Norsk ungdomsspill mottok prestisjefylt BAFTA-pris
Det norske spillet My Child: Lebensborn mottok BAFTAs prestisjefylte pris i klassen Games beyond entertainment. Nå er spillet forbudt i Tyskland, Russland, Østerrike og Frankrike.
↑ Fra spillet Mitt barn: Lebensborn. Foto: Teknopilot
«Vi er kjempeglade – dette er en fantastisk anerkjennelse for spillet vårt, og betyr også at historien vår om hvordan norske tyskerbarn ble behandlet etter andre verdenskrig når ut til enda flere,» sier produsent Elin Festøy i Teknopilot AS i en pressemelding fra Norsk filminstitutt.
Spillet er et samarbeidsprosjekt mellom kreativ produsent Elin Festøy i Teknopilot AS og Catharina Due Bøhler og spillutviklerne i Sarepta Studio AS, som er en del av Hamar Game Collective.
BAFTA-nominasjonene (2019 British Academy Games Awards) for spill ble lansert den 14.mars, og det norske spillet fikk pris i klassen for best Games beyond entertainment – spill som gjør mer enn å underholde.
Ifølge gamer.no ble My Child Lebensborn nylig fjernet fra Google Play-butikkene i Tyskland, Russland, Østerrike og Frankrike, angivelig fordi det bryter med retningslinjer for sensitivt innhold. Hvilke deler av spillet som er de kontroversielle, har produsentene ikke fått informasjon om.
Prisbelønt
– Teknopilot og Sarepta har klart å lage et bevegende og engasjerende spill rundt et vanskelig og dessverre fremdeles aktuelt tema. Det er fantastisk å se hvor bra de har klart å engasjere spillere over hele verden, og inspirerende at de nå får denne anerkjennelsen. Det viser at spill også kan være med å sette viktige problemstillinger på dagsorden, sier spillansvarlig i NFI, Kaja Hench Dyrlie.
Spillet har fått totalt 1,4 millioner kroner i utviklingstilskudd fra Norsk filminstitutt, og i tillegg tilskudd til lansering i utlandet.
Siden lansering i mai 2018 har det solgt over 150.000 eksemplarer verden over, blitt nevnt på listen over de beste spillene i 2018 hos blant annet Polygon og The New Yorker, og vant den norske Spillprisen for Beste Spill Liten Skjerm 2018.
– Vi ønsker å skape oppmerksomhet om skjebnene til barn av fiendesoldater, noe som dessverre har blitt veldig aktuelt i disse dager. Det er viktig å ikke stemple dagens barn av IS-soldater på samme vis som vi i Norge ga barn merkelappen «tyskerbarn». Det reduserer disse barna til et problem og noe man kan støte fra seg, sier Festøy.
Mobilspill fra 13 år og opp
Mitt barn: Lebensborn er et spill som gir innblikk i livet til et krigsbarn – en tyskerunge – i Norge etter 2. verdenskrig.
I simuleringsspillet skal du ta vare på et Lebensborn-barn. Barnet skal mates, stelles, lekes med og må beskyttes fra omverdenen. Spillet baserer seg på faktiske hendelser fra etterkrigstiden, hvor mange barn opplevde å være nærmest fritt vilt i sine lokalsamfunn fordi de bar genene til sine tyske soldatfedre.
Spillet er en selvstendig produksjon, rettet mot barn fra 13-årsalderen og oppover.
De andre nominerte spillene i samme kategori, var:
11-11: Memories Retold, Celeste, Florence, Life is Strange 2 og Nintendo Labo