Periskop

Kritikk av kunst for barn og unge

Skeiv tematikk øker i norske barne- og ungdomsbøker

KATEGORI

Litteratur,

SJANGER

Notis, Nyhet, Nyheter,

PUBLISERT

fredag 12. mars 2021

Flere av disse ble belønt med Kulturdepartementets barne- og ungdomsbokpriser onsdag.

↑ Vinnere av Kulturdepartementets barne- og ungdomslitteraturpriser 2020. Foto: Forlagene. Montasje: Niklas R. Lello, Norsk barnebokinstitutt

Hvert år deler Kulturdepartementet ut priser til barne- og ungdomslitteratur som har gjort seg bemerket i året som er gått. Onsdag ble syv priser delt ut til ti forfattere, illustratører, oversettere og tegneserieskapere.

Asbjørn Kolberg var juryleder for KUD-prisene for bokåret 2020. Foto: skjermdump fra film av Lockboxfilm/Richard Grande.

Skeive tendenser

Kulturdepartementets jury har tradisjon for å trekke frem tendenser fra bokåret som er gått. I talen sa juryleder Asbjørn Kolberg at i bokåret 2020 har juryen særlig merket seg økningen i bøker med skeiv tematikk. Først og fremst i prosabøkene, men også i flere av de andre fagkategoriene.

«Spørsmål om identitet, livsmestring og å tørre å være seg selv er velkjent tematikk i litteraturklassen (en av kategoriene, red.anm.). I 2020 ser vi, i større grad enn tidligere, at denne tematikken er knyttet til kjønn og seksuell legning,» sa juryleder Kolberg i talen sin.

Kanskje som en forlengelse av dette synes juryen også å merke at guttene de etterlyste som hovedpersoner under fjorårets prisutdeling, nå er blitt flere. Jenter er fortsatt i flertall som hovedpersoner i bøker som handler om å håndtere livet – men juryen mener det er i ferd med å jevne seg ut.

Gode fagbøker for barn øker også, ikke minst innen emnet zoologi. Kildekritikk er det flere utgivelser fra 2020 som tematiserer. Lenger nede i artikkelen kan du lese listen over bøker med skeiv tematikk som ble fremhevet i juryens tale.

Les om vinnerne etter anbefalingene:

I 2020 ser vi, i større grad enn tidligere, at tematikken omkring identitet, livsmestring og å tørre å være seg selv er knyttet til kjønn og seksuell legning.

«Jeg er Leona» av Line Baugstø. Foto: Aschehoug

Her er vinnerne av Kulturdepartementets barne- og ungdomslitteraturpriser 2020

Omtalene er hentet fra juryens begrunnelser.

Litteraturprisen: Jeg er Leona av Line Baugstø (Aschehoug 2020). Leona er født i feil kropp. Hun skal begynne på ungdomsskolen og er samtidig i en prosess med å få pubertetsblokkere – en prosess hun mener ikke kan gå fort nok. Baugstø turnerer tematikken på en måte som forener litterær kvalitet med kunnskap og innsikt. Jeg er Leona er en viktig og medrivende roman som tar både temaet og leseren på dypeste alvor.

Bildebokprisen: Ulf er uvel av Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn (Ena 2020). Ulf føler seg uvel og urolig, det er noe som ikke stemmer. Men hva? Ulf spør alle han møter, og ender til slutt hos doktoren som konkluderer med at Ulf er død!
Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn viser fremragende forståelse for bildebokmediet, og sammen har de skapt en både sår og humoristisk bildebok om ensomhet og det å ta ansvar for eget liv.

«Ulf er uvel» av Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn. Foto: Ena

«Tett på insekter og småkryp» av Jannicke Wiik-Nielsen , Dag O. Hessen og Ole Mathismoen. Foto: Fontini

Fagbokprisen: Tett på insekter og småkryp av Jannicke Wiik-Nielsen, Ole Mathismoen og Dag O. Hessen (Fontini 2020). I Tett på insekter og småkryp har Wiik-Nielsen fra Veterinærinstituttet brukt skanning-elektronmikroskop til å forstørre fotografier av småkryp opptil 10 000 ganger. Fotografiene er den store stjerna i boka, med god støtte fra en solid og innbydende tekst og vakre fargetegninger av de ulike insektene. Dette er ei praktbok som gjennom ord og bilder vil gi en helhetlig og varig læreopplevelse for barn i mange aldre.

Debutantprisen: Hør her’a! av Gulraiz Sharif  (Cappelen Damm 2020).  Mahmoud (15) bor i blokk i Oslo øst sammen med mor, far og lillebror. Han har spesiell omsorg og bekymring for lillebroren som ønsker å være jente. Hvordan skal Mahmoud få faren, og onkelen som er på besøk fra Pakistan, til å akseptere det? Den gir stemme til de mange som er vokst opp med to eller flere kulturer. Dette er en innsiktsfull roman som retter seg mot et bredt publikum både når det gjelder alder, kjønn og bakgrunn.

«Hør her'a!» av Gulraiz Sharif. Foto: Cappelen Damm

«Ti kniver i hjertet» av Nora Dåsnes. Omslagsillustrasjon av Nora Dåsnes. Foto: Aschehoug.

Tegneserieprisen: Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes (Aschehoug 2020). Tuva er 12 år, og har store planer for det siste året på barneskolen. Hun vil få kul stil, leke mer i skogen og kanskje til og med bli forelsket. Dåsnes fanger den spesielle tilstanden det er å bevege seg mellom å være barn og ungdom, og konfliktene og undringen det kan føre til. Denne debuten holder spesielt høyt nivå, blant annet gjennom grepet Dåsnes har om detaljene.

Illustrasjonsprisen: Til Jens Kristensen for illustrasjonene til Dei svarte svanene (Samlaget 2020). Dei svarte svanene er Ruth Lillegravens første bok i serien om Klodeklubben, ein lettlesen og gjennomillustrert detektivserie om klima og miljø. Jens Kristensen har gjennom illustrasjonane sine skapa tydelege karakterar og stemningar i historia, i godt samspel med verbalteksten. Illustrasjonane er fargerike, snilt karikerte og appellerer godt til målgruppa. Kristensen får elegant fram dei humoristiske, såre og alvorlege sidene.

 

«Klode-klubben» av Ruth Lillegraven og Jens Kristensen. Foto: Samlaget

Oversetterprisen: Agnes Banach for oversettelsen fra polsk av Volveren: det siste ønsket (Gyldendal 2020). Det siste ønsket er første bok i serien Volveren av den polske forfatteren Andrzej Sapkowski. Boka er en samling fortellinger om volveren Geralt som livnærer seg som omreisende monsterjeger.

Språket i originalen er svært idiomatisk, med faste uttrykk og metaforer som mangler ekvivalenter i norsk. Forskjellene i setningsstruktur mellom polsk og norsk byr også på utfordringer som oversetteren har løst på en måte som ivaretar stilpreget i den polske originalen. Her har oversetteren klart å formidle en språklig og utenomspråklig virkelighet som i utgangspunktet kan virke uhåndterlig.

Artikkelen fortsetter etter annonsene med listen over bøker med skeiv tematikk som juryleder fremhevet i talen sin.

Her har oversetteren klart å formidle en språklig og utenomspråklig virkelighet som i utgangspunktet kan virke uhåndterlig.

Alexander Kielland Krag: «Dette blir mellom oss». Omslagsdesign: Jørgen Brynhildsvoll. Foto: Gyldendal

Tom Erik Fure: Benny går igjen (Cappelen Damm)

Endre Lund Eriksen: Hvordan jeg tjente min første million (Aschehoug)

Maria Sand: Helt ute (Aschehoug)

Elin Hansson: Alt som rimer på Gro (Aschehoug)

Victor Sotberg: Bare Victor (Gyldendal)

Nora Dåsnes: Ti kniver i hjertet (Aschehoug)

Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus: Ollianna (Cappelen Damm)

Line Baugstø: Jeg er Leona (Aschehoug)

Gulraiz Sharif: Hør her ‘a! (Cappelen Damm)

Alexander Kielland Krag: Dette blir mellom oss (Gyldendal)

 

«Alt som rimer på Gro» av Elin Hansson. Foto: Aschehoug

Annonser
Stikkord:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·