Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Nytt håp for Tigerstadsteatret, og teatersjefene jubler

KATEGORI

Scenekunst,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 17. november 2022

Oslo kommune kom i dag med nyheten om at Tigerstadsteatret får 3, 1 millioner kroner ekstra i byrådets budsjettforslag. Teatersjefene jubler og ser lysere på fremtiden.

↑ Tigerstadsteatret: Hilde Brinchmann, teatersjef og daglig leder og Wenche Viktorsdatter Paulsen, teatersjef og styreleder. Foto: Lars Opstad

Siste nytt er at Oslo kommune har fordelt en økning i kulturtilskuddene. Tigerstadsteateret får 3, 1 millioner kroner ekstra i byrådets budsjettforslag og innstilles nå med 6, 5 millioner kroner

– Vi er innkalt på rådhuset nå så vi har ikke fått noen offisiell mail – hvis dette går igjennom så er det helt fantastiske nyheter, forteller teatersjefene Hilde Brinchmann og Wenche Viktorsdatter Paulsen ved Tigerstadsteatret.

Siste nytt er at Oslo kommune har fordelt en økning i kulturtilskuddene. Tigerstadsteatret får 3, 1 millioner kroner ekstra i byrådets budsjettforslag og innstilles nå med 6, 5 millioner kroner.

Det er to veldig glade teatersjefer Periskop snakker med. Wenche Viktorsdatter Paulsen og Hilde Brinchmann er på vei til inn til kulturbyråd Omar Samy Gamal i Oslo kommune for å få overlevert beskjeden i mer formelle rammer.

hvis dette går igjennom så er det helt fantastiske nyheter

Tigerstadsteatret: Hilde Brinchmann, teatersjef og daglig leder og Wenche Viktorsdatter Paulsen, teatersjef og styreleder. Foto: Lars Opstad

Tigerstadsteatret


Tigerstadsteatret startet sin kunstneriske virksomhet med å intervjue over 1000 barn i Oslo. Basert på denne innsikten har de levert mange selvskrevne og spesiallagede forestillinger. Den første forestillingen var en safari i Oslojungelen byget opp inne i Rådhuset. Siden da har teatret fått bygget en omreisende scene i en utfoldbar expo-trailer.

De har både vunnet og vært nominert til Heddapris for sine ungdomsforestillinger

I år fikk de Oslo bys kunstnerpris og var nominert til Norsk Publikumsutviklingspris for arbeidet med Tigerbussen.

 

 

Tigerbussen 2021 fra forestillingen Teater i magen. Foto: Lars Opstad

Tigerstadsteatret har som visjon å nå alle de barna som av ulike grunner ikke blir tatt med på teater

– Vi er helt utrolig takknemlig for at Oslo kommune skjønner alvoret og at de nå prioriterer teater til dem som trenger det aller mest. For det er økende barnefattigdom i Oslo, sier Brinchmann og Viktorsdatter Paulsen.

Tigerstadsteatret er teater spesiallaget for de 150 000 barn og unge som bor i Oslo. Med Tigerbussen når de barn som ellers ikke ville kommet seg på teater. Billettene er gratis og det holdes av plasser for å kunne fange opp familier, forbipasserende og barn som oppsøker dem på stedet.

– Tigerstadsteatret har som visjon å nå alle de barna som av ulike grunner ikke blir tatt med på teater. Derfor er vi oppsøkende og spiller forestillinger av høy kunstnerisk kvalitet helt gratis for dem de er laget for, sier Brinchmann og Viktorsdatter Paulsen.

Tøff høst

Tigerstadsteatret har hatt en tøff høst med flere avslag.

– Vi fikk avslag på vår søknad til Kulturrådet om Kunstnerskap, ordningen med driftstøtte for etablerte scenekunstkompanier på Statsbudsjettet er midlertidig lagt på is og tidligere i høst ble det flerårige samarbeidet med Oslo Nye Teater avsluttet.

Les intervju med påtroppende teatersjef med Rune Hodne, der han forteller om bruddet med Tigerstadteatret: – Vi må aldri glemme hvem vi lager teater for

Derfor var beskjeden fra Kulturbyråden i dag om økt driftstilskudd for 2023 svært gledelig.

Fremtiden for tigrene

Hva tenker dere om tiden fremover?

– Vi har sagt opp kontoret og lagt alle ungdomsproduksjoner på is inntil videre. Men nå får vi i hvert fall barneforestillinger på turne med Tigerbussen på veien hele våren og sannsynligvis hele høsten også. Det er fantastisk å vite. Visjonen vår et at alle barn og unge skal få oppleve teater som betyr noe for dem for resten av livet – og så drømmer vi i Tigerstadsteatret om at Oslo skal bli verdens beste by å bo i.

– Vi ser nå fremover. Vi vil jobbe for å kunne spille for ungdom i fremtiden. Vi søker finansiering og nye samarbeidspartnere. Akkurat nå drømmer vi om å kunne flytte inn på det gamle Munchmuseet sammen med flere andre aktører som jobber for og med barn og unge på Tøyen og i Oslo.

De to understreker at det likevel ikke er sånn at alt er fikset. De er stadig på jakt etter nye samarbeidspartnere for å kunne nå flere barn.

– Alle barn skal få oppleve kunst og teater, ytringsfrihet og det å bli sett. Barn har ikke stemmerett og ikke egne penger – det å få oppleve teater kan være frihetsskapende for et barn, sier Brinchmann.

Saken fortsetter etter bildene.

Tigerstadsteatret på Oslo rådhus: Teatersjef Wenche Viktorsdatter Paulsen, kulturbyråd Omar Samy Gamal og teatersjef Hilde Brinchmann. Foto: Morten Quist Hommersand

Byråd for kultur idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV). Foto: Sturlason/Oslo kommune

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV). Foto: Sturlason/Oslo kommune

Jeg deler Tigerstadsteatret sin ambisjon om at alle barn i Oslo skal ha tilgang på fantastiske kulturopplevelser. Tigerbussen ruller ut i de bydelene i Oslo med høyest barnefattigdom

I stramme økonomiske tider er teater viktig

Kulturbyråd Omar Samy Gamal mener at det er særlig viktig å satse på Tigerstadteatret nå.

–Jeg deler Tigerstadsteatret sin ambisjon om at alle barn i Oslo skal ha tilgang på fantastiske kulturopplevelser. Tigerbussen ruller ut i de bydelene i Oslo med høyest barnefattigdom.

– I en tid der økonomien er blitt strammere for mange er det viktig for byrådet å satse på teater som når veldig bredt ut og som ofte er gratis. De lager spesialskrevne forestillinger i dialog med ungene i byen. Jeg vet at mange barn har hatt fantastiske teateropplevelser med tigerteatret og jeg er glad for at det kan bli enda flere i fremtiden.

Teatret fikk 3,3 millioner i 2022 og de innstilles nå med til sammen 6,5 millioner kroner.

 

Jeg vet at mange barn har hatt fantastiske teateropplevelser med tigerteatret og jeg er glad for at det kan bli enda flere i fremtiden.

Annonser

Stikkord:
· · · · · · · ·