Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Pondus-prisen til Jenny Jordahl og Nora Dåsnes

SJANGER

Notis, Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

tirsdag 8. desember 2020

Juryen klarte ikke velge. De to serieskaperne har laget årets beste tegneserieromaner for barn og unge – og må dele prisen. Det gjør de med et smil.

↑ Pondusprisen 2020 er tildelt Jenny Jordahl (t.v.) og Nora Dåsnes - på deling. Det er de godt fornøyde med. Foto: Stig Marlon Weston

Pondus-prisen er en norsk tegneseriepris som er blitt delt ut årlig siden 2010. Hvert år deles prisen ut til en tegneserieskaper som har gjort seg bemerket i året som gikk. I år er de to. For første gang deles Pondus-prisen ut til to serieskapere for to forskjellige verk – begge med barn og unge som målgruppe.

Jenny Jordahl får prisen for Hva skjedde egentlig med deg?, og Nora Dåsnes for Ti kniver i hjertet. Begge bøkene er anmeldt her i Periskop. Anmeldelsene finner du i boksen nedenfor.

Dåsnes og Jordahl bryter seg elegant ut av tradisjonelle serieruter for å fortelle historiene sine.

Jenny Jordahl: «Hva skjedde egentlig med deg?». Foto: Cappelen Damm

Fiffig fortellerkunst

Juryen klarte ikke å velge mellom det de beskriver som to finstemte tegneserieromaner om jenter i overgangen mellom barn og ungdom.

– Jeg opplever begge som viktige bøker. På hver sin måte handler de om å vokse opp og bli akseptert av andre enn seg selv. Dåsnes og Jordahl bryter seg elegant ut av tradisjonelle serieruter for å fortelle historiene sine. Dette er fiffig fortellerkunst fra perm til perm, sier juryleder Frode Øverli i juryens begrunnelse.

Jenny Jordahl uttaler i et intervju med bladet Pondus at å få prisen er helt fantastisk stas. Nora Dåsnes skriver på sin forfatterside på Facebook at dette var novembers største klype-seg-i-armen-øyeblikk.

– Å dele prisen med Nora tar jeg som et stort kompliment, sier Jordahl til Pondus.

– Jeg tenker også at bøkene våre er litt i slekt, selv om de er veldig ulike.

Artikkelen fortsetter etter annonsene.

«Ti kniver i hjertet» av Nora Dåsnes. Omslagsillustrasjon av Nora Dåsnes. Foto: Aschehoug.

Jenny Jordahl. Foto: Guri Pfeiffer / Cappelen Damm

Ut i verden

De prisvinnende bøkene er på full fart ut i verden. Dåsnes’ Ti kniver i hjertet skal oversettes til fransk, tysk, dansk, svensk, italiensk, koreansk og spansk, mens Jordahls Hva skjedde egentlig med deg? etter utgivelsen i oktober er solgt til Sør-Korea, Italia og Færøyene.

Den samlede prissummen blir i år satt opp fra 100 000 til 150 000 kroner – og deles altså mellom Jordahl og Dåsnes.

Nora Dåsnes. Foto: Oda Berby / Aschehoug.

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · ·