Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Økende statlig støtte til Fargespill – risikerer nedleggelse i Østfold

KATEGORI

Musikk,

SJANGER

Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

torsdag 6. juni 2024

Stiftelsen Fargespill har de siste årene fått en kraftig økning i statlige tilskudd på bakgrunn av økt aktivitet og planene om å bli en landsdekkende organisasjon. I 2023 var stiftelsens samlede driftsinntekter og tilskudd på 20 millioner kroner. Samtidig risikerer Fargespill Østfold å måtte legge ned fra august.

↑ Fra Verdensbro-arrangementet «Sommerparken» i Halden i 2023. Foto: Johannes Granseth

Dina og Ove Billington er henholdsvis kunstnerisk leder og daglig leder i Fargespill Østfold/Verdensbro. Foto: Halden Arbeiderblad/Petrit Prenaj

– Dette er forferdelig trist, og det rammer mange i en region med mye barnefattigdom og utenforskap, sier Dina Billington, kunstnerisk leder for Fargespill Østfold, til Periskop.

Bakgrunnen for den mulige avviklingen er manglende økonomisk støtte fra Østfold fylkeskommune og Kultur- og likestillingsdepartementet, samt bortfall av prosjektmidler fra Bufdir, som Fargespill Østfold/Verdensbro har mottatt siden 2018. Derfor anbefalte styret i Fargespill Østfold i forrige uke nedleggelse fra 1. august dersom den økonomiske situasjonen ikke endrer seg innen 20. juni.

Fargespill Østfold ble startet i 2014, først lisensiert som lavterskel-versjonen «Flere Farger» og fra 2016 som fullskala Fargespill-kompani. For å skape et bredere tilbud til barn og unge i Østfold, valgte de i 2021 å etablere organisasjonen Verdensbro, hvor Fargespill-forestillingen inngår som den største og mest kostnadskrevende delen.

I 2023 var 1600 barn og unge aktivt deltakende på en eller flere av de 260 aktivitetene Verdensbro arrangerte i Halden og Fredrikstad. Denne våren var planene klare for å utvide driften til også å gjelde Sarpsborg, men mangel på midler setter en stopper for all aktivitet i fylket.

– Vi mangler en million for å få inneværende år til å gå opp, sier Ove Billington i Fargespill Østfold.

Det rammer mange i en region med mye barnefattigdom og utenforskap

Kjetil Sælen er daglig leder i stiftelsen Fargespill. Foto: privat

Ansvar for egen finansiering

Ifølge daglig leder i Fargespill, Kjetil Sælen, har ikke stiftelsen inntil videre anledning til å bidra, til tross for økte statlige midler til det landsdekkende arbeidet i Fargespill.

– Vi jobber alt vi kan med å øke bevilgningene på statsbudsjettet, slik at vi har muligheter for å bidra til det gode arbeidet blant annet Fargespill Østfold driver. I vår søknad for statsbudsjettet 2025 er det søkt spesifikt om penger til dette. Men slik situasjonen er nå har dessverre ikke stiftelsen Fargespill mulighet til å bidra økonomisk til Fargespill Østfold, skriver Kjetil Sælen i en e-post til Periskop.

Han forklarer nærmere:

– I dag er det Fargespill-avdelinger over 20 forskjellige plasser i Norge. Noen av dem er en del av stiftelsen, mens de fleste drives uavhengig av stiftelsen gjennom en betalende lisens. Disse, som blant annet Fargespill Østfold, har selv ansvaret for å skaffe egen finansiering. Lisensavtalen gjør i tillegg til merkevaren at de får tilgang på kunstneriske ressurser, kommunikasjonskompetanse og at vi jobber for å løfte nivået på statsbudsjettet slik at vi også kan hjelpe til økonomisk. Mange av lisens-avdelingene våre har utfordringer med en trang økonomi og drives med ganske kort tidshorisont. Stiftelsen kan ikke subsidiere disse etter hvert som de eventuelt får utfordringer økonomisk. Økonomien i stiftelsen er på ingen måte rustet for det. Når det gjelder den akutte situasjonen i Østfold, håper vi at lokale politikere ser den fantastiske jobben gjengen i Fargespill Østfold gjør og bidrar til at dette tilbudet får en mer bærekraftig økonomisk situasjon, sier Sælen.

