Periskops beste kulturelle julegavetips
I ti år har Periskop gitt våre lesere de beste tipsene til kulturelle pakker under treet til barn og unge. Våre tre fagredaktører har saumfart kulturkalenderen for 2025, og gir dere de beste, kvalitetsikrede, nære og kreative opplevelser fra hver sitt fagfelt til fire målgrupper! Hekser, dataopera, sand-animasjon, bøker og familietid.
↑ Foto: Fantefilm / Nordisk film
Disse bøkene setter lekens livsviktige kraft i sentrum
Velkommen til Periskops julegavetips-artikkel. Vi lover glade barn, undring, leseglede, sansing, dannelse, tid sammen og musikalske opplevelser.
For de minste 0-6 år:
Litteratur:
Åse og Kjeks og Åse blir storesøster av Lina Raknes (Aschehoug 2024). Disse bøkene setter lekens livsviktige kraft i sentrum. I tillegg er de gode å lese, gode å holde i og fint formgitt. Perfekt for de minste.
På jakt etter en fornøyelig og dyrisk fortelling for 3-6-åringen? Grisungen med den rette halen av Hilde Myklebust og Bård Sletvold Torkildsen (Samlaget 2024) er en slik bok. Bygd over ut og søke svar-formelen klarer Myklebust å få frem det dyriske i språket, og illustrasjonene følger muntert opp.
Musikk:
I året som har gått har Periskop skrevet mye om skral festivaløkonomi. Norges største musikk- og kulturfestival for barn, Miniøya, var farlig nær konkurs i 2024. Har du et førskolebarn på gavelisten din, oppfordrer vi derfor til å gi det et festivalpass til en begivenhetsrik helg i Middelalderparken i Oslo.
Teater:
Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans er en sikker vinner både som bok og figurteaterforestilling. Nå spiller Oslo Nye Teater publikumsfavoritten på Trikkestallen – og Periskops oppfordring er klar: Besøk figurteateret på Trikkestallen før politikerne struper denne fine scenen for barna! Nypremiere 1. februar.
Kunst:
Kiyoshi Yamamoto er fjerde kunstner ut i Munch-museets Kom Tenk Med Oss! som er en meget god utstillingsserie for barn. Utstillingen åpner 5. april. Ta rulletrappene opp til 10. etasje (turen opp i seg selv er et høydepunkt) og se kunst på en ny måte der hele kroppen taes i bruk!
I Bergen og på KODE har formidlingsavdelingen satt igang en helt ny satsning: Familie-ekspedisjoner sammen med en kunstner i form av en performance-reise gjennom utstillingen. Den første av fire familie-ekspedisjoner skjer søndag 23. februar kl. 12 i en nyåpnet Harriet Backer-utstilling som har reist fra Nasjonalmuseet og høstet strålende kritikk! Barna kommer inn gratis, kun de voksne må ha billett.
Besøk figurteateret på Trikkestallen før politikerne struper denne fine scenen for barna
Den som har vært borti Tronstads barne- og ungdomsutgivelser de senere årene, vet at vi snakker om en original forfatter
For de litt større 7-12 år:
Litteratur:
Kristine Rui Slettebakken og Nora Brech vant Brageprisen med fynd og klem tidligere i høst for boka Billie og Bo og den heidundrandes jula (Gyldendal 2024). Men en desemberbok er kanskje litt sent å begynne å lese i romjula? Synes du det, kan du gi deg i kast med førsteboka, Billie og Bo (2023). En dæsj Pippi Langstrømpe og en dæsj Robin Hood, sier kritikerne. Så kan du heller spare juleboka til neste advent. Passer for 6-9-åringen.
Tyra Teodora Tronstads Løgner som lyser (Aschehoug 2024) er formidabel fortellerkunst. Den som har vært borti Tronstads barne- og ungdomsutgivelser de senere årene, vet at vi snakker om en original forfatter, og årets bok er ikke noe unntak. Den tar leseren med til eldgamle tider, den inneholder et stort mysterium, kunst, løgn og kjærlighet. Noen ganger er løgnen eneste redning. Passer for barn på mellomtrinnet.
Musikk:
Orkestervåren 2025 byr på flere verk av typen «barna blir kjent med orkesteret». Det mest kjente i denne sjangeren er Sergej Prokovjevs Peter og ulven, der hver karakter i historien blir representert av ett av instrumentene i orkesteret. På Trondheim symfoniorkesters åpne dag i mars kan en både høre verket og delta på ulike aktiviteter, som å dirigere og prøve instrumenter.
I februar fremfører Kristiansand symfoniorkester Peter og ulven i kammerversjon, og kombinerer med enda en klassiker, Historien om Oksen Ferdinand.
Oslo-filharmonien har valgt seg Dyrenes karneval av Camille Saint-Saëns. Her levendegjør orkesteret alle slags skapninger, fra elefanter og svaner til fossiler og pianister! Også i Oslo konserthus kombineres konserten med åpen dag. Fremføringen passer nok best for publikummere fra fire år og oppover, men barn i alderen 0-3 får sitt helt eget «arrangement i arrangementet» i en mindre sal.
Teater:
Pinocchio! Festspillene i Bergen slår på stortromma (egentlig lager de et helt lite trommeorkester) når de sammen med Oslo Nye Teater og Det Vestnorske Teatret lager figurteater av fortellingen om tregutten Pinocchio. Popartisten Annie står for musikken. Det kan vel ikke bli så galt? Spilles i Bergen og Oslo i 2025.
Det er noe med Narnia. I år har den vært satt opp som en nydelig teaterforestilling ved Trøndelag Teater, snart kommer nye Narnia-filmer på Netflix, og i 2025 skal Riksteatret turnere med den samme fortellingen. Regissør Hilde Brinchmann har vist seg å ha nese for fengende forestillinger før. Da er det lov å ha forventninger. Premiere 6. mars.
Kunst:
Åpningen av Kunstsiloen i Kristiansand har vært årets snakkis i kunst-Norge. Hvorfor ikke kombinere årets dyreparkentur med en kunstopplevelse i en gammel kornsilo? Siloen har utviklet et helt digitalt program for barn unge som kunst-apper og detektivspill. I 2. etasje finner du siloens S-LAB. En hemmelig dør åpner seg, og du er omsluttet av en immersive verk. I juni vil du dukke inn i et digitalt skogmotiv hentet fra Amaldus Nielsens landskaper – en helt ny opplevelse for hele familien!
Befinner du deg i Stavanger-området? Byen har 900 års jubileum, og på Stavanger Museum finner du nå en helt spesiell utstillingsopplevelse: Utstillingen Mitt Stavanger der syv samtidskunstnere har hatt ansvar for å skape hvert sitt utstillingsrom, for hvert sitt århundre. Det er en scenografisk, lærende og omsluttende opplevelse, med en utfyllende informasjondel på websiden.
Kreativ jul? Hva med legokunst? Lego har lansert flere kunst-byggesett; fra moderne kunst til den berømte bølgen til Hokusai til en underlig variant av Mona Lisa.
Åpningen av Kunstsiloen i Kristiansand har vært årets snakkis i kunst-Norge
Har du lurt på hvordan det er å være lille Marius?
For ungdommen 13-15 år:
Litteratur:
Utveg av Erling A. Westgaard Flote (Samlaget 2024) er en skikkelig fin ungdomsroman. Johanne gleder seg til å dra ut og studere, men foreldrene forventer at hun tar over slektsgården. Hva skal hun gjøre? Boka handler om løsrivelse, om voksne som har tatt ukloke valg, og om virkelige vennskap. Den kakker elegant hull på fordommer og blir på den måten en medrivende fortelling.
Har du lurt på hvordan det er å være lille Marius? Therese Garshol Syversens roman Eg skal rive deg i filler (Samlaget 2024) ble brått veldig aktuell etter høstens alvorligste rojale snakkis. Dette er en rå, brutal og intens hevnroman som foregår i et miljø med utagerende festing. Foretrekker ungdommen feelgood, derimot, er Kongene av Kongeparken (Aschehoug 2024) et godt tips.
Musikk:
Store følelser er det fremste kjennetegnet på operasjangeren. Det skulle vel tilsi at opera er perfekt for tenåringer? I mars og april setter Operaen i Oslo opp eventyroperaen Den lure revens eventyr av Leoš Janácek – en leieproduksjon fra Theater an der Wien, der norske Stefan Herheim for tiden er operasjef. Med Herheim i registolen er det nærliggende å forvente at eventyroperaen blir ekstra eventyrlig!
Teater:
Ta turen til Stavanger og få med deg kultfilmen Fucking Åmål som teater! Det er det fremoverlente og solide Ungdomsteatret ved Rogaland teater som spiller det hele ut under ledelse av Bjørn Ravn Carlsen. Spiller fra januar til april. Aldersgrense: 13 år.
Kunst:
Vil du skape kunst sammen med barna? Rett utenfor Oslo, i Drøbak, har to keramikere åpnet opp en gammel stall til et studio: Hegnstudio. Du kan kjøpe gavekort på drop in dreiekurs i helger og 2-timers kurs på onsdager!
I Oslo blir det mørk middelalder og gotisk stemning i Lyshallen på toppen av Nasjonalmuseet fra 28. februar med utstillingen Gotich Modern. Vi har store forventninger til museets kuratering rundt et så spennende tema, og vi vil tro det blir et sted å ta med de unge. Blir det for skummelt, er det bare å ta turen ned i kjelleren til urskogen Silvia i kjelleren, som har åpent hver lørdag fra 12-16.
Og ønsker du å prøve noe helt nytt? Hva med sand-animasjon! På Sentralen i Oslo er det workshop og forestillinger på nyåret med denne nye kunstformen med sand, lys og musikk!
Vi lar ungdommen selv bestemme, og går for årets vinner av ungdommens kritikerpris: Vigdis Hjorts Gjentakelsen
For de nesten voksne 16-19 år:
Litteratur:
Vi lar ungdommen selv bestemme, og går for årets vinner av ungdommens kritikerpris: Vigdis Hjorts Gjentakelsen (Cappelen Damm 2023). «Vi fikk oppleve et helt nytt liv», sa juryen blant annet i vinnertalen til Hjorth. Er du derimot klar for å la poden kaste seg over klassikerne, er Francis Scott Fitzgeralds Den store Gatsby nylig kommet ut i den nydelige klassikerserien til Skald forlag. Kanskje like gjerne gi poden en smakebit av den?
Musikk:
Allkunstverket Juovssaheaddji – Tilbakeføreren av Jakop Janssøn og Niillas Holmberg utforsker sammenhengen mellom spiritualitet og landrettigheter i Sápmi. Verket hadde urpremiere i Stormen konserthus i Bodø tidligere i år, og rommer både musikk, dans, joik og poesi. I vår finner oppsetningen veien til Tromsø kulturhus og Riksscenen i Oslo. Historien om en 350 år gammel rettssak knyttet til landrettigheter er sørgelig aktuell i dag. Blant de medvirkende er Norges mest allsidige tubaist, Daniel Herskedal. Da blir det som regel bra.
Teater:
Timingen kunne ikke vært bedre. Kort tid etter kinopremieren kommer musikalen Wicked til Norge og Folketeateret i Oslo. Det er gøy! Men det er dyrt å gå på musikal – derfor er det en perfekt julegave å dele en musikalopplevelse med en ungdom du liker. Premiere 6. mars.
Når Kjersti Horn tar over som teatersjef ved Det Norske Teatret, gir hun samtidig fra seg kontrollen over Scene 3 til selveste Tani Dibasey, den viktigste urokråka i norsk teater. Han byr på dataspillopera, dukkehjem-party og digital kjærlighet. Det lukter teater-gavekort av dette.
Kunst:
Hva med medlemskap i en kunstklubb for unge i gave? På Lillestrøm finner du Nitja UNG på et kunstsenter som satser på de unge. Klubben gir unge muligheten til å utforske ulike utrykk som foto, mote, maling og tegning gjennom året. Årskortet koster 200 NOK. Laster du ned Bizzy-appen får du medlemskapet for halv pris. Ved innmelding får du Nitjas tote-bag på kjøpet!
En annen etablert (og gratis) kunstklubb er Plot/Oslo på Astrup Fearnley Museet for unge mellom 18 og 25 år som ønsker å lære mer om samtidskunst. Du inviteres til omvisninger, kunstnermøter, filmvisninger og kurs. Plot/Oslo er et samarbeidsprosjekt mellom Astrup Fearnley Museet, Nasjonalmuseet og Kunstnernes Hus.
Hva med medlemskap i en kunstklubb for unge i gave eller gavekort på Scene 3 med dataspillopera, dukkehjem-party og digital kjærlighet
Allsang er lavterskel generasjonsoverskridelse
For hele familien – på ekte!
Musikkredaktøren er vanligvis skeptisk til merkelappen «passer for hele familien» og synes institusjonene burde bli bedre på aldersanbefalinger og målgruppetenkning innenfor målgruppen barn og unge – men konsertkonseptet Sangskatten viste seg faktisk å appellere like mye til treåringen som til 86-åringen da storfamilien opplevde den sammen i Bergen i fjor. Allsang er lavterskel generasjonsoverskridelse! Når akkompagnatøren er et helt symfoniorkesteret blir dessuten sanggleden ekstra stor.
I vår kan Sangskatten oppleves både i Bergen, Bodø og Tromsø. Stavanger symfoniorkester har utviklet sin egen versjon, der de har invitert alle byens tredjeklassinger til å synge et mer lokalt repertoar, ledet av barnekor-ildsjelen Berit Cardas.