Periskops fabelaktige julegaveguide
Periskops kritikere redder jula og gir deg sine 28 beste julegavetips til barn og unge.
↑ Foto: Unsplash
Vi har spurt våre kritikere om hva de selv ville kjøpt i julegave til barn og unge i år. Her er et knippe gode julegavetips delt inn etter alder.
Til barn i førskolealder
«Mormor til salgs» av Rebecca Wexelsen og Ella Okstad (Ena 2021). Forfatteren bak fjorårets fine Ulf er uvel er nå tilbake med en bok om brysomme besteforeldre. De siste årene har det kommet flere bøker om besteforeldre som ikke bare er som Vestlys eiegode mormor (med de åtte ungene), og Nelly vil mest av alt selge mormoren sin. Hun serverer torskehjernemos og sneglepudding, lukter vondt og er sur. Men et «til salgs»-skilt kan endre alt. Høytlesning for store barnehagebarn.
«Uppsa» av Hilde Hodnefjeld (Gyldendal 2021). Denne boka kan kurere strenge voksne, og det kan man saktens trenge iblant. For hva gjør man når man er en ulykkesfugl og alt man ikke får lov til å gjøre er så veldig, veldig fristende? Prøver, så klart. I toppsjiktet av årets bildebøker.
«Rot og Bjørne drar på stranda» av Hege Østmo-Sæter Olsnes (Aschehoug 2021). Serien om Rot og Bjørne er finfin lesning for barn i 2-3-årsalderen. Gjenkjennelige typer med sterk vilje lager hverdagslig kaos i de fire bøkene serien består av. Strandturen er den foreløpig siste boken i serien.
«Den dagen ingenting skjedde» av Elisabeth Moseng (Vigmostad og Bjørke 2021). Reven har noe i sekken. Men hva? Alle vil vite det, men reven er en luring. Denne boken er uten tekst, men har rikelig med absurde situasjoner å glede seg over. For hva skjedde egentlig med den sekken?
«Georg er borte» av Ragnar Aalbu (Ena 2021). Katten Georg er blitt borte. Ragnar Aalbu, kjent for utgivelser som Krokodille i treet, Paisommer og Bare rør beholder den kjente tonen i denne sorgmuntre utgivelsen. Hvorfor kommer ikke Georg hjem, lurer gutten på. Letingen er spennende, samtidig åpner boken for en samtale om livets realiteter. Flaks at katter har ni liv.
«Polititjuven» av Marianne Gretteberg Engedal (Samlaget 2021). Eks-tjuven Kjell er spesiell. I forgjengeren Pølsetjuven gjorde han opprør mot det han var ment å være, nemlig tjuv. I Polititjuven utsettes han for tyveri selv. Forfatter og illustratør Engedal har nok en gang levert en bok full av morsomme, eksentriske detaljer og som stiller leserens fordommer til veggs.
De første skoleårene
«Bak den svarte porten» av Anders Bortne og Skinkeape (Gyldendal 2021). Halloween-kvelden er hard for den som ikke har noen å gå knask eller knep med. Men Olivia tar grep om sin egen ensomhet og oppsøker, tøff som hun er, det skumleste huset i mils omkrets. Det blir både spennende og skummelt. Nydelige illustrasjoner, hjerteskjærende troverdig og full av håp. Her kan du lese Periskops anmeldelse av boken.
«Hvem rumpet brunosten» av Erlend Loe og Kim Hiorthøy (Cappelen Damm 2021). Et herlig og ellevilt togmysterium av den gode gamle sorten. På vei til Kongen oppdager Lisen von Kvantum at brunosten som skal overleveres Hans majestet er full av rumpemerker. Den er blitt rumpet! Mysteriet må løses – skurken må være om bord på toget. En vidunderlig forvekslingskomedie av den rare sorten.
«Linnormenes land» av Frida Nilsson (Aschehoug 2021). Forfatteren av Ishavspirater og Det tynne sverdet er tilbake med nok en høytlesnings-fantasy som er verdt å få med seg. Linnormenes land inneholder parallelle verdener, snakkende dyr og fasader som sprekker. Mest av alt handler den om å høre til, og i denne utgivelsen løfter Frida Nilsson naturbarnet frem. Det er om å gjøre å stole på seg selv og våge å ikke være en liten lort når det gjelder som mest.
«Detektivbyrå nr. 2. Operasjon teater» (Riksteatret). En av årets aller beste barneforestillinger fra 2021 fortsetter sin turne over hele landet i 2022. «En frydefullt skummel og kreativ forestilling» mente Periskops kritiker etter premieren i september. Dette er en forestilling som hyller teateret som kunstform og som lar barna slippe til som viktige aktører når et viktig mysterium skal løses. Smart tenkt og løst av Hilde Brinchmann og Jørn Lier Horst. Her er Riksteatrets spilleplan.
Den som vil se mer teater, kan ta med barna på «Mio, min Mio» av Astrid Lindgren, også dette med Riksteatret, også denne over hele landet. Mio i Hilde Brinchmanns regi ble kåret til årets barneforestilling av heddajuryen i 2019, og er absolutt verdt å få med seg. Her er Periskops anmeldelse av stykket.
Gaver å lytte til
«Lørdagsgodt» av Bare fjas og blågras (Kirkelig kulturverksted 2021). «Den som ikke får lyst til å danse av denne barneplaten, er en gretten, gammel gubbe», skrev Periskops Maren Ørstavik i sin anmeldelse av «Lørdagsgodt». Ifølge henne er plata en samling usedvanlig festlige låter som sprudler av spilleglede, sjangerkunnskap, humor og åpenhet. Kanskje beskrives den best so«Øystein Sunde møter Knutsen og Ludvigsen på kappleik»-stemning. Har du dansefoten klar, kan det bli gledelig jul både her og der med dette tonefølget.
«Enda mer superpopulære!» av Bare Egil og Aslag (Duplex / Drabant 2021). Bare Egil og Aslag er to frydefulle hoffnarrer som med dette gjør sin første barneplate. Der synger de om pupper, penger, kapitalisme, juks og fanteri. Periskops Filip Roshauw håper det ikke blir den siste plata fra de to, som han beskriver som «en duo som bor i en trehytte, avsondret fra den moderne musikkvirkeligheten og som har prøvd å lage seg en entusiastisk rekonstruksjon av moderne pop basert på overleveringer skrevet med fettstift på et ark». Her er hans anmeldelse av plata.
Slukealderen (9-12)
«Kys mik» av Mari Grydeland (Aschehoug 2021). «Nina Lykke for elleveåringer» ble boken kalt av Periskops Astrid Fosvold da den kom tidligere i år. Kys mik handler om å være annerledes og grue seg til det alle andre gleder seg til, som å dra på speidertur. En veldreid og fint turnert roman som inneholder passe doser selvstendighet, passe doser teltliv, passe doser kjærlighet og overpedagogiske foreldre. Legg til et munnrapt og selvsikkert sjarmtroll av en forteller, og jula er sikra.
«Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet» av Ida Tufte Michelsen (Aschehoug 2021). For et barn som elsker Harry Potter og Ingenlund-universene, er dette helstøpt norsk fantasy. Michelsens bok nummer to om Alma Freng er minst like god som den første. Her er eventyr midt i en ellers ganske umagisk hverdag, solfangere og tidstråder, vennskap og mysterier.
«Lampe – et sjøsalt eventyr» av Annet Schaaf (Omnipax 2021). Fortellingen om fyrvokterdatteren Lampe er en blanding av eventyrets burleskhet, den gotiske romanens hint av skrekk og en sterk fortelling om vennskap og tilhørighet. Havfruer, pirater og farlige stormer er viktige ingredienser, og romanen nikker godt både mot Den hemmelige hagen og eventyret om den lille havfruen.
«Håndball eller helvete» av Johanne Scheen Jahnsen (Aschehoug 2021). Hvem skal man være, og hva skal man velge? Johanne Scheen Jansen plasserer debutromanen sin midt i tenåringers store identitetsutfordringer, og har godt grep om effektive virkemidler, mener Periskops kritiker. Boken lykkes med å vise hensynsløs oppførsel blant tenåringer – og hvordan man kan håndtere det.
«Portalpilotene» av Stian Gulli og Sigbjørn Lilleeng (Aschehoug 2021). Dette er boka du skal gi gameren i familien. Melvin og Adi er glade i å spille, begge bruker mye tid på det. I den virkelige verden er det tråere. Men en dag snubler de over en portal til en annen verden der de får et oppdrag, må bekjempe drager og levle for å komme seg videre. Dataspill på ekte. På en måte. Her er Periskops anmeldelse av boken.
«Oppfinneren. Jakten på evighetsmaskinen» av Lars Henrik Eriksen (Egmont 2021). 600 år frem i tid, på en øy der mennesker lever side om side med store skilpadder – og der en energikrise står for døren. Dette er en sterk debutbok og første bok i en serie med en tøff helt som ikke lar seg definere av en funksjonsnedsettelse eller annen heft. Dette er nordisk manga på høyt nivå, ifølge Periskops kritiker.
«Hjemsøkt» av Christoffer Lamøy (Gyldendal 2021). «Mest av alt skikkelig god underholdning, men neppe for sarte sjeler», mente Periskops kritiker etter Lamøys debut tidligere i år. Hjemsøkt er en grøsser, og i boka møter vi en Oslo-familie i ferd med å flytte inn i stor gammel villa i Nord-Norge. Huset bære vonde hemmeligheter og en ondskap som tar bolig i hovedpersonen Henriks familiemedlemmer. Klassiske skrekkelementer brukes med kløkt og stødighet, og anbefales til en leser som tåler en støkk.
«Pest og plage» av Anders Totland og Martin Ernstsen (Gyldendal 2021). For den som vil lese og lære mer om ulike pandemier oppigjennom og menneskenes håndtering av dem, er denne boka en ypperlig innføring. Det handler om svartedauden, kolera, hiv/aids og korona, blant annet. En informativ og svært aktuell sakprosabok for lesere fra ti år og oppover. Den er en frittstående fortsettelse av Totlands bok om lepra, blant annet.
Til ungdommen
«Ubesvart anrop» av Nora Dåsnes (Aschehoug 2021). Dåsnes’ bok om terroren 22. juli har potensial til å bli stående som en historisk roman om å være et ungt menneske da terroren rammet Norge for det som allerede er et tiår siden. De aller fleste i Norge var ikke direkte berørt, men som del av nasjonen hardt rammet. Denne grafiske romanen forteller om tomheten og om fellesskapets traume etter den grusomme julidagen. Nennsomt tegnet er den en av årets aller viktigste bøker. Her er Periskops anmeldelse.
«Sult» av Martin Ernstsen (Minuskel 2019). Utgivelsen er et par år gammel, men Hamsuns Sult i tegneserieformat er en virkelig flott gave å få. Den sultende Knud Pedersens kvaler og hallusinasjoner blir svært kunstferdig utført i Ernstsens penn. Skal du gi en ungdom en praktbok, er det denne. Her er alvor og humor mikset opp med troverdige bilder fra 1890-tallets Kristiania – og møter med de heftigste feberfantasier.
«Top Girl» av Bertine Zetlitz (Aschehoug 2021). Zetlitz’ veldreide debutroman Top girl handler om ei jente på vei inn i tenårene som bukker under for et enormt press. Elli er cheerleader, er den som står på toppen av pyramiden – og hun kommer fra en familie med et grandiost selvbilde. Selv har hun problemer hun forsøker å skjule for omverdenen. Låtskriveren Zetlitz bruker rytmer og gjentakelser effektivt, og hun får frem det nådeløse ved prestasjonssamfunnet. Les Astrid Fosvolds anmeldelse her.
«Pustens lov» av Øystein Stene (Gyldendal 2020). Dette er den beste skjønnlitterære ungdomsboka om pandemi som er skrevet før koronapandemien kom. Akkurat det er smått utrolig, for pandemien er beskrevet detaljrikt og presist. Stedet er Oslo noen år frem i tid. En pandemi knyttet til luften vi puster inn har endret menneskene. I noen små, innkapslede samfunn er alt som normalt – men ute truer den ville naturen. Serien er intelligent reflekterende. To bøker er kommet til nå i serien, og toeren bringer hovedpersonen Alm ut i verden.
«Ingenting», opera for ungdom (Operaen, januar 2022). I januar setter Den Norske Opera og Ballett opp noe så sjeldent som en ungdomsopera. Janne Tellers roman Ingenting er tidligere blitt heddaprisbelønt teaterforestilling i Norge, og nå altså opera. På scenen står barn fra Operaens barnekor. Operaen handler om hva som gir mening i livet.
«(PLEASE) CLEAN UP, HONEY!» av Henrik Vibskov (Lillehammer kunstmuseum, står ut mars 2022). Den danske moteskaperen har inntatt Lillehammer kunstmuseum med mote, kunst og performance. Utstillingen rommer blant annet et åtte meter høyt tårn med et meditasjonsrom på toppen. Man kan ikle seg Vibskov-plagg og nyte de vakre kostymene til ballettsuksessen A Swan Lake fra Den Norske Opera og Ballett (som settes opp igjen i 2022 – nok et spennende julegavetips). En tur inn i Vibskovs verden på Lillehammer appellerer til mange sanser.