Mange av lisens-avdelingene våre har utfordringer med en trang økonomi, og drives med ganske kort tidshorisont

Fargespill og lisensiering


Stiftelsen Fargespill er basert i Bergen og består i tillegg av kompaniene i Oslo og Bodø.

Fra august starter stiftelsen opp Fargespill Kristiansand i samarbeid med kulturskolen, etter at kompaniet her har ligget nede siden 2019.

I tillegg til Fargespill Østfold, finnes tre øvrige Fargespill-kompanier i Larvik, Ålesund og Trondheim, samt 14 mindre «Flere Farger»-prosjekter. Kompaniet i Tromsø er foreløpig uten prosjektleder etter at kommunen sa opp avtalen i januar i år.

Fargespill i Larvik og Trondheim er organisert direkte under kommunen, og i Ålesund i et samarbeid mellom kommunen og Fellesverket Røde Kors.

Kompaniene betaler annethvert år 80.000 kroner til stiftelsen for Fargespill-lisensen, som krever en årlig profesjonell forestilling med et budsjett på cirka en million kroner.

Vi har trykket på den store røde knappen i vår behandling av revidert budsjett før sommerferien

Nødløsning

Fylkeskommunalt jobbes det nå på spreng for å finne en kriseløsning for Verdensbro og Fargespill Østfold før 20. juni, ifølge Camilla Eidsvold, hovedutvalgsleder for Folkehelse, kultur og mangfold i Østfold fylkeskommune, og gruppeleder for SV der.

– Vi har trykket på den store røde knappen i vår behandling av revidert budsjett før sommerferien. Samtidig er det et viktig folkehelsetiltak at vi bidrar til å skape langsiktig videre kontinuitet for Verdensbro og Fargespill Østfold. De er en av få organisasjoner innenfor kulturfeltet for barn og unge i Østfold som klarer å tiltrekke seg en stor bredde, og arbeidet deres har stor betydning både når det gjelder kultur og barnefattigdom i regionen. Med tanke på de sosiokulturelle og sosioøkonomiske utfordringene i Østfold og økte tildelinger til Fargespill, hadde det samtidig vært å håpe at stiftelsen kunne bidratt nå, understreker Eidsvold.

Fra Verdensbro-arrangementet «Gresskar og grøss» i forbindelse med Halloween. Foto: Stein Johnsen

Ny nasjonal avdeling

Stiftelsen Fargespill har mottatt mer enn en tredobling av statsstøtten gjennom Kultur- og likestillingsdepartementet fra 2022, og en rekke større engangstilskudd i reviderte statsbudsjett, på bakgrunn av planene om å bli en landsdekkende organisasjon etter modell av UKM Norge.

Fra 2023 valgte stiftelsen å bruke noen av de økte midlene til å opprette en ny nasjonal avdeling i Bergen. Denne avdelingen består av Fargespill-grunnleggerne Ole Hamre og Sissel Saue som kunstneriske ledere, samt daglig leder og kommunikasjonssjef i stiftelsen.

Budsjettet for den nasjonale avdelingen er på fem millioner, hvorav om lag en million ble satt av til et større pedagogisk utviklingsarbeid. Fra 2025 har stiftelsen søkt Kultur- og likestillingsdepartementet om 750.000 kroner til å drive hver av de seks første regionale sentraene.

For 2023 var stiftelsen Fargespills samlede driftsinntekter og tilskudd på 19,9 millioner kroner, hvorav lønnsutgifter for til sammen 13 årsverk fordelt på 18 ansatte utgjør 10,8 millioner, tilsvarende 834 000 per årsverk.

Tage Pettersen er nestleder i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget (Høyre). Foto: Stortinget

Utfordrende

Stortingsrepresentant for Østfold og første nestleder i Familie- og kulturkomiteen, Tage Pettersen (H), setter nå spørsmålstegn ved måten stiftelsen er organisert på.

– Jeg utropte meg selv til Fargespill-ambassadør allerede første gangen jeg så Fargespill i Bergen, og var veldig glad da de etablerte seg i Østfold. Grunntanken bak er fantastisk, men jeg har gjennom årene satt spørsmålstegn ved måten det er organisert på, sier Pettersen til Periskop.

– Det er utfordrende å forstå hvordan organisasjonen på landbasis er tenkt bygd opp, og problematisk dersom man på veien mister en sentral aktør som Fargespill Østfold. Jeg skal ikke blande meg inn i stiftelsens indre anliggender, men man kan stille spørsmål ved at stiftelsen ikke føler et større ansvar i den akutte situasjonen i Østfold, selv om avdelingen der ikke direkte er en del av stiftelsen. Jeg må erkjenne at Fargespill er et prosjekt det er takknemlig å be om ekstra penger til fordi de gjør et arbeid som det er lett å ha sympati med. Men vi kan ikke lempe på kravene fordi vi synes formålet er mer berettiget enn andre, og må være tydelig på at de pengene vi bevilger brukes på en mest mulig optimal måte til glede for flest mulig barn og unge, sier Tage Pettersen, som også er kulturpolitisk talsperson for Høyre på Stortinget.

Jeg må erkjenne at Fargespill er et prosjekt det er takknemlig å be om ekstra penger til fordi de gjør et arbeid som det er lett å ha sympati med

Fra Fargespill Østfolds forestilling i april. Om ikke noen legger penger på bordet, kan det bli siste forestilling på en stund. Foto: Johannes Granseth

Fargespill har vokst raskt, og gjennom den nasjonale avdelingen ønsker vi å styrke vår kapasitet til bedre å kunne støtte og veilede lokale initiativ basert på Fargespill-modellen

Samarbeid

Den nasjonale avdelingen i Fargespill skal ha fokus på organisasjonsutvikling og jobbe for å realisere nasjonale planer for de ni regionale kompetansesentrene som er planlagt.

– Vi ser for oss en fast grunnfinansiering til å lønne prosjektleder, kunstnerisk ansvarlig og instruktører ved hvert kompetansesenter, og at den nasjonale avdelingen blir permanent som en koordinerende instans slik at Fargespill kan fortsette og vokse. Den nasjonale avdelingen skal også arbeide med større samarbeidsprosjekter som den store Fargespill-forestillingen under kulturby Bodø24 i september, som er veldig utviklende for aktørene, sier nylig avtroppet daglig leder Per Mygland.

Som kunstnerisk leder for den nasjonale avdelingen, utdyper Fargespill-grunnlegger Ole Hamre bakgrunnen for behovet for en nasjonal avdeling:

– Fargespill har vokst raskt, og gjennom den nasjonale avdelingen ønsker vi å styrke vår kapasitet til bedre å kunne støtte og veilede lokale initiativ basert på Fargespill-modellen og oppnå et større samarbeid på kryss og tvers av kompaniene i hele landet. En nasjonal enhet kan samordne det kunstneriske uttrykket på de ulike stedene slik at det drives i forhold til Fargespills kriterier for høy kunstnerisk kvalitet, forteller Hamre.

Økte tilskudd

Fra det opprinnelige tilskuddet på 1,1 million i 2022, er tildelingen til stiftelsen Fargespill for 2024 på 3,2 millioner. I 2022 fikk stiftelsen i tillegg et engangstilskudd over revidert statsbudsjett på fire millioner kroner til «videre utvikling av Fargespillmetodikken» som det heter i formålet fra departementet. I fjor fikk Fargespill ytterligere ett engangstilskudd på to millioner, øremerket Fargespill-kompaniene i Halden, Larvik, Kristiansand og Ålesund, «til å styrke Fargespillmetodikken og det landsomfattende arbeidet med kunstformidling og mangfold».  For 2024 fikk også Fargespill Trondheim et slikt engangstilskudd på 500.000 fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

Siden 2019 har stiftelsen også mottatt et årlig tilskudd på to millioner under ordningen «Tilskudd til nasjonale ressursmiljøer på integreringsfeltet» fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, sammen med blant andre NOAS, Antirasistisk senter og MiRA –  Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner.

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

Felles organisasjon

I et notat til Kultur- og likestillingsdepartementet 22. mars i år skriver tidligere daglig leder i Fargespill, Per Mygland, at stiftelsen gjennom 2023 har «jobbet målrettet for å skape samarbeidsarenaer for de største Fargespill-kompaniene der alle skal bli hørt og ivaretatt i forhold til videre utvikling.»

Han viser til at det har vært et mål i utgangspunktet at flere Fargespill-kompanier skulle komme inn i stiftelsen, men at man nå har konkludert med at «vi kan jobbe sammen som én felles organisasjon, uavhengig av hvordan hvert Fargespill-kompani er organisert, og den nasjonale administrative avdelingen kan også være en ressurs for alle uavhengig av hvordan hvert kompani er organisert.»

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · ·