballerinasmykkeskrin en gang, er mye av musikken kjent.

Utover i forestillingen er det som de stygge andungene alle blir svaner på hver sin måte – og de behøver ikke vinne Melodi Grand Prix for å bevise noe.

Andunger blir svaner

I Lilla Svansjön møter seeren tre underlige karakterer som alle er der i den tro at de skal danse Svanesjøen – alene. Det går ikke. Ikke danser de ballett heller. Et par av dem ser ut som de skal spille pantomime eller bedrive klovning, den tredje har lært seg noen forsiktige dansetrinn. I stedet oppstår en forestilling der alt kan skje, der de må finne ut av ting sammen, samarbeide, hente frem styrke i seg selv når de ikke kan levere det de tror er forventet av dem. Etter hvert som de tar kontrollen over forestillingen, oppstår noe fint – selv om Lilla Svansjön lugger litt i starten. Filmatisk skulle den hatt flere oversiktsbilder. Nærbildene er fine, men følelsen av helhet tapes noen steder til tett kameraføring.

Musikken er en blanding av kjente tema fra balletten, moderne varianter av dem – og lyden av forventning – av et orkester som stemmer instrumentene før forestillingsstart. Det er en morsom kombinasjon. Utover i forestillingen er det som de stygge andungene alle blir svaner på hver sin måte – og de behøver ikke vinne Melodi Grand Prix for å bevise noe. Samarbeid og respekt holder lenge.

Unga Dramaten har blant annet satset på klassikere for et ungt publikum de siste årene. På Dramaten Play ligger også Lilla måsen – en bearbeiding av Tsjekhovs stykke – den passer best for barn fra 11 år. Her er også mer tale, i Lilla svansjön er det dansen og musikken som drar forestillingen. Den lille girige er også en del av denne serien. Dette stykket er basert på Molières komedie – men er ikke tilgjengelig digitalt.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · ·