Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Munch: Harmonisk stimuli i et kaotisk kammer

KATEGORI

Visuell Kunst,

SJANGER

Anmeldelse,

PUBLISERT

torsdag 27. april 2023

HVOR
Munchmuseet, Oslo

Voksne kan ofte kvie seg for å ta med barn på kunstmuseum, hvor det forventes at barn går stille og rolig i salene. Men hva skjer når museumsreglene fjernes, og alt er lov? Et kaoskammer gir svaret.

↑ Barn utforsker "Kaoskammeret" på Munch, den andre utstillingen fra serien "Kom tenk med oss!", med fokus på interaktivitet som er utviklet spesielt for målgruppen barn og unge. Foto: Leo Solland

Munchmuseet har gått fra å være et museumsbygg med et par utstillingssaler på Tøyen til et museumstårn på 13 etasjer. Og med langt større utstillingsareal åpner mulighetene seg for å kunne vise midlertidige utstillinger, i tillegg til de faste utstillingene av museets kunstsamling av Edvard Munchs kunst.

Det nye Munchmuseet som åpnet dørene i 2021 har hatt et større fokus på dets yngre besøkende ved å ikke bare innstallere små pedagogiske verktøy for barn i de faste utstillingene, men også med en fast interaktiv utstilling: Edvard Munch Skygger.

"Kaoskammeret" er utviklet av kunstner, scenograf og kostymedesigner Fredrik Floen, som har vært en integrert del av museets kunstformidling rettet mot barn i de siste årene. Foto: Leo Solland

Kaoskammer på Munch


«Kaoskammeret» er det andre prosjektet i MUNCHs publikumsverksteder for barn, som museet har valgt å kalle Kom tenk med oss!.
Det første var «Hjernelabyrinten» (2022).

Kaoskammeret er utstilt på 10.etasje i museet og står frem til 20. august 2023.

Resultatet er store hvite monstre av hvitt bomullsstoff med fargerike lekne barnestreker som former munn, øyne og andre mønster fra en monsterkropp

Monster Munch

I tillegg har museet blant annet samarbeidet med kunstner, scenograf og kostymedesigner Fredrik Floen for formidlingsprosjektene Munchs Monster tidligere på Ekely og nå på Bjørvika som Munchs Monster II. Resultatet er store hvite monstre av hvitt bomullsstoff med fargerike lekne barnestreker som former munn, øyne og andre mønster fra en monsterkropp. En form for myke taktile lerreter for små barnehender.

Konseptet eksisterer fortsatt som et verksted for de aller minste barna fra barnehagen. Med andre ord har Floen allerede vært en integrert del av museets kunstformidling rettet mot barn i de siste årene.

Når en utstilling har «kaos» i tittelen, vil de fleste betraktere trolig forberede seg på en tornado av kreativt kaos og lyder

Fra monster til kaoskammer

Nå er Floen aktuell med en egen separatutstilling i utstillingssalen på museets 10. etasje. Utstillingen Kaoskammeret er den andre utstillingen fra serien Kom tenk med oss! som har fokus på interaktivitet og er spesifikt utviklet for målgruppen barn og unge.

Når en utstilling har «kaos» i tittelen, vil de fleste besøkende trolig forberede seg på en tornado av kreativt kaos og lyder, men til min store overraskelse er det en rolig og harmonisk atmosfære i luften i Floens lekne kunstunivers. Idet du inntrer rommet ser man kaoset i form av utallige store myke tekstilskulpturer i både abstrakte og gjenkjennbare former som fyller salen og ligger henslengt overalt. Siden det ikke er noen regler, kan man flytte, bygge og leke med alt, og man kan ved første øyekast få en følelse av å gå inn på et rotete barnerom – i gigantisk skala.

Likevel er det, i tillegg til de taktile skulpturene, en ro som fyller rommet. For rommet er også fylt med et lydverk i form av en rolig instrumentell bakgrunnsmusikk til interaktiviteten. Musikken blir et virkemiddel som gjør det lettere å ta inn over seg det kaotiske, og istedenfor å stresse over «roterommet», tillater en seg å falle til ro i kaoset. Dette grepet fungerer så utmerket, at jeg erfarte å se selv de yngste besøkende automatisk gå over til hvisking idet de trer inn i utstillingen.

Siden det ikke er noen regler kan man flytte, bygge og leke med alt

Idet du trer inn i utstillingen ser man kaoset i form av utallige store og myke tekstilskulpturer i både abstrakte og gjenkjennbare former som fyller salen og ligger henslengt overalt. Foto: Leo Solland

Stimuli med lys og animasjon

Ikke nok med det, så er Kaoskammeret også fylt med stimuli i form av lysspill og animasjon. Lyset dempes og forsterkes til ulike tidspunkter i rommet, ofte i takt med temaene i animasjonen som projiseres på veggene. Med tydelig inspirasjon fra naturen, skapes det levende bilder av abstrakte fugler, løv som ligner snøfnugg, en skog fylt av ildfluer eller vannbølger og mye mer.

Er man introvert, eller ikke i humør til å leke, så går det fint an å synke ned i en stor og myk skulptur, og heller la seg fascinere av hvordan tekstilskulptur som henger fra taket, begynner å ligne en dykker flytende i havet med de animerte bølgene på veggen.

Er man introvert, eller ikke i humør til å leke, så går det fint an å synke ned i en stor og myk skulptur

Når en utstilling har «kaos» i tittelen, vil man forberede seg på en tornado av kreativt kaos og lyder, men til anmelderens store overraskelse er det en rolig og harmonisk atmosfære i rommet. Foto: Leo Solland

Selv om det skapes en beroligende atmosfære i Kaoskammeret, inviterer utstillingen også til bevegelse og lek – bokstavelig talt

Invitasjon til lek og bevegelse

Selv om det skapes en beroligende atmosfære i Kaoskammeret, inviterer utstillingen også til bevegelse og lek – bokstavelig talt. Veggene har tekst i form av ord og setninger med forslag som Gulvet er lava, Lag en heksehule eller Reis tilbake i tid. Utsagnene er ikke nødvendigvis en oppskrift for hvordan en skal bruke rommet, men en flott måte å indirekte fortelle besøkende at løping, hopping og lek er helt lov her. Mitt tips er at dette er et perfekt sted for å leke Tarzan-sisten!

Selv lot jeg meg rive med og ble opptatt av å bygge et tog av tekstilskulpturer i ulike farger og former, for å rive det hele ned. Det animeres et lys, som ligner en laserpeker, som beveges rundt i rommet. Det gir meg tvangstanker til å løpe rundt i rommet, og prøve å fange lysspotten som en katt. Isteden fant jeg meg en sittekrok og nøt en animert solnedgang i dempet belysning.

Det eneste som ødelegger for utsikten er de små og store tekstilstoffene, som henger overalt på veggene. Når alt annet er i gigantisk skala, så kunne de små tilfeldige tekstilstykkene på veggene med fordel ha vært laget i et større format, i tråd med resten av utstillingen. Om begrunnelsen er gjenbruk av restmaterialer, kunne det fint ha blitt et gigantisk lappeteppe av små tegninger.

Uendelige muligheter

Når foresatte først trer inn i Kaoskammeret, vil det med stor sannsynlighet bli en utfordring å få barna til å forlate rommet. Heldigvis har utstillingsrommet en integrert benk på ene sideveggene. Her kan man ta seg en pustepause, og observere barna i full sving i den interaktive utstillingen, som er en fargerik fantasiverden som inspirerer enhver leken sjel til kreativ utfoldelse.

Kaoskammeret er en kunstutstilling med stimulerende objekter og effekter, stemningsfullt kaos og et skapende rom for kreativ utfoldelse. Det finnes kapper, tårn, scener, morospeil og jeg er ganske sikker på at jeg ikke har lykkes med å oppdage alle mulighetene utstillingsrommet har å tilby.

Anmeldelsen fortsetter under bildene.

"Kaoskammeret" er en kunstutstilling med stimulerende objekter og effekter, stemningsfullt kaos og et skapende rom for kreativ utfoldelse

Utstillingen Kaoskammeret inviterer til bevegelse og lek – bokstavelig talt. Foto: Leo Solland

Ikke tid til tenkning

Hvorfor utstillingsserien heter Kom tenk med oss! skulle jeg gjerne hatt svar på, for her blir det ikke mye rom og tid for tenking. Men det utstillingen derimot byr på er et hav av muligheter til å bringe ulike måter for lek inn et utstillingsrom for å skape en leken og intuitiv interaksjon med Floens tekstilkunst.

I et kunstkammer uten regler får barn oppleve en uhøytidelig kunstopplevelse, som kan være med på å ikke bare senke terskelen, men også kunstopplevelse med høyst stimulerende underholdningsfaktor.

 

Periskop informerer: Meera Manjit Kaur var frem til slutten av juni 2022 ansatt ved MUNCH som kunstformidler.

I et kunstkammer uten regler får barn oppleve en uhøytidelig kunstopplevelse

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · ·