Sand-festivalen neste år: – Større fokus på faglige fora og seminarer
Den internasjonale scenekunstfestivalen for barn og unge, Sand-festivalen, ble i helgen avsluttet. –Neste års festival vil ha færre forestillinger og et større fokus på faglige fora og seminarer, sier festivalsjef Hilde Annette Aakre.
↑ Fra forestillingen Noice Control. Foto: Sand-festivalen.
Den ellevte utgaven av Assitej-festivalen foregikk under nytt navn i Kristiansand i helgen. Tilsammen elleve forestillinger fra blant annet Belgia og Storbritannia, og en rekke verksteder og seminarer sto på programmet.
Sand-festivalen mottok i år økt finansiering ved at ASSITEJ Norge fikk plass på statsbudsjettet fra inneværende år. De fikk i år også økt tilskudd fra private stiftelser, inkludert en treårig utviklingsstøtte på 1,8 millioner kroner fra Cultiva-stiftelsen.
– Økningen har gjort oss i stand til å hente inn flere og større internasjonale produksjoner og øke bemanning, og vi har kunnet invitere ASSITEJs internasjonale styre med fagpersoner som dermed kan videreformidle til egne festivaler og arenaer i femten land. Vi har også hatt flere og mer omfattende lokale samarbeidsprosjekter med lokale barn og ungdommer. Vi ønsker å være en kunstnerisk utfordrende møteplass for bransjen, men det er like viktig å være et tilbud til et lokalt publikum hvor man kan oppleve og være i dialog med internasjonal scenekunst man ikke ser så ofte andre steder, sier leder for festivalen, Hilde Annette Aakre.
– Neste års festival vil likevel ha færre forestillinger og et større fokus på faglige fora og seminarer, blant annet fordi muligheten til å søke gjestespillstøtte gjennom Kulturrådet har falt bort, i og med at Sand-festivalen har ny status som fast mottager over statsbudsjettet.
Festivallederen anslår en forsiktig økning i publikumstallet etter årets festival, og understreker at de kommunale og fylkeskommunale tilskuddene har gått ned, slik at festivalen, til tross økningen en samlet økning i midler på 1 million kroner, reelt sett har omlag 400.000 kroner mer å rutte med siden forrige utgave i 2013. I tillegg kommer en forsterket administrasjon ved at omlag halvparten av personalkostnadene til årets festival belastes ASSITEJs driftsbudsjett.
– Men vi er i en god dialog med både kommune og fylkeskommune, og håper og tror at de vil se nødvendigheten av å følge opp de statlige bevilgningene, som gir en unik ny mulighet til langsiktig planlegging, mener Aakre.
Årets Sand-festival viderefører samarbeidet med Den kulturelle skolesekken, men vil gjerne nå enda flere gjennom DKS når neste festival gjennomføres i 2016.
– Vi opplever at det er viktig å nå DKS-publikummet med en type scenekunst som skoleelevene kanskje ikke får tilgang på ellers.
– Målet er å fortsette å være en internasjonal scenekunstfestival med skyhøye kunstneriske ambisjoner, men vi må prøve oss frem både når det gjelder formatet og formidlingen, sier Hilde Annette Aakre.
Fakta
Sand-festivalen, Kristiansand
6. oktober – 10.oktober, 2015.